bark


bark 1.0

afbeelding

Bron: baku13
( CC BY-SA 3.0 )

groot zeilschip met drie tot vijf masten waarvan de achterste mast de zeilen niet dwars op de lengterichting van de scheepsromp voert maar in het verlengde daarvan; tegenwoordig ook ruimer in toepassing op meerdere types van deels dwars en deels in de lengterichting getuigde zeilschepen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bark…

is een schip; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Afmeting] is groot
  • [Deel] heeft drie tot vijf masten
  • [Functie] was door zijn grote omvang geschikt voor de koopvaardij
  • [Tijd] was als zeilvrachter in gebruik tot bij het begin van de twintigste eeuw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voert aan de achterste mast de zeilen in de lengterichting van de scheepsromp en dwars aan de masten daarvoor

Algemene voorbeelden


In de voorzomer van het jaar 1489 klemt de volkszanger Nikos Theodorakis [...] z'n lyra onder de arm en zet koers naar de havenstad Chaniá. Daar scheept hij zich in op een bark uit Genua, die de vaart onderhoudt tussen Kreta en het Iberisch schiereiland.

NRC,

Met de komst van de stoomschepen en betrouwbare motoren verloor de commerciële zeilvaart in snel tempo haar bestaansrecht. Klippers, schoeners, barken, tjalken, schokkers, skutsjes en andere grote of kleine zeilvrachters verdwenen van de rivieren en de zeëen.

http://www.ezs.nl/index.html

"Windjammer" is een verzamelnaam voor zeegaande ijzeren en stalen zeilvaartuigen uit de latere periode van de koopvaardij [...]. Hoewel oorspronkelijk een soort geuzennaam voor grote Barken, wordt de naam tegenwoordig voor veel meer typen vierkantgetuigde en deels langsscheepsgetuigde zeilers gebruikt [...]. Eens in de vijf jaar kunnen we bij Sail Amsterdam nog steeds genieten van de Brikken, Brigantijnen, Barken, Barkentijnen, Schoeners en Volschepen.

http://www.zeilcharter.nl/zeilcharter/windjammer.html

Het zal duidelijk zijn dat bij evenementen voor de grote opleidingsschepen heel verschillende zeilschepen betrokken zijn. Er zijn kleine van 10 ton en grote van meer dan 3.000 ton. Ook de tuigages zijn heel verschillend, van de snelle sloep tot de volschepen en barken die van de grote zeeschepen van een vroegere generatie afstammen.

http://www.pcrh.nl/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


bark 2.0

snippers van boomschors of hout die als bodembedekking voor reptielen in een terrarium worden gebruikt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bark…

is boomschors; is een stof

  • [Materiaal] bestaat uit versnipperde boomschors of hout
  • [Functie] dient als bodembedekking in een terrarium

    Algemene voorbeelden


    Fijn zand kan makkelijk tussen de buikschilden van slangen en tussen ledematen van hagedissen vast komen te zitten, dit kan irritatie en zelfs ontstekingen veroorzaken. Er zijn verschillende alternatieven voor zand zoals fijne houtsnippers, bark (verpulverd boomschors) of grof grind.

    http://www.kameleon.to/foto/terraria/terraria_text.htm

    Het vel is afkomstig van, vermoedelijk, een melanistische slang [...]. Er zat ook bark op de huid. Bark zijn kleine stukjes hout die als bodembedekking voor slangen gebruikt worden. De kleven dan vast aan het vel tijdens het vervellen. Dit geeft aan dat de vervelling in een terrarium heeft plaats gevonden.

    http://buurtlink.nl/2547XK/s-gravenhage/Wormerveerstraat/914006/Slangenvel+gevonden+van+ongeveer+2+meter+lang,

    Glossosligma [...] ca. 10 cm. Handig te plaatsen in zand, bark of andere bodembedekkers. Tevens handig als schuilplaats voor kleinere slangen en hagedissen.

    http://www.de-vogelkelder.nl/webshop_products.asp?menuid=&catid=118&catname=Planten%20Tropen%20en%20Divers%201.,