b.d.


b.d. 1.0

buiten dienst; niet langer werkzaam in de genoemde functie
Vrijwel altijd gebruikt in postpositie, vooral na woorden die de rang van officier, hoofdofficier of opperofficier aanduiden.

Algemene voorbeelden


A.D.H. Simonsz is Consul Generaal der Nederlanden b.d.

NRC,

Hij pakte de pen en schreef boven aan het vel: Operatie: kasteel (1) Janina Poppovic. (2) Directeur Rabobank Ruisdaal. (3) Ex-hoofdinspecteur Thompson van de Grootaldegonder-politie, nu b.d. te Krimpen aan de IJssel.

Dovemansoren, Rinus Ferdinandusse,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • admiraal b.d.

Onder leiding van de speciale VN-afgezant voor Somalië, de Amerikaanse admiraal b.d. Jonathan Howe, openen vooral de Amerikanen een klopjacht op de krijgsheer.

NRC,

De aandacht voor de politieke dimensie is verloren gegaan toen onder leiding van de VN-gezant in Somalië, de Amerikaanse admiraal b.d. Jonathan Howe, de jacht werd geopend op de krijgsheer Aideed, nadat die in juni een bloedige aanslag had laten plegen op Pakistaanse VN-troepen.

NRC,

  • generaal b.d.

Generaal b.d. Hector Alejandro Gramajo zei tegenover de krant Siglo XXI dat de machtsgreep de militairen "in een lastig parket" brengt.

NRC,

Met zijn doorgezakte en ietwat kromme poten heeft hij iets van een Japanse worstelaar [...]. Hij behoort tot de uiterste linkervleugel van de anarchisten, ofschoon hij zich bij tijd en wijle graag voordoet als een rondborstig en eenvoudig liberaal. In dat laatste geval lijkt hij op een poes: dan spint hij met het gedreun van een roestige wasmachien, dan knipoogt hij als een generaal b.d., en likt zich vergenoegd de oude wonden.

Huisding en huisdier, Gerrit Kouwenaar,

De tweede Nederlander in het gezelschap wordt generaal b.d. H. van Breemen, voormalig chefstaf van de Nederlandse krijgsmacht.

http://oud.refdag.nl/econ/990303econ03.html,

De voormalige chef van de generale staven, generaal b.d. Colin Powell, leidde de Amerikaanse invasie van Panama in 1989 en zou de Haitiaanse militairen er "van soldaat tot soldaat" van hebben overtuigd dat hun ontslag "eervol" zou zijn.

NRC,

In NRC Handelsblad van 9 september kwam generaal b.d. Tienie Groenewald aan het woord, een der leiders van het Afrikaner Volksfront.

NRC,

  • generaal-majoor b.d.

Generaal-majoor b.d. T. Meines, voorzitter van het Veteranen Platform, wijst een debat over de politionele acties af.

NRC,

Van links naar rechts: F.W.J. Roelfsema (algemeen directeur Drukkerij Giethoorn-NND), J. Timmerman (commercieel medewerker), mevrouw M.H.C. de Nijs, J. Kooiman (commercieel directeur), generaal majoor b.d. T. de Kruijff en kolonel J.M.J. Bosch.

Meppeler Courant,

Generaal-majoor der mariniers b.d. Kees Homan is verbonden aan het Instituut Clingendael.

NRC,

  • kapitein b.d.
  • kap. b.d.

Ridder Orde Oranje-Nassau, met de zwaarden: [...] kap. mariniers b.d. reserve F.A. Louw, Den Haag; kap. B.F.M. Niënhaus, intend., Cloppenburg (Dld); kap. b.d. M.C.A. Schipper, infant., Ermelo.

NRC,

  • kolonel b.d.

Kooi zag in dat hij meer nodig had dan goede meeneemheftrucks en een lage prijs en wendde zich in eerste instantie tot de toenmalige CDA-staatssecretaris van economische zaken Yvonne van Rooy [...]. Tegelijkertijd gaf ze Kooi de tip om kolonel der genie b.d. Jan de Groot in de arm te nemen. Deze voormalige militaire attaché van de Nederlandse ambassade in Parijs, die lobbyist voor de defensie-industrie was geworden, zou goede toegangen bij de Franse landmacht hebben.

NRC,

Nederlandse militairen hebben destijds in Nederlands-Indië meer oorlogsmisdaden gepleegd dan tot nu toe bekend was. Daarom moet er een nieuw onderzoek komen naar de excessen van toen. Dat heeft de adviseur van het Veteranen Platform, kolonel b.d. J. van Neden, gisteravond gezegd in het programma Nova.

NRC,

Kolonel b.d. G. Kok, thans advocaat te Ermelo, noemt de afwikkeling door Defensie van slachtoffers van VN-missies "een bureaucratisch" probleem.

NRC,

Goed, luitenant kolonel b.d. Eppo Brongers heeft er veel over gepubliceerd en dezer dagen laait er weer een (pennen-)strijd op tussen geschiedschrijvers van de Sectie Militaire Geschiedenis en Nederlandse oudstrijders, maar relatief gezien is er meer geschreven over bijvoorbeeld Operatie Market Garden dan over de meidagen aan de rand van Rhenen.

http://www.grebbeberg.nl/,

Nota bene de VS leverden in de jaren tachtig aan de Afghaanse rebellen honderden Stinger-raketten, die van op de schouders makkelijk af te vuren waren vanuit grotten in de bergwand. Militaire experts waarschuwden eind vorig jaar al dat niet uit te sluiten viel dat ze ooit met die eigen wapens zouden worden bestookt. Die kans is nu inderdaad realistisch, zegt VS-kolonel b.d. Daniel Smith, nu hoofdonderzoeker van het Centre for Defense Information (CDI) in Washington, tegen De Morgen.

De Morgen,

  • luitenant b.d.
  • luitenant-generaal b.d.
  • luitenant-kolonel b.d.
  • luitenant ter zee b.d.
  • luit. b.d.
  • luit.t.z. b.d.

Luitenant-generaal b.d. Jef Segers heeft vorige maand in een opgemerkt artikel wel aangedrongen op verzoening en verwezen naar "la paix des braves" tussen de voormalige Belgische en Duitse vijanden.

De Standaard,

Goed, luitenant kolonel b.d. Eppo Brongers heeft er veel over gepubliceerd en dezer dagen laait er weer een (pennen-) strijd op tussen geschiedschrijvers van de Sectie Militaire Geschiedenis en Nederlandse oudstrijders, maar relatief gezien is er meer geschreven over bijvoorbeeld Operatie Market Garden dan over de meidagen aan de rand van Rhenen.

http://www.grebbeberg.nl/,

Wij hadden de indruk dat de woorden "ridderlijkheid en grootmoedigheid" sinds de totale oorlog van 1939-1945 uit de woordenboeken geschrapt waren. De Belgische luitenant-generaal b.d. Jef Segers vertolkt die gedachte op een edele grootmenselijke manier, daarin gevolgd door generaal Teysen en generaal Bergmans.

De Standaard,

Ridder Orde Oranje-Nassau, met de zwaarden: luit.t.z.b.d. elektr.techn. dienst ing. B.W.A. Bosman, Curaçao.

NRC,

"De schuld voor het toenmalige beleid werd op onze nek gelegd", oordeelt luitenant-generaal b.d. T. Meines (74) op barse toon.

NRC,

Eergisteren kwam ik voor het eerst, in een uitverkoop, een vergeeld exemplaar tegen van een door de luitenant b.d. markies Reve geschreven Roman les soirs.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

  • officier b.d.

Als officier van de Koninklijke Marine b.d. is mij de keuze voor de Apache of de Tigre lood om oud ijzer.

NRC,

E.M.W.O. Von Pohlreich, Officier b.d. Korps Mariniers, Den Haag.

NRC,