autobezitter


autobezitter 1.0

iemand die een auto bezit; bezitter, eigenaar van een auto

Semagram


Een autobezitter…

is een bezitter; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Een autobezitter die zijn auto bij een niet-erkende sloper inlevert, krijgt geen vrijwaringsbewijs en moet belasting blijven betalen.

   NRC,

   Philips heeft een revolutionaire lamp voor autobezitters op de markt gebracht, die het zicht van de bestuurder 's nachts aanzienlijk moet verbeteren.

   http://www.dft.nl/servlet/ArticleByFilename?URL=http://homer%2Farchief%2Fwww.dft.nl%2Fxml%2F2004%2F09%2F15%2F00.irs6747412.xml,

   Garagebedrijven in ons land blijken in toenemende mate APK-keuringen te gebruiken om verloren inkomsten op servicebeurten te compenseren. De reparatiedrift bij de verplichte algemene periodieke keuring moet aan banden worden gelegd zodat autobezitters niet onnodig op hoge kosten worden gejaagd.

   De Telegraaf,

   Autobezitters die weinig kilometers maken, rijden vaak van APK naar APK, zodat ze eigenlijk maar één keer in de drie jaar bij een garage komen.

   De Telegraaf,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een individuele autobezitter
   • een particuliere autobezitter

   Opgeruimd staat netjes? Zo zijn gebruikte autobanden in de natuur werpen winstgevend! Het gaat gemakkelijk en snel vanuit je eigen auto. Maar tegelijkertijd hebben we de stellige indruk dat autobandenhandelaren zichzelf op identieke wijze ontdoen van de gebruikte autobanden van hun klanten. Bergen van 50 en 150 autobanden zijn niet meer afkomstig van de individuele autobezitter.

   http://www.ping.be/buysen/sluikstorten.html

   In Nederland rijdt nu 10 procent van de particuliere autobezitters diesel.

   de Volkskrant,

   • een Nederlandse autobezitter

   Maar ook de Nederlandse autobezitter mag de hand enigszins in eigen boezem steken. Gepaaid door airmiles, zegeltjes en handdoeken rijdt de doorsnee Nederlander de wel degelijk aanwezige goedkopere witte pompen doorgaans steevast voorbij.

   De Telegraaf,

   • een jonge autobezitter

   Alleen Alberto Boon (Stadswacht) en Ries de Vries (GPV/RPF) bleven van mening dat het toenemend aantal jonge autobezitters die een duplexwoning aan de Ceintuurbaan toegewezen krijgen parkeermogelijkheid voor hun huis verdienen.

   Meppeler Courant,

   met telwoord ervoor


   • 400 autobezitters
   • 700.000 autobezitters
   • duizenden autobezitters
   • zes miljoen autobezitters

   Er zijn zes miljoen autobezitters in Nederland, en die zijn het meer dan beu om telkens maar weer financieel te worden gepakt.

   http://www.groene.nl/1998/10/rz_auto.html,

   Polen kon pas vanaf begin 1990 - toen de vakbond Solidariteit de Kommunistische Partij tot onderhandelingen gedwongen had - zijn honger naar westerse konsumptiegoederen beginnen te stillen. Toen trokken duizenden autobezitters met hun nieuw inwisselbare (maar gedevalueerde) zlotys naar supermarkten in West-Berlijn.

   De Standaard,

   Om te weten dat de BMW-7 serie hoog scoort op de sociale affirmatieschaal of een Alfa Romeo 145 het inzake emotionaliteitsgehalte wint van een Daewoo Espero, heeft de wereld niet echt behoefte aan een wetenschappelijke enquête bij 400 autobezitters.

   De Standaard,

   Daarnaast telt ons land zo'n 700.000 autobezitters die naast de privé-kilometers zo'n 9.000 kilometers per jaar bij hun baas declareren.

   NRC,

   met substantief ervoor


   • een groep autobezitters
   • een percentage autobezitters

   Belangrijkste is nu eerst dat de auto net als trein en metro de status krijgt van vervoermiddel, onder afbraak van ongewenste nevenstatussen als pronkmobiel, speelmobiel en geoorloofd 'wapenbezit'. Een zeker percentage autobezitters beschouwt zijn auto als 'wapen' waarmee allerlei vreemde minderwaardigheidsgevoelens in agressie worden omgezet.

   http://www.dekritischemobilist.nl/tol.htm,

   Hoe leg je zoveel mogelijk kilometers af met zo weinig mogelijk brandstof [...]. Nagenoeg een ieder heeft het antwoord wel klaar: door heel zuinig te rijden. Echter, de meeste chauffeurs past het niet om zuinig te rijden. Toch is er jaarlijks een groep autobezitters die tracht zoveel mogelijk kilometers uit een liter benzine te halen.

   Meppeler Courant,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • autobezitters en niet-autobezitters

   Een meerderheid van de mensen (56%) vindt dat er te weinig parkeerplaatsen in de buurt zijn. Als we dit uitsplitsen naar autobezitters en niet-autobezitters, dan is van de eerste groep 71% van mening dat er te weinig plaatsen zijn en van de tweede groep 41%.

   http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • niet-autobezitter