bbb/BBB


A - bed, bad, brood

bbb 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

basisvoorzieningen, te weten een slaapgelegenheid, wasgelegenheid en voedsel, bestemd voor uitgeprocedeerde asielzoekers; bed, bad, brood; bed, bad en brood

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bbb…

zijn basisvoorzieningen

      Algemene voorbeelden


      Hoelang moeten we uitgeprocedeerde asielzoekers bbb verlenen? 1 jaar? 5 jaar? 10 jaar?

      http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/31706/,

      Geen bezwaar tegen maar werkt Utrecht dan ook mee om aan snelle uitzetting? Zijn er tijden bekend of lullen we alleen over bbb.

      http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/utrecht-wil-vasthouden-aan-eigen-opvang-asielzoekers,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014

      B - buik, billen, benen

      bbb 1.0

      (sport en recreatie; politiek en bestuur. Zo goed als nooit in de correcte spelling aangetroffen.)

      buik, billen, benen
      Vooral gebruikt in samenstellingen met betrekking tot sport- en fitnessprogramma's, speciaal bedoeld voor vrouwen, om de buik, benen en billen te trainen. Alleen aangetroffen met hoofdletters.

      Algemene voorbeelden


      BBB staat voor Buik, Billen, Benen en ook de rest van het lichaam komt aan de beurt. De les is low-impact (dus geen "gespring").

      http://www.fitnesshouse.nl/activiteiten/bbb/

      BBB is een zogenaamde 'Low impact' fitnesstraining op muziek die vooral gericht is op het verhogen van de spanning in uw spieren. 'Low impact' wil zeggen dat er voornamelijk met grondoefeningen gewerkt wordt en er niet gesprongen wordt, hierdoor worden uw gewrichten minder belast dan bij 'high impact' trainingen zoals aerobics en hardlopen.

      http://www.fysiofitnessalkmaar.nl/activiteit/bbb/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      C - BoerBurgerBeweging

      BBB 1.0

      (politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; (vooral) in Nederland; neologisme)

      BoerBurgerBeweging, sociaal-conservatieve Nederlandse politieke partij die zegt op te komen voor de belangen van burgers, plattelandbewoners, de agrarische sector, de visserij, tuinderij en jagers

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De BBB…

      is een politieke partij

      • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
      • [Herkomst of oorsprong] is ontstaan vanuit het socialemediaplatform BoerBurgerTweet en werd opgericht op 1 november 2019, kort na de start van boerenprotesten tegen de overwogen maatregelen vanwege de stikstofcrisis
      • [Tijd] deed in 2021 voor het eerst mee met de Tweede Kamerverkiezingen met Caroline van der Plas als lijsttrekker; deed in maart 2023 voor het eerst mee aan de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een sociaal-conservatieve partij
      • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft vier kernwaarden: noaberschap, gulden regel, authentiek en professioneel
      • [Betrokkene] is een initiatief van agrarisch journaliste Caroline van der Plas (partijleider), Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer; heeft in 2023 Mona Keijzer naar voren geschoven als premierskandidaat
      • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich rechts in het politieke spectrum

      Algemene voorbeelden


      De BBB heeft alle kennis in huis om te weten wat de verhouding moet zijn tussen de hoeveelheid koeien en grond. Met die oude wijsheid boerde mijn opa en ook mijn vader in zijn begintijd. Een schone aarde moet binnen zeven jaar haalbaar zijn. Maar met pappen en nathouden blijft er te veel stikstof vrijkomen. Steun iedere boer die het werkelijk snapt. Stop met veevoer halen uit Brazilië of Argentinië. Durft de BBB het eerlijke verhaal eindelijk te vertellen?

      Trouw,

      Als we de peilingen mogen geloven wordt de BoerBurgerBeweging een grote partij. En als ik boze mensen op Twitter mag geloven − mensen die meestal boos zijn omdat ik iets beweer waar ze het niet mee eens zijn, of een grapje maak dat ze niet als zodanig herkennen − wordt BBB 'supergroot en daarna moet jij je smoeltje houden en gaan we allemaal een extra dikke biefstuk wegproppen'. En dan geef ik u op deze plek nog de beschaafde versie. Afgelopen zaterdag was het NOS Journaal uitgerukt naar de Schakel in Nijkerk. Daar bleek dat de BBB klaar was voor de Statenverkiezing van komend voorjaar: ze gaan in alle provincies meedoen en verwachten in een stuk of vijf meteen de grootste partij te worden.

      Trouw,

      Namens de BoerBurgerBeweging (BBB) reed Caroline van der Plas vorige week met een tractor naar het Binnenhof. Ze was opeens overal, een inhaalslag omdat de media uit de Randstad haar in de campagne consequent over het hoofd hadden gezien. Ik zag haar aanzitten bij Jinek, waar ze het de hele tijd had over de kloof tussen stad en platteland. Zij zag zichzelf niet als een gewone volksvertegenwoordiger, maar sprak maar meteen namens negen miljoen (!) plattelandsmensen.

      nrc.next,

      De BoerBurgerBeweging heeft 322 kandidaten aangeduid die binnen een kleine vier maanden zullen strijden in de Provinciale Statenverkiezingen. Zo doen ze ook een gooi naar enkele van de 75 zetels van de Nederlandse Eerste Kamer die haar fiat zal moeten geven over een stikstofwet. Sinds het boerenprotest ook in Nederland ontplofte, kent de BBB een hoge vlucht. De partij van het platteland is op weg om een cruciale nationale politieke speler te worden. Een scenario waar CD&V ongemakkelijk van wordt. In maart vorig jaar was het groot feest op het hoofdkwartier van de BBB. De partij had bij de landelijke verkiezingen 1 procent van de stemmen binnengehaald. Dat gaf recht op een zetel in de Tweede Kamer voor partijleider en lijsttrekker Caroline van der Plas (55). De BBB was op dat moment anderhalf jaar oud en had amper 26 kandidaten op de verkiezingslijsten staan. Sindsdien is de partij gegroeid als kool.

      Het Nieuwsblad,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2019