ballerina


ballerina 1.0

afbeelding

Bron: Loadmaster (David R. Tribble)
( CC BY-SA 3.0 )

vrouw die voor haar beroep of uit liefhebberij aan klassiek ballet doet en voorstellingen danst; balletdanseres

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ballerina…

is een vrouw; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal kleding in een roze of witte kleur, een maillot, een strak pakje, een tutu en balletschoenen, meestal spitzen
  • [Vorm] is lang en sierlijk
  • [Bouw] is gespierd en slank of zelfs mager
  • [Plaats] danst voorstellingen in een theater en oefent ook in een conservatorium, balletstudio of dansschool
  • [Plaats] doet in trainingen oefeningen aan de barre
  • [Beweegbaarheid] is zeer lenig
  • [Geslacht] is een vrouw of een meisje
  • [Activiteit of handeling] danst klassiek ballet of soms ook modern ballet
  • [Beweging] kan goed pirouettes draaien
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent haar functie meestal voor haar beroep uit, maar soms ook uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


Dans was toen nog alleen iets voor mannen. Vrouwen mochten niet op het toneel komen. Een vrouwelijke rol werd gewoon door een man gespeeld! Later mochten er ook vrouwen op het podium. Een heel bekende was de ballerina Marie Camargo. Ballerina is een ander woord voor balletdanseres.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/ballet.htm

Het publiek kan eens te meer onder de charme van een "ballet blanc" komen, met tutu's en vederlicht zwevende ballerina's.

De Standaard,

Gielgud werkte als ballerina onder meer in de Deutsche Oper in Berlijn, het Sadlers Wells Ballet in Londen en verscheidene Franse gezelschappen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de klassieke ballerina
  • klassieke ballerina's
  • romantische ballerina's
  • klassiek-romantische ballerina's

Forsythes "knutselen" met bewegingen is sterk verwant met de dichterlijke omgang met taal. De taal is in poëzie niet louter het instrument om een inhoud uit te drukken, het gaat om een spel met de taal an sich. Forsythes "handschrift" wordt gekleurd en gewijzigd door de drager: de bonte diversiteit van lichamen van de dansers. Slechts bij uitzondering beantwoordt er een aan het prototype van de klassieke ballerina.

De Standaard,

Optima Forma geeft zaterdagmiddag om half twee een break dance-demonstratie in de tent van CJP Hangout. Zadiah gaat zondag daar buikdansen en een half uur later gaat Trishia voor in Streetdance. Maar ook klassieke ballerina's en danseurs van moderne snit zetten hun beste beentje voor.

http://www.haarlemsdagblad.nl/Index/0,4376,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Fsearch%3Fq%3Dcache%3ABjIs3UUL2xoJ%3Awww.haarlemsdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7100%2C10-1-6732-6737--1488--%2C00.html%2Bdanseurs%2Bsite%3A.nl%26hl%3Dnl%26lr%3Dlang_nl,

Uit deze tijd dateert de dominante rol van de vrouw in de dans, met M. Taglioni als de eerste van de reeks grote, romantische ballerina's onder wie F. Elssler, C. Grisi [...] en A. Genée.

http://home2.planetinternet.be/dirktim/geschiedenis_ballet.htm

Voor het eerst werd het Westen nu ook geïmponeerd door Russische danseressen, m.n. A. Pavlova, de laatste van de klassiek-romantische ballerina's, en T. Karsavina die geldt als het eerste voorbeeld van de moderne, veelzijdig begaafde ballerina.

http://home2.planetinternet.be/dirktim/geschiedenis_ballet.htm

  • een Rusissche ballerina

Zijn huwelijk met de Russische ballerina Lydia Lopokova, in 1925, was wereldnieuws.

De Standaard,

Op 4 augustus 1925 huwde J.M. Keynes de bijna tien jaar jongere Russische ballerina Lydia Lopokova, wier eerste huwelijk met een zekere Randolfo Baruchi eerder dat jaar was ontbonden.

NRC,

Misschien was dat het moment dat ze besloten boezemvriendinnen te worden, al is dat niet iets wat je beslist — het is iets wat je overkomt, zoals een nacht waarin een Rusissche ballerina en een Vlaamsche piloot de degens kruisen.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

  • een jonge ballerina
  • jonge ballerina's

Het zat echter al van meet af scheef met die school van haar, het aantal inschrijvingen bleef ver beneden de verwachtingen, de beloofde overheidssubsidie wachtte nog steeds op de handtekening van de minister, en ten slotte liet haar choreograaf en belangrijkste artistieke adviseur haar na enkele maanden al in de steek. De jonge ballerina was er zwaar door aangeslagen.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Twee cirkels van grote witte struisvogelveren, Die sanfte Gefangene, zijn afkomstig uit Horns eerste speelfilm, Der Eintänzer; daarin zien we hoe de veren zich langzaam openen en de benen van een jonge ballerina onthullen - en weer aan het oog onttrekken.

