babyzwemmen


babyzwemmen 1.0

(Komt vooral voor in de infinitief, ook in zelfstandig gebruik, en wordt een enkele keer ook vervoegd.)

zwemmen met een baby, onder begeleiding van een of beide ouders van de baby en meestal ook van een zweminstructeur, vooral met het doel om de baby aan water te laten wennen en niet om de baby daadwerkelijk te leren zwemmen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Babyzwemmen…

is zwemmen; is een activiteit

  • [Functie] wordt vooral gedaan om de baby watervrij te maken
  • [Plaats] vindt plaats in het zwembad
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bestaat meestal uit een aantal oefeningen of spelletjes in het water, waarbij de ouder of de ouders de baby vasthouden
  • [Betrokkene] vindt meestal plaats onder leiding van een zweminstructeur
  • [Object betroffen] wordt gedaan ten behoeve van een baby
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt, in tegenstelling tot gewoon zwemmen, niet gedaan om de baby daadwerkelijk zwemslagen aan te leren, maar meer om de baby aan water te laten wennen en watervrij te maken

Algemene voorbeelden


Babyzwemmen kan leiden tot astma. Baby's en peuters die naar een zwembad gaan, hebben tweemaal zoveel kans om astma te krijgen dan andere kinderen. De chloordampen blijken schadelijk voor de groeiende longen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL).

Reformatorisch Dagblad,

Professor Alfred Bernard onderzocht 341 kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De 41 kinderen die aan babyzwemmen hadden gedaan, hadden tweemaal zoveel last van astma dan de niet-babyzwemmers. Ze hadden ook vaker bronchitis. Sommigen hadden longschade, vergelijkbaar met de gevolgen van meedere jaren roken.

Reformatorisch Dagblad,

„We kunnen dus niet langer volhouden dat babyzwemmen gezond is', aldus professor Bernard donderdag in Gazet van Antwerpen. „De longletsels zijn te verklaren omdat de longen rond de leeftijd van zes á zeven maanden - de periode van de watergewenning voor baby's - in volle ontwikkeling zijn".

Reformatorisch Dagblad,

Het baby/peuterzwemmen is een groot succes in Bad Hesselingen, zo groot dat men kort geleden de vrijdagmorgen ook heeft vrijgemaakt voor het babyzwemmen.

Meppeler Courant,

Wanneer mag mijn kind babyzwemmen? Je zou direct na de geboorte met zwemmen kunnen beginnen. Dit wordt echter niet aangeraden omdat jonge baby's een verhoogde kans op infecties hebben.

http://www.ouder-kindzorg.nl/

Gebeld en een paar zeiden dat het genoeg was om iets op papier te zetten, allemaal te tekenen en bij beide partijen plus nog een derde partij te leggen. Ze heeft ook weer gebabyzwemd, zit in dezelfde groep met een vrouw van zwangerschapsgym.

http://www.zwangerschapspagina.nl/de-mamas/81058-april-mamas-2008-a-2571.html?setcookie=true,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen