baton


baton 1.0

(muziek)

stokje waarmee een dirigent een orkest of koor leidt; dirigeerstokje

Algemene voorbeelden


In de halflege zaal werd onzeker gelachen. De danseres danste door, zelfs nu de muziek vrijwel stilviel omdat de fluitist vergat zijn solo te spelen. Hij herstelde zich, en hij blies. Belabberd. 'Zak! Wie denk je wel dat je bent!' De dirigent zweepte, precies in de maat, zijn baton langs zijn hals: Jou vermoord ik straks. Iedereen was kwaad.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Die no-nonsense productiemethode van een orkest wordt afgedwongen door de praktijk van data, zaalhuur, vluchtnummers en vertrektijden. Zo onvermijdelijk dat zelfs de meest geëxalteerde dirigent klokslag de overeengekomen arbeidsvoorwaarden de bâton neerlegt en de dames en heren musici een smakelijk eten wenst.

http://www.xs4all.nl/~lelarge/ov/prelude.htm

baton 2.0

stok waarmee een majorette jongleert; majorettestok

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baton…

is een stok; is een voorwerp; is een zaak

  • [Functie] wordt gebruikt om mee te jongleren
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door majorettes

    Algemene voorbeelden


    De dirigenten van de andere harmonies komen me de hand schudden [...]. Ze doen alsof ik de verloren zoon ben! Eindelijk teruggekomen. Als dirigent nog wel! [...]. Juffrouw Boone heft haar baton, haar meisjes marcheren in de maat. Mijn muzikanten rechten hun ruggen. Daar gaan we.

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    Tijdens wedstrijden moeten de majorettes een show laten zien van ongeveer zeven minuten, deze show wordt beoordeeld op onder andere technische vaardigheden met de baton, presentatie en uitstraling.

    Meppeler Courant,

    Majorettes en minirettes horen bij een muziekvereniging. Ook zij hebben al eerder een prijs gehaald op een concours. Met batons en pompons, met lichteffecten en niet te vergeten met twee goede dansende solistes leverden zij een aantrekkelijk kijkspel.

    Meppeler Courant,

    baton 3.0

    afbeelding

    Bron: Robert Prummel
    ( CC BY-SA 3.0 )

    bandje dat bestaat uit de stof van het lintje van een onderscheiding of ridderorde, en dat op een uniform boven de linkerborstzak wordt gedragen in plaats van de onderscheiding zelf

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een baton…

    is een teken; is een voorwerp; is een zaak

    • [Materiaal] bestaat uit dezelfde stof als het lintje van de onderscheiding of ridderorde
    • [Functie] geeft aan dat iemand in het bezit is van een onderscheiding of ridderorde, ook als de bezitter de eigenlijke onderscheiding zelf niet draagt
    • [Plaats] wordt gedragen op een uniform, boven de linkerborstzak

      Algemene voorbeelden


      Batons zijn kleine stukjes lint, 27 bij 11 millimeter in formaat, welke door personen in uniform gedragen worden ter vervanging van draagmedailles. Deze batons worden naast elkaar in één of meerdere rijen gedragen boven de linkerborstzak. Bij de landmacht, luchtmacht en het Nederlandse Rode Kruis in rijen van vier. Bij de marine en de politie in rijen van drie. Medailles, welke dezelfde kleur lint hebben, kunnen in miniatuurvorm op de baton worden gedragen. Sterren, kronen of palmen worden op de baton gedragen, ter onderscheid van graden. Bij ridderorden worden zogenaamde rozetten op de baton gedragen.

      http://www.onderscheidingen.nl/nl/batons/batons.html