NRC,

Het slanke, blonde elfje Michaëla Maes, zwaar neurotisch na het faillissement van haar privéballetschool, zwaar beslapen door choreografen en jonge ballerina's, scheen haar Balinese poppegebaartjes verleerd te hebben en ze zei ook niet veel.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

voorafgegaan door als


  • als ballerina
  • als een ballerina
  • als een volleerde ballerina

Voorts huppelt of glijdt hij al dan niet als ballerina over de gladde zeepvloer, maakt erotische slippertjes, of trekt zich op aan een stoel die de hele tijd aan een haak in de ruimte hangt.

De Standaard,

Naaktslakken zijn zeer spectaculaire dieren, die zich als ballerina's door het water bewegen, maar het zijn echte voedselspecialisten die in het aquarium niet houdbaar zijn.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Je moet toch toegeven dat ze zich niet bepaald als een ballerina beweegt.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Ze heeft als een ballerina in de sprong een van haar knieën opgetrokken.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Ze wast haar handen. Liefkoost ze. Traag. Tijd rekken. In de spiegel ziet hij dat ze hem ziet aankomen. Haar mondhoeken gaan iets omhoog, maar ze slaat de ogen onmiddellijk neer. Draait zich dan om als een volleerde ballerina. Verschuift een haarlokje. Opent haar mond.

Proloog; Uitje; Vakantiebelevenissen; Helm, Ep Meijer,

met koppelwerkwoord


  • ervan dromen ballerina te worden
  • ballerina willen worden

Ze droomde ervan ballerina te worden en daarom verhuisde haar moeder, een berooide Nederlandse barones, kort na de Tweede Wereldoorlog met haar van Arnhem naar Amsterdam.

NRC,

Ik wou altijd al ballerina worden en toen ik nog maar 2,5 jaar was, ging ik al naar Menuet in Tielt.

De Standaard,

Ze wou ballerina worden en ze eindigt in zijn nachtclub.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

Dat ze geen actrice maar ballerina wilde worden (ze studeerde in Nederland bij de door haar vereerde Sonia Gaskell) wordt weggemoffeld en haar filmdebuut, in de film Nederland in 7 lessen [...], wordt gewetenlooos verplaatst naar haar tweede, in Londen, gespeelde rol.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ballerina 1.1

voorstelling van een ballerina, zoals een plaatje of zoals een beeldje van een ballerina, dat vaak op sierraaddoosjes te vinden is

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ballerina…

is een voorstelling

      Algemene voorbeelden


      Ze bestrijken exact een eeuw: van een laag en breed bosgezicht dat Corot in 1828 schilderde, tot een uitrustende ballerina met fel roze kousen, bijna schetsmatig neergezet door Matisse.

      NRC,

      Mijn verzameling bij John behorende memorabilia – een jaar geleden nog schamel – vulde nu ieder vakje van mijn sieradenkistje zodat de gelakte klep met de kersenboom niet meer dicht kon. Open het deksel. Een slanke ballerina met een roze gazen tutu tolt voor een rechthoekig spiegeltje dat niet groter is dan een pakje kauwgum.

      Cherry, Mary Karr,

      De vriendelijke pa Nijgh met zijn vrolijke lach en zijn grijsblauwe ogen die mij grote prentenboeken van Degas liet bekijken. Met ballerina's in kleur die eruit zagen als op de foto's met tante Babusz. Ik wilde later ook trouwen met een balletdanseres en kunstschilder worden, zoals pa Nijgh.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ballerina 2.0

      afbeelding

      Bron: Miontauk
      ( CC BY-SA 3.0 )

      platte, lage damesschoen met een ronde neus, open wreef en vaak een bandje

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ballerina…

      is een schoen

      • [Vorm] heeft een lichte, sierlijke vorm
      • [Deel] heeft een ronde neus en heeft vaak een bandje voor over de wreef of voor over de onderbenen
      • [Tijd] wordt meer in de zomer dan in de winter gedragen
      • [Gelijkenis] lijkt op een balletschoentje

      Algemene voorbeelden


      In de jaren vijftig droegen de vrouwen naaldhakken en puntige neuzen, versierd met strikken. Ook droegen ze ballerina's, laarzen voor buitenshuis en slobkousen.

      http://www.ndlite.nl/Document.aspx?document=LeesVerderGeloof=trends=51

      Goed gemaakt, de frou frou jurken voor echte meisjes, de lichtblauwe, roze en pistache jurken met noppen en bloemetjes. Voorts veel linnen en katoen, geborduurde boorden, smock en kant. En moiré schoenen en ballerina's.

      De Standaard,

      Vroeger bestond ik nauwelijks voor ze, maar nu vroegen ze me dweepziek waar ik mijn jurken kocht en mijn zwarte ballerina's.

      De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen