bagageafhandeling


bagageafhandeling 1.0

(transport, verkeer en reizen)

de afhandeling, het verwerken van bagage van reizigers, vooral op een luchthaven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bagageafhandeling…

is afhandeling

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit diverse handeling en activiteiten, zoals het correct labelen van de bagage, ervoor zorgen dat de bagage in het juiste vliegtuig wordt geladen en erop toezien dat de bagage op de juiste lopende band verschijnt
  • [Betrokkene] wordt meestal gedaan door gespecialiseerde bedrijven, die ingehuurd worden door een luchthaven of vliegtuigmaatschappij
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het verwerken van bagage van reizigers, vooral op een luchthaven

    Algemene voorbeelden


    Airport Operations & Aviation Partnerships faciliteert en regisseert alle processen die nodig zijn voor de airlines en de reizigers. Zoals bagageafhandeling, passagiersstromen in de terminal, stijgen en landen van vliegtuigen, maar ook sneeuw- en gladheidsbestrijding.

    https://www.werkenbijschiphol.nl/nl/nl/bedrijfsonderdelen//aviation/airport-operations-aviation-partnerships,

    Bagageafhandeling is een essentieel element van de luchthavenoperaties. Bagageafhandeling wordt vaak uitbesteed aan een airline of een vastgestelde afhandelaar. Dit onderscheid is vaak onduidelijk voor passagiers.

    https://www.studeersnel.nl/nl/document/hogeschool-van-amsterdam/kernthema-2b/airport-operations/21192372,

    Vlucht verliep prima, vriendelijke crew, netjes op tijd gevlogen. Alleen de bagageafhandeling is een drama. We hebben anderhalf uur op Schiphol op de koffers moeten wachten.

    https://www.tripadvisor.be/ShowUserReviews-g1-d8729171-r803277322-Transavia-World.html,

    Tot de diensten die door BIAC in concessie worden gegeven, behoren onder meer de restaurants en winkelruimtes op de luchthaven, de bagageafhandeling, de catering van vliegtuigen, enz.

    http://www.brusselsairport.be/environment/,

    "Wanneer werknemers ook daar in staat gesteld worden certificaten van aandelen te verwerven, dan kan het zijn dat daar op een gegeven moment - wanneer de betreffende werknemers voldoende vermogen hebben opgebouwd - nieuwe hoogwaardige bedrijfjes in bijvoorbeeld de telecommunicatie, autolease of bagageafhandeling uit voortkomen."

    NRC,

    Gevraagd is naar de mening over de betreffende luchtvaartmaatschappijen: de tevredenheid over inchecken, het comfort en de service aan boord, de bagageafhandelingen en of er sprake was van vertraging. Verrassend zijn de hoge klasseringen van Ryanair en EasyJet. KLM scoort gemiddeld.

    https://luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/consumentenbond-singapore-airlines-beste-maatschappij?qt-sidebar_meest_gelezen=0,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • verlopen

    Je krijgt energie van de dynamische werkomgeving die Schiphol biedt; iedere werkdag is weer anders. Met jouw ervaring zorg je ervoor dat de bagageafhandeling vlekkeloos verloopt; wat de dag ook mag brengen.

    https://www.werkenbijdnata.nl/vacaturebeschrijving/coordinator-bagage-m-v,

    als object bij een werkwoord


    • bagageafhandeling uitbesteden

    Bagageafhandeling is een essentieel element van de luchthavenoperaties. Bagageafhandeling wordt vaak uitbesteed aan een airline of een vastgestelde afhandelaar. Dit onderscheid is vaak onduidelijk voor passagiers.

    https://www.studeersnel.nl/nl/document/hogeschool-van-amsterdam/kernthema-2b/airport-operations/21192372,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • de bagageafhandeling op 14 lokale luchthavens
    • de bagageafhandeling op vliegvelden

    Om de bagageafhandeling op 14 lokale luchthavens op de Griekse eilanden efficiënter te laten verlopen, implementeerde Airport Systems, een afdeling van de Infra divisie van Engie Fabricom, er de TC56 mobiele computers van Zebra Technologies Corporation.

    https://www.valuechain.be/nl/nieuwsbrief/detail/6709/zebra-tc56-computers-verbeteren-bagageafhandeling-in-luchthavens-op-griekse-eilanden,

    In de bouw zal de inspectiedienst onder meer letten op de arbeidsomstandigheden van metselaars; lichamelijke belasting vormt het grootste risico voor uitval. Enkele van de overige tientallen inspectieronden vinden plaats bij de bagageafhandeling op vliegvelden, in het onderwijs en in de afvalverwerking.

    http://www.arbeidsinspectie.nl/index.cfm/352F245751534628263D673341406F562E2A2637325C44165E282738053E560D0307747C66.html,

    in voorzetselgroep


    • problemen in de bagagebehandeling
    • het werk in de bagageafhandeling

    Zo zorgde de opleiding en de inzet op het terrein van de in 2001 aangeworven Customer Service Officers ervoor dat problemen in de bagageafhandeling en de doorstroming van passagiers beter en sneller gesignaleerd werden en dus ook een structurele oplossing konden krijgen.

    http://www.luchthavenbrussel.be/biac/docs/2002annreport_nl.pdf

    Het werk bij KLM in de bagageafhandeling is fysiek zo zwaar en slecht voor de gezondheid dat veel werknemers blijvende schade oplopen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Beroepsziekten FNV.

    https://rtva.nl/2018/04/fnv-bagagewerk-bij-klm-leidt-tot-lichamelijke-schade/,

    • problemen met de bagageafhandeling

    Door het personeelstekort op Schiphol zijn er naast lange rijen ook problemen met de bagageafhandeling. Reizigers moesten de afgelopen weken soms urenlang op hun koffers wachten, of zelfs zonder naar huis.

    https://www.parool.nl/nederland/waar-zijn-mijn-koffers-en-vier-andere-vragen-over-de-bagageproblemen-op-schiphol~b948112a/,

    • kosten voor de bagageafhandeling

    Schiphol mag alleen kosten aan luchtvaartmaatschappijen doorberekenen die voortvloeien uit luchtvaartactiviteiten. Dus bijvoorbeeld wel kosten voor de bagageafhandeling, maar niet kosten voor parkeergelegenheden voor bezoekers.

    https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/15592/Consultatie-toerekeningssysteem-Schiphol-2017-2018,

    met substantief ervoor


    • de afdeling bagageafhandeling

    De afdeling bagageafhandeling is de grootste van Schiphol en er werken een paar duizend man.

    https://www.manpower.nl/nl/zoek-vacatures/plaats/schiphol,

    Op 3 september wordt eindelijk een onderzoek gestart, dat de naam Zeus krijgt. Zo ontdekt de marechaussee dat Mehmet A., supervisor bij de afdeling bagageafhandeling van Asito op Schiphol, de bende leidt, samen met Glenn G. Terugrechercherend kan de marechaussee niet meer achterhalen hoeveel drugs van de eerste tip tot het begin van het onderzoek zijn binnengehaald.

    https://plasmanadvocaten.com/nieuws/schipholgate,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • passagiersafhandeling en bagageafhandeling

    In de sector passagiers- en bagageafhandeling vinden we het belangrijk dat jij als werknemer tijdens je hele loopbaan gezond, veilig en functioneel kan blijven werken.

    https://www.fnv.nl/getmedia/e26ef24f-1065-4005-9d5b-0acf527bf38a/2060-passagiers-en-bagageafhandeling-luchtvaart-01-07-2022-30-06-2025.pdf?ext=.pdf&dtime=20220726130119,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bagageafhandeling 1.1

    (transport, verkeer en reizen)

    afdeling, dienst van een luchthaven of luchtvaartmaatschappij die zorg draagt voor de afhandeling, het verwerken van de bagage, vaak uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven die hiervoor ingehuurd worden (de bagageafhandelaars)

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De bagageafhandeling…

    is een afdeling; is een deel

    • [Geheel] bestaat vaak uit meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwerken van bagage, de bagageafhandelaars
    • [Functie] heeft tot taak de bagage van reizigers te verwerken
    • [Activiteit of handeling] verwerkt bagage van reizigers
    • [Middel] maakt vaak gebruik van een geautomatiseerd systeem, het bagageafhandelingssysteem

    Algemene voorbeelden


    Het Brusselse gerecht heeft vorige week vrijdag zes mensen opgepakt die via de luchthaven Brussels Airport grote hoeveelheden cocaïne het land zouden binnengesmokkeld hebben. Vier van hen werkten op de luchthaven, bij de bagageafhandeling, schoonmaakdiensten of de catering.

    https://www.knack.be/nieuws/luchthavenmedewerkers-aangehouden-voor-betrokkenheid-bij-cocainesmokkel/,

    Hoe groot de problemen op de bagageafhandeling momenteel zijn is lastig in te schatten. Veel van de acht bagageafhandelaars reageren niet op vragen of ontkennen dat er überhaupt problemen zijn.

    https://www.parool.nl/nederland/koffer-komt-sowieso-aan-op-eindbestemming-ook-als-de-vakantieganger-al-lang-weer-thuis-is~b309da6b/,

    'Het probleem met een algemene verhoging van het minimumloon is dat de relatieve aantrekkelijkheid van Schiphol niet per se groeit', stelt hij. 'Dan moet er ook een hoger minimumloon worden betaald in alle sectoren van de economie. Dus die mensen kunnen ook elders in de economie gaan werken, wat doorgaans lichter werk is dan op de bagageafhandeling.'

    https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10474861/personeelstekort-is-een-direct-gevolg-van-wens-over-zo-groot-mogelijk-schiphol,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de bagageafhandeling van Schiphol

    Personeelstekorten en een staking stuwden wachtrijen op tot hoogten waarbij teststraten en priklocaties wegzakten in vergetelheid. Alle coronastress kwam eruit, de Marechaussee moest vechtende vakantiegangers uit elkaar trekken. In datzelfde meiweekend verscheen een artikel in de Volkrant over werken op de bagageafhandeling van Schiphol. Journalist Jeroen Bergeijk werkte één maand undercover als koffergooier bij de bagageafhandeling. Hij verdiende daarmee rond de tien euro bruto per uur. Daarvoor moest hij kruipen in de buik van het vliegtuig in de stank van kerosine en het oorverdovende geluid van vliegtuigmotoren voor lief nemen.

    https://www.cgmv.nl/blog/koffergooiers,

    in voorzetselgroep


    • medewerkers op de bagageafhandeling
    • werken op de bagageafhandeling

    Malpensa Airport werkt net als de meeste vliegvelden met een bagageafhandelingsysteem dat gebruik maakt van bagagelabels waarop barcodes zijn geprint aan de hand waarvan bagage wordt geïdentificeerd. Maar omdat barcodescanners een line-of-sight nodig hebben voor het lezen van een label met barcode, was de leesrate volgens de airportdirectie en de leverancier niet de gewenste 100 procent. Met als gevolg dat medewerkers op de bagageafhandeling regelmatig handmatig tassen en koffers moesten scannen.

    https://www.logistiek.nl/24553/chaos-en-trots-duelleren-bij-rfid-bagageafhandeling,

    Michael is een van die nieuwe werklozen. Hij werkte als uitzendkracht net op Schiphol op de bagageafhandeling. "Mijn contract werd niet verlengd. Door de coronacrisis moesten alle uitzendkrachten eruit. Dus dan ben je werkloos."

    https://nos.nl/artikel/2333348-zorgen-over-oplopende-armoede-door-corona-alle-seinen-staan-op-rood,

    Personeelstekorten en een staking stuwden wachtrijen op tot hoogten waarbij teststraten en priklocaties wegzakten in vergetelheid. Alle coronastress kwam eruit, de Marechaussee moest vechtende vakantiegangers uit elkaar trekken. In datzelfde meiweekend verscheen een artikel in de Volkrant over werken op de bagageafhandeling van Schiphol. Journalist Jeroen Bergeijk werkte één maand undercover als koffergooier bij de bagageafhandeling. Hij verdiende daarmee rond de tien euro bruto per uur. Daarvoor moest hij kruipen in de buik van het vliegtuig in de stank van kerosine en het oorverdovende geluid van vliegtuigmotoren voor lief nemen.

    https://www.cgmv.nl/blog/koffergooiers,