avondmens


avondmens 1.0

persoon die van nature gemakkelijk laat opblijft en vooral actief is in de avonduren; iemand die 's avonds het meest fit is

Semagram


Een avondmens…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een bioritme dat vooral in de avond stimuleert tot activiteit
 • [Gedrag] blijft laat op en is vooral actief in de avonduren

  Algemene voorbeelden


  Slapen gaat namelijk gepaard met een verlaagde lichaamstemperatuur en de afscheiding van hormonen, die per individu kunnen verschillen. Bij ochtendmensen zijn deze biologische functies vervroegd en bij avondmensen verlaat. Het heeft voor avondmensen geen zin om 's avonds om elf uur naar bed te gaan omdat zij de slaap vaak toch niet zullen vatten. Ochtendmensen daarentegen gaan liever vroeg naar bed en zullen dan meestal ook vroeger ontwaken.

  http://www.gezondheidsnet.nl/

  Dagritmen kunnen van iemand een uitgesproken ochtend- of avondmens maken. Bij ochtendmensen begint de temperatuur al in de vroege ochtenduren te stijgen, om rond vier uur 's middags zijn top te bereiken en dan weer terug te zakken. Hun lichaamsklokken lopen uren voor op die van avondmensen, die met een latere temperatuurtop 's avonds nog alert en actief zijn.

  Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

  Nu Klaas [...] is uitverkoren tot de nieuwe havenmeester van die stad, zal hij elke morgen voor dag en dauw uit de veren moeten. Dat wordt voor de voormalige beheerder van de Stadsdoelen en naar eigen zeggen avondmens in hart en nieren nog een hele overgang. Er zijn echter passanten bij die vroeg opstaan en willen vertrekken. En aangezien de klant koning is zal de havenmeester ook dan de zaken voor elkaar moeten hebben.

  Meppeler Courant,