baleinwalvis


baleinwalvis 1.0

afbeelding

Bron: Wwelles14
(CC BY 3.0)

walvis die behoort tot een onderorde van de walvissen en die baleinplaten in plaats van tanden in de bovenkaak heeft, waarmee hij voedseldeeltjes, zoals plankton en kleine schaaldieren, uit het water kan filteren; grote walvis; baardwalvis; walvis
Vaak in het meervoud ter aanduiding van de hele onderorde. Men onderscheidt verschillende families en soorten baleinwalvissen.

Semagram


Een baleinwalvis…

is een walvis; is een zoogdier; is een dier

   RijkAnimalia; Dieren
   StamChordata; Chordadieren
   KlasseMammalia; Zoogdieren
   OrdeCetacea; Walvissen

   Algemene voorbeelden


   Er bestaan 2 soorten walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinwalvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben, maar een soort lange draden: baleinen [...]. Baleinwalvissen eten plankton en soms kleine visjes die ze met hun baleinen uit het water vissen. Tandwalvissen worden zo genoemd omdat, de naam zegt het al, deze walvissen tanden in hun bek hebben. De dolfijn behoort tot de tandwalvissen.

   http://www.dolfinarium.nl/wie/default.htm

   Het onderzoeksschip Zeehond haalde gisteren op enkele kilometer van de kust van Nieuwpoort een dode dwergvinvis uit de Noordzee. Een autopsie in de universiteit van Luik moet uitmaken door welke oorzaak deze kleinste baleinwalvis ter wereld omkwam.

   http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GBUB0MEQ,

   Naar schatting driekwart van alle baleinwalvissen ter wereld zwemt de meeste tijd in de wateren rondom Antarctica.

   NRC,

   Het gebied rondom Antarctica is van groot belang voor de voedselvoorziening van baleinwalvissen als de blauwe, noorse en dwergvinvis, de bultrugwalvis en de zuidkaper.

   NRC,