baron


baron 1.0

adellijke man die zich in rang bevindt beneden de graaf en boven de jonkheer; iemand die de adellijke titel van baron draagt; adellijke titel baron

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baron…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van adel; heeft een adellijke titel
  • [Geslacht] is een man
  • [Rang] bevindt zich in rang beneden de graaf en boven de jonkheer

    Algemene voorbeelden


    Was het natuurgebied vorige eeuw van een baron, tegenwoordig mag de Vereniging Natuurmonumenten zich de rechtmatige eigenaar noemen.

    http://oud.refdag.nl/series/hoogte/990817bin11.html,

    Baron Brantsen kiest oppositie tegen de gereformeerden. Ook hij heeft medestanders, vooral in de kring van degenen die voor hun dagelijks brood van hem afhankelijk zijn. Een conflict tussen de baron en zijn rentmeester kan niet uitblijven. De baron stelt een ultimatum: als de rentmeester zijn houding in de geloofskwestie niet opgeeft, kan hij vertrekken; geweten of brood.

    http://home.wanadoo.nl/thvst/1.2%20Baronesse%20de%20B.htm

    Stephan, die nota bene zelf met de majoor was komen opdraven, had er ook zo zijn gedachten over. Wat weer tot gevolg had dat Eduard Tresckow van de weeromstuit tegen zijn vriend in bescherming nam. 'Hij is tenslotte geen uit de klei getrokken proleet.' 'Mwah,' smaalde Stephan, 'meer dan een jonkertje is hij welbeschouwd nu ook weer niet.' 'Hé, hé, een Freiherr is altijd nog een baron, zoals jij zou moeten weten.' 'Maar een baron is nog geen graaf, als je begrijpt wat ik bedoel.' 'En waarom komt mijnheer de graaf dan met een baronnetje bij de eenvoudige Van Lookerens aanzetten?' Stephan haalde nonchalant zijn schouders op. 'Gewoon, om jullie een beetje te pesten.'

    Het overspelige gras, Louis Ferron,

    Onze noorderburen kennen vier adelijke titels. In hiërarchische volgorde zijn dat: prins/prinses, graaf/gravin, baron/barones en ridder. De groep baronnen is het grootst met ongeveer drieduizend leden.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • baron worden
    • baron zijn

    De oud-voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen was al jonkheer en wordt nu baron.

    De Standaard,

    De vader was baron en bankier, de moeder alleen maar baronesse. Gelukkig liet de vader aan zijn zoons een bedrag na dat zo groot was dat ze van de rente alleen al op grote voet konden leven.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    met eigennaam


    • J.B. baron van Asbeck
    • B.J. baron Van Voorst tot Voorst
    • Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar

    De restauratie en de uitbreiding zijn uitgevoerd door uitsluitend plaatselijke bedrijven onder leiding van de architect ir. J.B. baron van Asbeck.

    http://www.breukelen.nl/full/breukelen/gemeentehuis.asp

    Commissaris van de koningin B.J. baron Van Voorst tot Voorst liet gisteren weten dat hij zich niet aan de indruk kan onttrekken dat justitie in Maastricht wel eens lichtvaardig te werk gaat bij onderzoek in corruptiezaken.

    NRC,

    Toen Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar met een meisje de Rothschild trouwde, was er pardoes geld om het voorvaderlijke slot mooier dan ooit te rekonstrueren.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • baronnen en baronessen

    Zijn schoonvader Frans Godard, baron van Lynden van Hemmen, deed in die tijd verschillende aankopen van grond op de Wageningse berg. Uiteindelijk werd het landgoed hierdoor een aansluitend geheel van zeventien hectare. Jarenlang behoorde het aan baronnen en baronessen; de laatste bewoners waren twee freules.

    http://www.wageningen-ur.nl/botanische_tuinen/tuinen/tuin_belmonte_d.html,

    voorafgegaan door als


    • als baron

    Maar de populairste nobiljon is ongetwijfeld Eddy Merckx. Blijkbaar acht koning Albert het palmares van de voormalige wielerkampioen indrukwekkend genoeg om het het adellijk tintje te geven. Merckx mag zich vanaf nu als baron laten aanspreken.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    baron 2.0

    iemand die zich op grote schaal met iets bezighoudt en in het gebied waarin hij werkzaam is veel macht heeft vergaard; belangrijke, machtige man
    Wordt vooral gebruikt als tweede lid in samenstellingen, waarbij het eerste lid verwijst naar datgene waarmee iemand zich bezighoudt, zoals bv. in drugsbaron of suikerbaron.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een baron…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt zich op grote schaal met iets bezig
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft veel macht
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet van adel

      Algemene voorbeelden


      Heel vroeg zal hij samen met vader de bestelwagen volladen. Het is een nieuwe bestelwagen. Een Peugeot. In het dorp rijden er tot nog toe negen auto's. De groene Peugeot is de tiende. Ik ben een baron als ik samen met vader door het dorp rij. Vader gebruikt de auto voorlopig alleen voor verre verplaatsingen. Hij wil hem nog wat sparen.

      De handschoen, Michel Dedain,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen