balanceboard


balanceboard 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; neologisme)

gebogen plank met de bolle kant naar onderen, of een grote ronde of ovale schijf die op iets bols steunt, zodat hij uit zichzelf nooit in evenwicht is; hulpmiddel voor lichaamsoefening; balansbord

Algemene voorbeelden


De Wobbel kwam, zag en overwon. Balansborden hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Waar wij als volwassenen een gebogen plank zien, zien kinderen zoveel meer mogelijkheden. Een brug, een weg, een schommel, een glijbaan, een zitje en noem maar op. Een balanceboard, zoals ze ook worden genoemd, laat perfect zien dat je kinderen helemaal niets voor hoeft te kauwen. Geef ze materiaal en hun fantasie doen de rest.

https://www.mamaloublogt.nl/de-wobbel-en-andere-balansborden/,

Das Brett is een houten balansbord gemaakt met 7 lagen beukenhout, waardoor de plank niet statisch, maar juist flexibel is in gebruik. In eerste instantie lijkt Das Brett gelijk aan andere balanceboards, behalve dat de plank minder dik is dan bijvoorbeeld de balansborden die als kinderspeelgoed worden verkocht.

https://www.opzijnplek.nl/blogs/ons-duurzame-speelgoed/das-brett-meer-dan-een-balansbord/,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een houten balanceboard

Een Wobbel is een houten balanceboard, en zorgt er voor dat jong en oud blijven bewegen. Maar de meest creatieve dingen kunnen ermee gedaan worden! Gebruik hem bijvoorbeeld als lekkere loungestoel, schommel, brug, tunnel, poppenkast of voetbaldoeltje!

http://irmatennapel.nl/7-cadeautips-voor-een-3-jarige/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2012
Brontaal Engels
Vorm in brontaal balance board
Betekenis in brontaal idem

balanceboard 2.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; neologisme)

zelfbalancerend, elektrisch aangedreven eenpersoonsvoertuig dat bestaat uit een plank op twee aan weerszijden gepositioneerde wielen; zelfbalancerend e-skateboard
Veel mensen vinden balanceboard een betere term dan hoverboard, omdat to hover 'zweven' betekent, terwijl deze plank niet echt zweeft.

Algemene voorbeelden


De naam 'hoverboard' wordt vaak in de volksmond gebruikt, maar het is eerder een balanceboard of een mini-segway. Met een 'hoverboard' zou je moeten zweven, maar dit is niet het geval.

https://www.want.nl/wat-zijn-nou-echt-de-gevaren-van-een-hoverboard-en-waarom-is-het-illegaal/,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een elektrisch balanceboard
  • een lichtgewicht balanceboard
  • een milieuvriendelijk balanceboard

Het Skatey balance board is een lichtgewicht milieuvriendelijk elektrisch balance-board waar je zo mee wegrijdt. Het rijden met dit futuristische board gaat eenvoudig en intuïtief. Leun naar voor om vooruit te gaan en naar achteren om te remmen. Leverbaar in wit, zwart en rood. Dit is de nieuwe manier om jezelf voort te bewegen. Handig, snel, betaalbaar, milieuvriendelijk, modern en mobiel. Ideaal voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en voor forenzen. Maar denk ook aan beurzen, tentoonstellingen, grote bedrijfshallen, luchthavens etc. Beleef deze grote funfactor en verbeter je gevoel voor balans.

https://www.funsportvanvliet.nl/a-44441824/hoverboard-oxboard/skatey-balance-board-wit/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • het balanceboard bij uitstek

Het Oxboard hoverboard is een Nederlands product en is het Balanceboard bij uitstek. Het is een superleuk board met veel mogelijkheden en waar je niet snel op uitgekeken zult zijn.

https://www.streetsurfshop.nl/nl/blogs/productnieuws/het-oxboard-hoverboard-is-het-enige-nederlandse-ho/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2015
Brontaal Engels
Vorm in brontaal balance board