baaldag


baaldag 1.0

dag waarop iemand zich neerslachtig, chagrijnig en futloos voelt en geen zin heeft in de dagelijkse routine; specifieker ook: dag waarop iemand vrij neemt omdat hij baalt en geen zin heeft om te werken of naar school te gaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baaldag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door neerslachtigheid en gevoelens van chagrijn en futloosheid
  • [Gevolg of resultaat] leidt vaak tot verzuim van werk of school

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    'In welke klas zitten jullie?' 'Drie-havo,' zei de jongen en wisselde zijn sporttas van schouder. 'En vinden jullie het leuk op school?' 'Nog twee jaar,' zei de jongen. 'En dan?' 'Dan zien we wel.' 'En jij,' vroeg hij aan Mirjam. 'Als ik het niet leuk vind blijf ik wel eens thuis,' zei ze. 'Een baaldag. Daarna gaat het wel weer.'

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Uit de cijfers blijkt dat het aantal ééndagszieken opmerkelijk is gestegen. In 2009 hebben 55.560 personeelsleden 91.739 eendagsziekteverloven genomen. In vergelijking met 2006 is er een toename van 50 procent waargenomen. In het onderwijs moeten werknemers geen ziektebriefje binnenbrengen als ze één dag ziek zijn. De eendagsziekteverloven worden meestal genomen op dagen die aansluiten bij het weekend. Vooral maandag en vrijdag zijn de meest voorkomende baaldagen. Mensura vraagt om "nauwlettende opvolging" en pleit voor het afschaffen van het eendagsverlof zonder attest.

    Gazet van Antwerpen,

    Een ander knelpunt bij de inwerkingtreding van het nieuwe statuut waarover frequent wordt bericht, zou het fenomeen van de "baaldag" zijn. Het verlofregime dat voortvloeit uit het nieuwe statuut voorziet namelijk dat personeelsleden een ziektedag kunnen genieten zonder dat zij die aan de hand van een medisch attest moeten rechtvaardigen.

    http://www.comitep.be/2001/Webnl/2001N-deelIII-t2-s4.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een baaldag hebben
    • een baaldag nemen

    Michel Sapin, de Franse minister van Financiën, had gisteren een baaldag. Uiterlijk morgen moeten eurolanden hun conceptbegrotingen inleveren bij de Europese Commissie. En die van Frankrijk deugt niet, kreeg Sapin gisteren onomwonden van zijn in Luxemburg verzamelde Europese collega's te horen.

    NRC Handelsblad,

    Verder [...] is er mogelijkheid tot 4/5 werken en kan je per jaar 5 "baaldagen" nemen. Het klinkt een beetje negatief, maar het houdt gewoon in dat je 5 dagen mag thuisblijven zonder dat je daardoor verlof verliest.

    http://nederlands.monster.be/regionaal/ap/interviews/hr_zoo/page00310.stm

    'Ik neem een baaldag en schakel de telefoon uit', verklaart een derde. Mensen zijn niet altijd even vrolijk en levenslustig. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

    http://users.skynet.be/streven/artikels/LansinkDepressie.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding