autogeen


autogeen 1.0

vanzelf plaatsvindend, zonder hulpmiddelen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • autogene aandriften
  • een autogene ontwikkeling
  • een autogene verandering

Voor sommige mensen is kunst niet zo zeer een statussymbool maar een middel tot zelfidentificatie en/of sublimering van autogene aandriften. Hun behoefte is karakterieel bepaald (of ligt misschien wel opgeslagen in de genen, zo je wil, zoals er wel meer genetisch bepaald is, zoals de laatste tijd onthuld wordt) en is alsdusdanig niet exclusief gebonden aan een bepaalde sociale klasse.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Het is van fundamenteel belang de ontwikkeling van technologische know-how ten behoeve van gebruikers en MKB te bevorderen om zowel de investeringen als de vraag op de markt te stimuleren; daarbij moet zò te werk worden gegaan dat in de betrokken sector een autogene ontwikkeling wordt gecreëerd.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:1998:095:0006:0010:NL:PDF

autogeen 2.0

(business, economie en financiën; techniek en technologie)

( Gezegd van metaalbewerkingen, bv. lassen, snijden)
zonder hulpstukken, maar met gebruik van hitte die het te bewerken metaal doet smelten, waarbij de warmtebron een vlam is die ontstaat door verbranding van een gas met zuurstof of lucht

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • autogene lastechniek

Leerinhoud: Technologie: Lasgereedschappen, beschermingsmiddelen, smeltbad en gasstroom, lasnaadvormen, lastransformator, lasposities en lasverbindingen, beklede laselektroden, elektrodenkennis, autogene lastechniek, acetyleen en zuurstof, lasbrander, brandsnijden, materiaalonderzoek, booglassen, lasfouten, uitzetten, krimpen en spanningen, Mig/Mag gasbooglassen.

http://www.vlaamsbrabant.be/objects/werken-en-leren/onderwijs/cvodenobel/brochure_cvo_de_nobel.pdf

met werkwoord


  • autogeen lassen
  • autogeen snijden

Op 24 februari 1993 verrichtte hij in een loods asbestverwijderingswerkzaamheden aan treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen. Tot deze werkzaamheden behoorde o.a. het autogeen snijden van metalen onderdelen van de treinstellen. Autogeen lassen is, zo is van algemene bekendheid, een brandgevaarlijke klus.

http://dmd.nu/vdb/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


autogeen 3.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; religie, mystiek en mythologie)

door middel van zelfontspanning

Vaste verbindingen