banket


banket 1.0

grootse, officiële, feestelijke maaltijd die wordt georganiseerd voor een groot gezelschap ter ere van een bijzondere gelegenheid waarbij vaak exclusieve gerechten en wijnen worden geserveerd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een banket…

is een feestmaaltijd; is een maaltijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een officiële, feestelijke maaltijd waarbij vaak exclusieve, kostbare gerechten en wijnen worden geserveerd, die wordt genuttigd aan lange of vele ronde tafels
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt georganiseerd voor een groot gezelschap
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt georganiseerd ter gelegenheid van bv. een bruiloft, bijzondere verjaardag, promotie of afscheid, of als feestelijke afsluiting van een meerdaags evenement, zoals bv. een congres

    Algemene voorbeelden


    De familie telde talrijke artistieke telgen. Zij bekleedden voorname funkties, het moet er allemaal van een niet mis te verstane grandeur geweest zijn. Er was een auto met chauffeur, de feesten heetten er banketten, er heerste volop kultuur en er werd voorgelezen uit de bijbel.

    Het blije lijden, Alex Rosseels,

    Morgen neemt het Liberaal Vlaams Verbond afscheid van zijn algemeen secretaris, Piet van Brabant, die veertig jaar lang de functie heeft uitgeoefend. De vrienden zullen hem vieren, eerst academisch, dan ludiek en culinair met het gebruikelijke banket.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een banket aanbieden
    • een banket aanrichten
    • een banket organiseren
    • banketten aanrichten

    Het banket dat Petrus Lambertus Goossens in 1889 aanbood ter gelegenheid van zijn intrede als kardinaal van Mechelen, telde zelfs dertien gangen waaronder Coquilles de foie gras, Canetons à la Richelieu en Gateaux Duchesse.

    NRC,

    Al binnen de minuut was mijn concentratie zo diep dat het tafereel dat ik wilde beschrijven zonder dat ik er iets aan kon doen aan me verscheen als een soort platonisch beeld, waarvan ik me niet meer kon losmaken ook al hadden ze honderdduizend gulden naast me neergelegd of in de kamer een fantastisch banket aangericht.

    Het nietigste, Marie Kessels,

    Wie een sigaret opsteekt of een pint drinkt spekt de staatskas en wie weet wordt er met dat geld wel stiekem een partij gefinancierd, een banket voor een dictator georganiseerd of wapens gekocht.

    'Vliegt den Blauwvoet, storm op de Koornmarkt', Bart Plouvier,

    Bomama klaagde over het kleffe brood en de glazige aardappelen. Terwijl volgens haar Peter en zijn kornuiten banketten aanrichtten in het huis van de textielfabrikant Groothuis, waar er niet alleen gevreten werd tot men omverviel maar waar ook na de crème caramel en de champagne vrouwen op de schoot van mannen kropen.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    met adjectief ervoor


    • een fantastisch banket
    • een groot banket
    • een keizerlijk banket
    • een officieel banket
    • een rijk banket
    • een schitterend banket
    • koninklijke banketten
    • officiële banketten
    • prinselijke banketten

    Ze zal niet naar Nederland komen voor het grote banket in het Amstelhotel, geen interviews geven en er mag geen foto van haar worden verspreid.

    NRC,

    Ook de dertigjarige prins Akishino, de jongere broer van Naruhito, moest zich kort geleden verantwoorden. Hij had het in april laten afweten bij een keizerlijk banket ter ere van de Amerikaanse president Bill Clinton.

    De Standaard,

    De eerste jurk droeg ze op een officieel banket tijdens een tournee door het Verre Oosten.

    De Standaard,

    Onder fonkelende kroonluchters bruiste een feest van kleuren, mannen in rood-blauwe uniformen en gouden tressen voerden dames door de zaal in lange, witte gewaden. Zij schreden langs overvolle tafels waarop een rijk banket gereed stond met veel wijn en vlees.

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    Zo krijgen alle leden de mogelijkheid elkaar beter te leren kennen bij het uitwisselen van culinaire hoogstandjes en persoonlijke ervaringen. Jaarlijks, in de maand November tijdens dewelke nieuwe leden opgenomen worden volgens het ritus van een waardige en prestigieuze ceremonie, gevolgd door een schitterend banket. Er wordt een immens buffet voorgesteld.

    http://www.33masters.com/nl/default.htm

    Bij de rijke edelen was het niet abnormaal dat voor één enkele maaltijd tientallen schotels werden opgediend. De koninklijke en prinselijke banketten waren echt het neusje van de zalm [...]. Het absolute hoogtepunt van het festijn was het serveren van de pauw.

    http://users.skynet.be/klastitularis/klassewerk/voeding/voeding_geschiedenis.htm

    'Koning Albert,' zei hij, 'was zo bijziende maar ook zo onhandig dat hij nooit at op officiële banketten omdat hij bang was om verkeerd te lepelen of te prikken.'

