autoverkoper


autoverkoper 1.0

iemand die voor zijn beroep auto's verkoopt als tussenpersoon tussen fabrikanten, importeurs of andere verkopers, en de consument of onderneming die voor eigen gebruik koopt; autohandelaar

Semagram


Een autoverkoper…

is een verkoper; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Terwijl autoverkopers handenwringend afwachten of de klant ook in 1996 de vinger op de knip houdt - 6 % minder verkocht vorig jaar - kunnen hun kollega's van de motorfietsen het salon ontspannen tegemoet zien.

   De Standaard,

   Plannen voor autosupermarkten zijn er al jaren, maar die worden met succes gedwarsboomd door de kongsi van auto-industrie, importeurs en merkdealers. Overigens kunnen fabrikanten ook in de nieuwe regeling niet worden verplicht te leveren aan iedere autoverkoper.

   Het Parool,

   Tweetal jaar geleden groepeerden enkele onafhankelijke garages zich in de FOAI. Het zijn autoverkopers die niet gebonden zijn aan één bepaald merk. De onafhankelijken verkopen hun auto's meestal goedkoper dan de traditionele, merkgebonden garages.

   De Standaard,

   autoverkoper 1.1

   bedrijf dat, hetzij als producent, hetzij alleen als handelaar, auto's verkoopt aan consumenten of aan andere handelaren

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Algemene voorbeelden


   VW is nu ook de grootste Europese autoverkoper in de VS.

   NRC,

   Voor autoverkopers als Ford lijkt de explosieve groei van de verkoopcijfers in de "rijpe" Europese markten nog moeilijk haalbaar.

   De Standaard,

   Autoverkoper Ema (Mercedes) gaat personeel ontslaan om uit de verliezen te komen. Het Limburgse autobedrijf Ema (Mercedes) zit zwaar in de verliezen. Er vallen ontslagen onder de huidige 90 personeelsleden. Het autobedrijf is in de problemen gekomen door de wereldwijde economische crisis.

   http://www.wijlimburg.nl/thema/innovatie/autoverkoper-ema-mercedes-gaat-personeel-ontslaan-om-uit-de-verliezen-te-komen/1833,

   autoverkoper 2.0

   iemand die voor zijn beroep auto's verkoopt in dienst van een autohandelsbedrijf; ook: het beroep van autoverkoper

   Semagram


   Een autoverkoper…

   is een verkoper; is een persoon

   • [Plaats] werkt vaak in een showroom
   • [Object betroffen] verkoopt nieuwe auto's of occasions

    Algemene voorbeelden


    Als autoverkoper ben je meestal in dienst van een autodealer. Je werkt deels in de showroom en deels op kantoor om financiële en administratieve zaken af te handelen.

    http://www.tkmst.nl/werken/beroep/1045/autoverkoper.html

    Een goede autoverkoper kent twee zekerheden: een klant komt nooit 'zomaar' de showroom binnenlopen en een auto kopen is een kwestie van gunnen.

    http://www.mt.nl/1/2964/home/auto-lessen-van-een-autoverkoper.html,

    De bedrijven die een vacature als autoverkoper moeten invullen ervaren soms moeilijkheden geschikte kandidaten te vinden [...]. Het beroep van autoverkoper vergt lange werkdagen, veranderlijke werkuren en weekendwerk.

    http://www.cefora.be/cefora/fileadmin/library/documents/Service_d_etudes/NL_etudes/Beroepsprofielen/Beroepsprofiel_Autoverkoper.pdf,

    Autoverkoper is een beroep met een slecht imago. Toch heb je daar geen last van, mits je bij een goed (BOVAG) bedrijf of een merkdealer werkt, er verzorgd uitziet en zorgt dat je verstand van zaken hebt.

    http://www.werksite.nl/functiecategorie/beroepskeuze/16/werkervaringen/39/40,