basset


basset 1.0

afbeelding

Bron: Bonnie van den Born
( CC BY-SA 3.0 )

hond met korte poten, meestal een bontgevlekte vacht en een kop met lange, afhangende oren, een losse, gerimpelde huid en afhangende onderste oogleden, die vooral wordt gebruikt als jachthond bij de jacht op klein wild; bassethond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een basset…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Algemene voorbeelden


      Ze had ook een hond, een basset, die Dopey heette.

      Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

      Het idee van de Hush Puppy-schoenen om met een hond te adverteren, had een onverwacht succes. De verkoop van de honden schoot omhoog. Met het uitverkoren ras, de basset, had het reclamebureau in de roos geschoten.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      Een zeehond heeft nog iets met een bassethond gemeen. Beter gezegd, beide missen hetzelfde: behoorlijke ledematen. De zeehond heeft van een vorig bestaan op het land slechts flippers over en de basset is niet voor niets door het speciaalblad Kat en Hond gerecenseerd als 'twee honden lang en een halve hond hoog'. Op een of andere manier vertedert zoiets.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • liggen
      • lopen
      • zitten

      Opzij kijken wilde hij niet. Daar lag de basset. Het volvette bruine lijfje zachtjes en teder tegen de Poolse aangevlijd, de natte neus in haar schoot, voorwendend te slapen, maar bij elke poging die hij deed het lichaam van de Poolse aan te raken, opende het de onwelriekende bek en blies naar hem als een kat.

      Alle verhalen, Manon Uphoff,

      'Overal waar u zit,' waarschuwde de dierenbescherming, 'zit de basset. Overal waar u loopt, loopt hij. Heel wat huisvrouwen werden stapelgek.' Het mocht niet baten. Met zijn smekende blik dringt een basset nu eenmaal rechtstreeks door tot in de ziel [...]. Bassets zouden in openbare gelegenheden een zonnebril moeten dragen.

      Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen