babyboomgeneratie


babyboomgeneratie 1.0

generatie die is geboren tijdens een geboortegolf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een babyboomgeneratie…

is een generatie

      Algemene voorbeelden


      'Met het oog op onze toekomstige pensioenen is het in ons voordeel om de participatiegraad in Wallonië en Brussel te vergroten', aldus Geert Vandenbroucke. Ondertussen mogen we in Vlaanderen dus niet op onze lauweren rusten. Met zijn allen kinderen maken, zal het probleem niet meer kunnen oplossen. Integendeel, het zou een nieuwe babyboomgeneratie op de wereld zetten die over 65 jaar hetzelfde scenario oplevert.

      http://www.knack.be,

      babyboomgeneratie 1.1

      generatie die is geboren tijdens de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog; generatie die geboren is tussen 1945 en 1960
      Deze generatie volgt op de oorlogsgeneratie. Doorgaans in combinatie met het bepaald lidwoord de en vaak gebruikt in een culturele context waarbij deze generatie wordt geportretteerd als een generatie die zich heeft verzet tegen bepaalde traditionele waarden die golden vóór de tijd van de babyboomer.

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De babyboomgeneratie…

      is een generatie

      • [Leden] bestaat uit mensen die geboren zijn in de jaren na de Tweede Wereldoorlog; bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1945 en 1960

        Algemene voorbeelden


        Het naderende pensioen van de babyboomgeneratie zorgt straks voor een opaboom. En dát is het probleem van twee generaties: zij die recht hebben op pensioen, en zij die dat moeten betalen. De last van de vergrijzing wordt tegen 2010 enorm: er zullen meer gepensioneerden en minder werkenden zijn.

        http://www.knack.be,

        Jongeren van nu houden van hun (babyboom)ouders, ook als die zichzelf verheerlijkend zitten te zwijmelen bij al die jaren zestig popmuziektelevisieprogramma's. Maar diezelfde jeugd constateert tegelijk dat de babyboomgeneratie van hun idealen niet veel heeft waargemaakt. Zoals ze ook die zogenaamde seksuele revolutie niet echt zien zitten - ontaardde die niet in de huidige echtscheidingscultuur?

        Het Financieele Dagblad,

        De steden die na de laatste oorlog uit hun assen herrezen, beginnen af te takelen. De babyboomgeneratie kampt met ouderdomskwaaltjes. Zo ook hun huisvesting.

        Als kersensap, Dimitri Bontenakel,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • de grote babyboomgeneratie
        • de omvangrijke babyboomgeneratie

        Doordat telkens een volgende generatie vrouwen aan de slag ging, bleef de beroepsbevolking uitbreiden. En dat zal waarschijnlijk nog een tiental jaar doorgaan. Maar omstreeks 2010 zal de hoge participatiegraad onder vrouwen ook de oudste groep van de beroepsbevolking bereikt hebben en zal het effect dus afnemen. Omdat in die periode ook de grote babyboomgeneratie met pensioen gaat, zal de beroepsbevolking ernstig uitdunnen.

        http://www.knack.be,

        In België 'betalen' de werkende generaties voor de pensioenen van de ouderen. Dat betekent dat er steeds ongeveer evenveel mensen aan het werk moeten gaan als er werknemers met pensioen gaan. Dat systeem is uiteraard heel gevoelig voor veranderingen in de bevolkingssamenstelling. Als de omvangrijke babyboomgeneratie omstreeks 2010 met pensioen gaat, zal het vereiste evenwicht dus danig worden verstoord.

        http://www.knack.be,