baroktijd


baroktijd 1.0

periode van omstreeks 1600 tot 1750 waarin zich de stijl van de barok ontwikkelt, gekenmerkt door grootsheid en praal, krachtige gevoelsuitdrukking en een sterke dynamiek, in de plastische kunsten vooral herkenbaar aan de weelderige versieringen, de overdadige en grillige vormen, de aanwezigheid van diagonale en gebogen of spiraalvormige lijnen en kleurenrijkdom en lichtcontrasten

Semagram (extra betekenisinformatie)


De baroktijd…

is een tijd

  • [Duur] duurde van omstreeks 1600 tot 1750
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door grootsheid en praal, krachtige gevoelsuitdrukking en een sterke dynamiek, in de plastische kunsten vooral herkenbaar aan de weelderige versieringen, overdadige en grillige vormen, de aanwezigheid van diagonale en gebogen of spiraalvormige lijnen, kleurenrijkdom en lichtcontrasten

    Hoofdsemagram: tijd


    Algemene voorbeelden


    Uit de baroktijd stammen de toiletkamer in wit-goud en de kostbaar uitgevoerde hofkerk.

    http://www.nextmotorreizen.nl/images/Brochures/Duitsland/Kastelen,%20Parken%20en%20Tuinen.pdf

    En inderdaad vooral zijn deze kromme lijnen en spiralen de oorzaak geworden van veel kritiek die op de bouwmeesters van de baroktijd is uitgestort door hen die de klassieke tradities in ere wilden houden.

    https://romenieuws.wordpress.com/2014/09/01/een-bezoek-aan-de-chiesa-santissimo-nome-di-gesu/,

    Het marmer uit de groeven van Carrara geniet wereldfaam. In de 16e eeuw kwam Michelangelo hier persoonlijk blokken van zijn geliefde 'statuario' (wit marmer) uitzoeken. In de baroktijd was men verzot op gekleurd marmer, waardoor de aandacht van het Italiaanse clienteel tijdelijk wat verslapte.

    fotografie.goanna.be/userfiles/file/TOSCANE(1).doc,

    Een van de grootste aspiraties uit de baroktijd was het zoeken naar en vinden van nieuwe, krachtiger middelen om het effect van het gesproken woord onder de aandacht te brengen. Dit leidde tot de schepping van de opera en de ontwikkeling van het lied.

    http://www.quadrevisie.nl/jandekruijff/muziekgeschiedenis/de-barok/inleiding.html