auditeren


auditeren 1.0

toehoorder zijn bij een college, les, een examen e.d., vaak zonder volledig ingeschreven te zijn (bijvoorbeeld bij een universiteit) en aanspraak te kunnen maken op aan een volledige inschrijving verbonden rechten; auditor zijn
In deze betekenis niet heel gebruikelijk meer.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Auditeren…

is toehoren; is een handeling

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel om kennis of informatie te verkrijgen
  • [Omstandigheid] wordt gedaan bij een les, een college, een examen e.d.

    Algemene voorbeelden


    Auditeren of als toehoorder college volgen, zonder daarvoor studiepunten of een graad te behalen.

    http://www.fulbright.nl/cache/e9/e9b9bb04bfd157cd5ca82d554fcc4326/15.Woordenlijst.pdf,

    Als toehoorder bijwonen, aanwezig zijn bij, auditeren, een college volgen/college lopen [als vrij student].

    http://japansnederlandswoordenboek.org/index.php/%E8%81%B4%E8%AC%9B%E3%81%99%E3%82%8B,

    auditeren 2.0

    auditie doen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Auditeren…

    is solliciteren; is een handeling

    • [Doel of bestemming] heeft tot doel een bepaalde rol of functie in een theatergezelschap of een muziekgezelschap te krijgen; kan ook tot doel hebben toegelaten te worden tot een bepaalde opleiding, m.n. in de kunstwereld

      Algemene voorbeelden


      De nieuwe produktie "Merlijn the musical". Deze produktie zal in diverse theaters in de regio te zien zijn. In de documentaire wordt het hele traject van auditeren tot de première in beeld gebracht.

      http://www.nme-productions.nl/

      Aan het einde van de auditie heeft het naïeve plattelandsmeisje Peggy Sawyer al haar moed bij elkaar geraapt om auditie te doen. Ze is te laat, maar wordt aangespoord door Billy Lawlor, hoofdrolspeler in Pretty Lady, om toch te gaan auditeren.

      http://www.42street.nl/Pages/verhaalindex.html

      Wil je ook auditeren, net als Mara, Fay en Veerle? En in een echt vrolijke gezinsmusical spelen met mooie kostuums en leuke liedjes? Dan kun je je opgeven via de website.

      http://rijnstadvocaaltheater.hyves.nl/blog/,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • auditeren bij iets

      Na twee jaar auditeerde hij in 1967 bij het Nederlands Dans Theater, terwijl hij "nog geen glissade van een pas de bourrée kon onderscheiden", zoals hij zelf zegt. Toch werd hij aangenomen als aspirant.

      NRC,

      De workshop wordt verzorgd door vier koorleden en omvat uitleg over het werk in en het auditeren bij het Groot Omroepkoor en drie "proefaudities" door 3 studenten (in de eindfase van hun studie) van het betreffende conservatorium.

      http://www.grootomroepkoor.nl/mco_page/detail/21163,

      Het weekprogramma bestaat o.a. uit ballet, moderne dans, jazz, hiphop, musical, zang en toneel. Na het volgen van deze opleiding auditeren leerlingen veelvuldig succesvol bij mbo- en hbo-dans/theatervakopleidingen.

      http://davinci.insidersonline.nl/site/vestigingen/noachstraat/?page_id=570#

      'Zou je mij dan volgende week willen begeleiden? Dan moet ik auditeren bij een cabaretgroepje. Ze hebben daar wel een pianist, maar daar word ik doodzenuwachtig van, met jou zou het duizendmaal beter gaan.'

      Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

      Jaarlijks auditeren honderden kandidaten bij HNB in de hoop een van de schaarse vacante plaatsen te mogen bezetten. Voor de artistieke leiding zijn de technische en artistieke capaciteiten van de danser de enige selectiefactoren.

      http://www.het-nationale-ballet.nl/actueel/beleidsplan.html

      Voorzetsel: voor

      • auditeren voor een rol
      • auditeren voor een show

      Het was dat zij van alle rollen die zij had kunnen kiezen uitgerekend had geauditeerd voor dit intrieste, tragische personage dat met naïeve zaligheid gespeeld moest worden.