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • het afsluitende banket

    Tijdens het afsluitende banket, dat plaatsvond in een steenkoude dining hall, werden de jaarlijkse CORD prijzen uitgereikt aan jonge, veelbelovende dansonderzoekers en aan mensen die hun sporen al verdiend hebben.

    http://users.fmg.uva.nl/aaalten/VDO/vdohome.html,

    in voorzetselgroep


    • aan het banket verschijnen
    • tijdens een banket
    • tijdens het banket

    De schrijfster Frida Vogels (1930) heeft met haar boek De harde kern 2 de eerste Libris Literatuur Prijs gewonnen. De 100.000 gulden die aan de prijs verbonden is werd gisteravond in ontvangst genomen door Gemma Nefkens van uitgeverij G.A. van Oorschot, omdat de winnares zelf niet aanwezig was bij de prijsuitreiking in het Amstel Hotel in Amsterdam. De overige vijf genomineerden waren wel aan het banket verschenen.

    NRC,

    'De Grieken zijn intelligent,' zei ons donderdag te Athene tijdens een banket de voorzitter van een kulturele kommissie, 'maar soms zeggen ze een dwaasheid.'

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    Tijdens het banket was iedereen zo aangeslagen dat men alleen nog fluisterend met elkaar sprak en zo snel mogelijk de maaltijd verorberde.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    banket 2.0

    (eten, drinken en genotmiddelen)

    zoet gebak gemaakt van deeg of bladerdeeg, soms gevuld met spijs, geglaceerd, gegarneerd of versierd, dat bij een banketbakker dagelijks vers wordt gemaakt; zoete deegwaar; zoet gebak
    Ook in toepassing op alle zoete lekkernijen die een banketbakker verkoopt, zoals cake, koek, taart, chocolade, etc.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Banket…

    is gebak; is voedsel

    • [Smaak] is doorgaans zoet
    • [Ingrediënt] wordt gemaakt van deeg of bladerdeeg, soms gevuld met spijs
    • [Plaats] wordt op kleine schaal gemaakt in een banketbakkerij of bakkerij, of op grote schaal in een fabriek en vervolgens verspreid en verkocht in een bakkerswinkel of supermarkt
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt bij een (banket)bakker dagelijks vers gemaakt
    • [Behandeling of bewerking] wordt vaak geglaceerd, gegarneerd of versierd

    Algemene voorbeelden


    De Nederlandse bak- en zoetwarensector (banket, chocolade, suikerwerken en hartige snacks) is naar werkgelegenheid gemeten één van de grotere Nederlandse voedingsmiddelensectoren (ruim 10%).

    http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

    In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden. Tot het serveren in een goed sluitend blik bewaren.

    http://kerst.stophier.nl/recepten.htm,

    André Stam vertelt nuchter over zijn beroep. Elke dag verloopt voor hem ongeveer hetzelfde. Eerst het brood en daarna het banket. "Ik begin 's ochtends om vier uur. Eén collega-bakker is dan al vanaf half drie bezig. Vóór negen uur proberen we klaar te zijn met het brood, zodat we dan verder kunnen met het banket."

    http://werk.net/

    Brood laat je afkoelen en gebak en banket werk je af (maak je op) door het te vullen, te garneren en/of te glaceren. Dat doe je met handgereedschap, zoals vormpjes, een slagroomspuitzak en een glaceermes.

    http://werk.net/

    Het merendeel van de industriële banketbakkerijen begeeft zich in de sectoren koekjes, banket, biscuit en wafels. Ook bedrijven die bijvoorbeeld beschuit en toast en snijkoek en taaitaai vervaardigen worden vaak onder deze sector geschaard.

    http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • banket bakken
    • banket maken
    • banket verkopen

    Banket bakken kun je doen zoals jij dat wil, dat kun je op je eigen manier versieren. Daar kun je creativiteit en originaliteit in kwijt.

    Meppeler Courant,

    Ik kan verschillende taartbodems maken, van schuim of van cake. Grote slagroomtaarten maken we alleen op bestelling. Banket maak je elke dag weer, want dat moet altijd vers voorradig zijn. Anders kunnen onze klanten net zo goed naar een supermarkt voor hun brood en gebak.

    http://werk.net/

    Een Warme Bakker maakt en verkoopt zijn brood en/of banket dus zelf en koopt zijn producten dus niet, zoals supermarkten dat vaak doen, bij een fabriek.

    http://www.warmebakkers.com/worden.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • brood en banket

    Soms heeft een industriële bakkerij zelf een aantal verkooppunten, waar wel rechtstreekse afzet aan de consument plaatsheeft. De consument koopt steeds meer brood en banket bij de supermarkt.

    http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

    Er wordt veel verteld over het beheer van de afdeling brood en banket in de supermarkten, maar nog te weinig verkooppunten halen voordeel uit het potentieel van die afdeling. Waar die afdeling zich bevindt in de winkel, is van weinig belang, als de geur van gebakken brood zich maar kan verspreiden over de verkoopoppervlakte.

    http://www.topseller.be/docs/supermarkt.doc

    Al sinds 1928 bakt de familie Fuite uit IJsselmuiden op ambachtelijk wijze haar brood en banket.

    http://www.bakkerijfuite.nl/

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen