baktijd


baktijd 1.0

hoeveelheid tijd die nodig is om voedsel door bakken gaar te maken, in een oven, frituurvet, een pan enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baktijd…

is een tijd

  • [Functie] dient om voedsel te bakken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een proces van gaar worden
  • [Object betroffen] heeft betrekking op voedsel

    Hoofdsemagram: tijd


    Algemene voorbeelden


    Bij gelijk gewicht hebben dikkere frites een langere baktijd.

    http://www.couvert.nl/techniek/fr_braden.htm

    De baktijd voor één hele taart bedroeg vervolgens niet 'iets' meer dan voor twee halve taarten, zoals was aangegeven, maar kostte bijna het dubbele van de baktijd.

    NRC,

    Hoe is het zakken van rozijnen in een cake te voorkomen? Dit is te voorkomen door de rozijnen te wassen en goed te drogen, daarna de rozijnen mengen met wat cakemeel of bloem en ze voorzichtig door het beslag mengen. Eventueel kan het eerste kwartier van de baktijd de temperatuur van de oven iets worden verhoogd (tot ca. 170°C).

    http://www.watetenwevandaag.nl/cgi-bin/H55faq.cgi?m=5=3

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • de kooktijd of baktijd

    Bakbananen zijn zowel rijp als onrijp te bereiden [...]. De kook- of baktijd ligt tussen de 15 en 30 minuten.

    http://users.pandora.be/debanaan/H1%20Banaansoorten.html

    baktijd 2.0

    hoeveelheid tijd die nodig is om zeker materiaal door bakken de gewenste hardheid en kleur te geven

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een baktijd…

    is een tijd

    • [Functie] dient om materiaal te bakken
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een proces van verharding en verkleuring
    • [Object betroffen] heeft betrekking op materialen

      Hoofdsemagram: tijd


      Algemene voorbeelden


      Hoe langer de baktijd en hoe hoger de temperatuur, des te donkerder is de baksteen. Hou ook rekening met de porositeit en de densiteit.

      http://opalis.be/nl/materialen/baksteen

      De keramiek wordt op hoge temperaturen (tussen de 1100 en 1300 graden Celcius) gebakken volgens een speciale stookmethode. Hier is een aparte oven voor nodig. Dit kan een elektrische keramiekoven zijn of een keramiekoven gestookt op gas [...]. De baktijd in een gasoven is iets korter dan de baktijd in een elektrische oven.

      http://corneliavdam.blogspot.nl/2013/02/stoken.html,