      Rupert, een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

      Een nauwelijks geromantiseerde musical over hun dagelijkse werkelijkheid: met een bijna desperaat doorzettingsvermogen auditeren voor de nieuwe shows - en vaak afgewezen worden omdat er zovéél goede showdansers zijn.

      NRC,

      auditeren 3.0

      aan een audit onderwerpen; controleren

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Auditeren…

      is controleren; is een handeling

      • [Doel of bestemming] dient om de kwaliteit van iets te controleren

        Algemene voorbeelden


        Actuele documentatie is van het grootste belang. Deze documentatie dient de overheid toe te laten deze omgeving op elk moment in eigen beheer te nemen, het beheer ervan over te dragen, nieuwe functionaliteiten te laten ontwikkelen door derden, of het geheel te laten auditeren.

        http://www.ond.vlaanderen.be/clb/documenten/lastenboek.pdf

        Auditeren is een vaardigheid! Daarom bestaat deze training vrijwel geheel uit oefeningen en rollenspellen. In de training worden audits bij een fictief bedrijf voorbereid, gepland, uitgevoerd en gerapporteerd in teamverband.

        http://www.dnvba.com/nl/training/Trainingsaanbod/Automotive/Pages/Training-Intern-Auditeren.aspx,

        De Afdeling VGM is in 2006 begonnen de decentrale beleidscyclus te auditeren. Over de resultaten van de audit wordt gerapporteerd aan het College van Bestuur.

        http://vgm.leidenuniv.nl/leidinggevenden/beleidcyclus.html,

        De onaangekondigde audit is korter in tijdsduur en wordt op een willekeurig moment, zonder afspraak met het te auditeren bedrijf, tussen twee aangekondigde audits uitgevoerd.

        http://www.pdv.nl/nederland/kwaliteit/page3663.php,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        auditeren 4.0

        ( Gezegd van een auditor m.b.t. een nieuw lid (de preclear) of, in de zorg, een hulpbehoevend persoon (de auditee))
        in de Scientology Church, maar ook wel in de zorg: door persoonlijke begeleiding bepaalde ongewenste eigenschappen doen kwijtraken en bepaalde gewenste eigenschappen of bekwaamheden aanleren; door middel van "auditing" opleiden, begeleiden, trainen

        Algemene voorbeelden


        Er bestaan enorme verschillen tussen de technologie van auditing, een religieuze praktijk, en andere praktijken. Gedurende auditing wordt er geen gebruik gemaakt van hypnose, trancetechnieken of drugs. De persoon die wordt geauditeerd is zich volledig bewust van alles wat er gebeurt.

        http://www.scientology.nl/

        Auditing volgt een nauwkeurig vastgestelde route die tot specifieke verbeteringen leidt, en alleen de persoon die wordt geauditeerd kan zeggen of die bereikt zijn of niet.

        http://www.scientology.nl/

        De auditor blijft de preclear auditeren totdat de preclear uit eigen vrije wil weet wanneer hij daarin geslaagd is. De preclear bepaalt wanneer hij een bekwaamheid heeft herwonnen of een barrière in het leven is kwijtgeraakt, niet iemand anders.

        http://www.scientology.nl/

        Vóór Dianetics waren de psychiatrie en psychologie onwrikbaar in hun bewering dat de bekwaamheid en intelligentie van iemand niet konden worden veranderd. Hun verklaringen bleken onjuist, en werden weerlegd door talloze onderzoeken, waarbij mensen na te zijn geauditeerd een indrukwekkende verbetering op beide gebieden lieten zien.

        http://www.scientology.nl/

        Auditeren is eigenlijk een vak apart en vraagt veel objectief waarnemingsvermogen van de auditor. Subjectieve kanten van een procedure, zoals met hoeveel enthousiasme een procedure wordt uitgevoerd, worden niet in de auditgesprekken meegenomen.

        http://www.swzzorg.nl/pagina.asp?id=3006323