auditwaakhond


auditwaakhond 1.0

(neologisme)

iemand of instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de auditsector gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van de auditsector

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditwaakhond…

is een waakhond; is een persoon; is een instelling

  • [Activiteit of handeling] ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de auditsector gerespecteerd worden

    Algemene voorbeelden


    De auditwaakhond is een essentieel onderdeel van nieuwe corporate governance-regelgeving die de Bush-regering uitvaardigde na enkele grote boekhoudschandalen.

    De Standaard,

    De onlangs in het leven geroepen Amerikaanse controleur van de auditsector is op zoek naar een nieuwe voorzitter na het ontslag van William Webster [...]. Webster nam eergisteren ontslag als toezichthouder van de auditsector. Zijn benoeming dateert van vorige maand en was van bij de start omstreden. Webster was destijds voorzitter van het intern auditcomité van US Technologies toen het bedrijf vervolgd werd voor fraude. De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, Harvey Pitt, verzweeg deze informatie voor de overige leden van de SEC toen die stemden over de aanstelling van Webster tot auditwaakhond.

    De Standaard,

    De oprichting van de "Accounting Oversight Board" dateert van juli en kwam er na het Enron-schandaal. De affaire kostte Pitt zijn baan, waardoor zowel de beurscontroleur als de auditwaakhond onthoofd achterblijven.

    De Standaard,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002