babyboomer


babyboomer 1.0

iemand die is geboren ten tijde van de geboortegolf kort na de Tweede Wereldoorlog
Wordt vaak gebruikt in een culturele context waarbij de generatie (de babyboomgeneratie) waartoe de babyboomer gerekend wordt, wordt geportretteerd als een generatie die zich heeft verzet tegen bepaalde traditionele waarden die golden vóór haar tijd. Deze generatie wordt ook vaak afgezet tegen die van millennials: er zou sprake zijn van een economische kloof.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een babyboomer…

is een persoon

  • [Groep] wordt samen met leeftijdgenoten beschouwd als een generatie
  • [Plaats] is geboren in een West-Europees land of in de Verenigde Staten
  • [Tijd] is geboren in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog, tussen 1945 en 1965
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt bepaalde eigenschappen toegekend, zoals welvarend zijn

Algemene voorbeelden


De oorlogsgeneratie, geboren in de jaren dertig, was meer aanwezig bij de RPF dan bij het GPV. De in de naoorlogse periode geborenen, door de socioloog H.A. Becker 'protest-generatie' gedoopt, maar ook wel als 'babyboomers' aangeduid, drukte een groter stempel op het GPV dan op de RPF.

http://www.ub.rug.nl/dnpp/CH2000.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Europese babyboomers

De particuliere spaarquote zal de volgende twintig jaar gevoelig toenemen omdat de Europese babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog een leeftijd bereiken van eind de dertig, veertig of vijftig jaar. De leeftijd waarop ze hard beginnen te sparen om een potje voor later aan te leggen.

De Standaard,

  • een typische babyboomer

Bill Clinton is een typische babyboomer. Hij groeide op in een economisch expanderend Amerika. Zijn generatie kreeg alle aandacht en alle kansen.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • welvarende babyboomers,

De welvarende en gepensioneerde babyboomers, waarover in het hoofdstuk vergrijzing al gesproken werd, kiezen relatief vaak voor een rondreis op een intercontinentale bestemming en hun aantal neemt snel toe in de komende vijf jaar.

http://www.anvr.nl/ANVR/openbaar/anvr/anvr_fs.html

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • bejaarde babyboomers
  • gepensioneerde babyboomers

De naoorlogse geboortegolf zal de komende decennia een flinke bijdrage leveren aan de vergrijzing. De bejaarde babyboomers zullen bovendien senioren zijn die er een totaal andere levensstijl en mentaliteit op nahouden dan hun voorgangers, verwacht Edgar Keehnen, directeur van Age Wise, een marketingadviesbureau dat zich richt op de 50 plus-consument.

http://www.motivaction.nl/overig/media/knipsels/tubantia20030712.html,

Hoe vergaand politieke partijen, bedrijven en producenten dus ook verjongen, de nabije toekomst is aan de senioren. De kans is dan ook groot dat gepensioneerde babyboomers zullen bepalen wat hippe reisbestemmingen, auto's, restaurants, cosmeticalijnen en kledingmerken zijn.

http://www.knack.be,

in voorzetselgroep


Na de auto en het huis wordt geld besteed aan fun, en de generatie van babyboomers heeft het geld er ook voor en even zo belangrijk, heeft vrije tijd.

http://www.cvdm.nl/pages/home.asp?

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding