badjuffrouw


badjuffrouw 1.0

vrouw die voor haar beroep toezicht houdt in een zwembad; vrouwelijke badmeester

Semagram


Een badjuffrouw…

is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Mijn dochter ging nog even mee met de kleindochter om de badjuffrouw te instrueren. Tante, ooms en oma gingen vast op het terras zitten.

  http://home01.wxs.nl/~conter/opweg.htm,

  Soms moest ik echt hard lachen, toen de badmuts uit de titel voorbijkwam bijvoorbeeld, begeleid door het geloei van nijlpaarden, of toen [...] de badjuffrouw een bibberende jongen vertelde dat zij 's avonds alle in het zwembad verdronken kinderen uit het riool placht op te dreggen.

  NRC,

  Een 55-jarige badjuffrouw van zwembad Het Puzzelbad in Terheijden heeft zondag een gebroken neus en een hersenschudding overgehouden aan een klap van een 15-jarige jongen.

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/120585952/Badjuf+zwaar+mishandeld+in+Terheijden.aspx,

  Tegen dit hyperrealistische decor plaatste Jim van der Woude de geschiedenis van twee badjuffrouwen en een badmeester, die weigeren te accepteren dat hun mooie oude zwembad sluiten moest.

  NRC,

  Vacatures en banen in de recreatiebranche, zoals werken als badmeester, badjuffrouw, zwemleraar, zwemonderwijzer of zweminstructeur, vindt u bij Werken in de Recreatie.

  http://www.werkeninderecreatie.nl/vacature/badjuffrouw--badmeester-zwembad.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een dikke badjuffrouw
  • een sadistische badjuffrouw
  • een struise badjuffrouw

  Ze liet zijn hielen langs haar borsten strijken en hij herinnerde zich dikke badjuffrouw Dekker. Ook zij heeft zo achter me gestaan, ook langs haar borsten zijn mijn hielen gegaan, die grote, rijzend en dalend in puntige vergieten.

  Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

  Zo zien we Peer Mascini achtereenvolgens als de tirannieke badmeester Cor; als bang klein jongetje, spartelend aan de haak van een sadistische badjuffrouw; als stuntelige schoonzwemmer die verliefd is op zijn zwemlerares; en ten slotte als een bloednerveuze wedstrijdzwemmer.

  NRC,

  "Niet langer dan twintig minuten baden," waarschuwen borden op de muren. Dat blijkt vooral te gelden voor oudere mensen die zwak van hart zijn en in het warme water hartkloppingen kunnen krijgen. Wie daar geen last van heeft mag [...] gymoefeningen doen op de aanwijzingen van een struise badjuffrouw in verpleegstersuniform.

  NRC,

  met eigennaam


  • badjuffrouw Alie
  • badjuffrouw Anne de Vries
  • badjuffrouw Dekker
  • badjuffrouw Pim

  Niets dan lof voor badjuffrouw Alie en de badmeesters Paul en Hans. Onder hun toeziend oog en dat van gecommitteerde de heer Striek werd, alweer in de regen, afgezwommen.

  Meppeler Courant,

  Durft hij de sprong in het diepe aan of moet hij geholpen worden door badjuffrouw Pim, die haar pupillen met liefdevolle doch besliste hand begeleidt bij het halen van hun zwemdiploma.

  http://www.harmonie.nl/detail.asp?Id=186,

  's Morgens in alle vroegte is de 71-jarige mevrouw A. Loyenga steevast in Bad Hesselingen te vinden. Elke dag zwemt ze twee kilometer op en neer in het buitenbad. In dertien maanden zwom ze zo, het badpersoneel houdt dat nauwkeurig bij, maar liefst 1500 kilometer. Een bijzonder prestatie voor deze zwemlustige senior waarvoor ze dinsdag van badjuffrouw Anne de Vries een trofeetje en een boeket bloemen ontving.

  Meppeler Courant,

  Ze liet zijn hielen langs haar borsten strijken en hij herinnerde zich dikke badjuffrouw Dekker. Ook zij heeft zo achter me gestaan, ook langs haar borsten zijn mijn hielen gegaan, die grote, rijzend en dalend in puntige vergieten.

  Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,