bebrild


bebrild 1.0

voorzien van een bril; een bril hebbend; een bril dragend; met een bril; gebrild; brildragend

Algemene voorbeelden


Het lijkt hier wel een slagerij, had hij een keer, wijzend op de uitstalling van blaadjes op de toonbank, tegen de winkelier gegrapt toen hij een strippenkaart kwam kopen. De mensen willen het nu eenmaal zo, had de bebrilde winkelier schouderophalend geantwoord.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Een merkwaardig paar: allebei lang en dun, hij kalend, bebrild, zij net als Taco witblond, met helle grijze ogen.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Ik heb een theorie over mensen met een caravan. Mensen met een caravan zijn namelijk niet echt een traktatie voor het netvlies, in veel gevallen soms ronduit lelijk. Dan heb ik het niet eens persé over het hele gezin, maar in elk geval over de bestuurder van de auto die de caravan voorttrekt. Deze bestuurder heeft in ongeveer 70% van de gevallen raar gezichtshaar en is bebrild.

https://natasjaontdektdewereld.wordpress.com/,

'Chantal?' Ze draait zich om en ziet de man bij haar portier naar haar glimlachen. 'Kees!' Marion struikelt bijna als ze naar de bebrilde presentator toe holt. Ze ziet hoe de hoteleigenaresse hem geïmponeerd herkent, en kust hem, zo blij is ze.

De klokkenluider, Tomas Ross,

Een mij onbekende heer, blond, scherp, bebrild, schijnt ons te volgen, neemt inderdaad plaats aan ons tafeltje.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Terwijl de sneeuwwit gepruikte Aad van den Heuvel de een na de ander aan zijn tafel noodde en de slachtoffers gemakkelijk onderuit gezakt in zijn stoel aan de tand voelde, probeerde Koos zich te concentreren op het komende debat met Kokmeijer, de jonge, bebrilde, in een klassiek driedelig grijs tweedpak gestoken collega, die met een geringschattende blik op zijn buurman naast hem tussen het publiek had plaatsgenomen.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

We zetten de televisie aan. Een bebrilde komiek vertelde grappen. Sandra keek of luisterde er niet naar. Ik lachte met het publiek in de studio mee, maar van harte ging het niet.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een bebrilde blondine
  • een bebrild heertje
  • een bebrilde jongen
  • de bebrilde man
  • een bebrilde man
  • een bebrilde jongejuffrouw
  • een bebrilde jongeman
  • een bebrild meisje
  • de gebrilde vrouw
  • een bebrilde vrouw
  • bebrilde jongens
  • bebrilde mannen

Zijn partner, een bebrilde blondine van onbestemde leeftijd, bloost en neemt kirrend een miniem teugje uit haar glas.

NRC,

Hijgend en puffend struikelde een bebrild en besnord heertje de lift binnen.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Ik zou hem drie voorbehoedmiddelen leveren en verder van alles af zijn. Gelukkig had ik intijds van het bestaan van dergelijke apparatuur gehoord door een bebrilde stadsjongen, die overal een kleur van kreeg maar desondanks goed scheen ingelicht.

De opdracht, F.B. Hotz,

De oude vrouw met de losse haren en de bebrilde man met de vogelnek buigen zich in verwondering over het glimmende voorwerp dat midden op het gevlekte tafelkleed staat.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Het was een bebrilde, kale man van zevenendertig, wiens naam elke dag wel een paar maal in de Diario de Ibiza stond.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Toen ik daar weer stond, recht tegenover juffrouw Goudsblom ('zo'n oeroude, ongetrouwde, bebrilde jongejuffrouw die je op elk laboratorium onder de stafleden aantreft,' zoals Thomas vaak meesmuilend had gezegd) die al sinds mensenheugenis onderzoek verrichtte naar farmaca die de temperatuurregulatie in de rattenstaart konden beïnvloeden, staarde ik naar de blinkende zonnewijzer.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Ryan glimlachte naar zijn secretaris, een bebrilde jongeman die al wat door zijn rossig haar heengroeide en die met slimme aandacht het gesprek had gevolgd.

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

Zij wierp een schichtige blik op de receptioniste, een bleek, bebrild meisje dat hen met een onwelwillend gezicht gadesloeg.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

'Moeder,' zeg ik, en ik kijk naar de bebrilde vrouw die met brede handen op een wit tuinhekje steunt. 'Een betere moeder was er waarschijnlijk niet.'

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Hij sloeg het boek open bij een plaatje waarop een bebrilde naakte vrouw op haar handen liep terwijl een Algerijn haar kuiten vasthield en met haar als een kruiwagen door een huiskamer wandelde, die met bebloemd papier behangen was en posters van Che Guevara en Trotski.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Ik had gestudeerd, kwam uit een intellectueel, rustig milieu en was gewend verliefd te worden op studieuze, bebrilde en magere jongens uit gegoede families.

http://www.ouders.nl/xinz2000-02.htm

Zonder zich ook maar één keer te vergissen, koos ze uit de parade van gespierde, donkerharige, blonde, lange, korte, bebrilde en besnorde en naar haar lijf hongerende mannen, de drinkers, de snuivers, de verknipten.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

  • een bebrilde nerd
  • een bebrilde student
  • een bebrilde veertiger
  • een bebrilde werknemer
  • bebrilde gymnastiasten
  • bebrilde nerds
  • bebrilde studentes
  • bebrilde veertigers

De kennismaking met Bannister en zijn trawanten uit het hiernamaals is verreweg het minst geslaagde gedeelte van de film, temeer omdat de laatsten net iets te lollig worden getypeerd: een bebrilde nerd, een grote neger met afro-kapsel, de overblijfselen van een 'hanging judge' uit de tijd van het Wilde Westen en zijn tot wandelend skelet gereduceerde hond.

http://www.schokkendnieuws.nl/recensies/549-frighteners-the,

De slungelachtige, bebrilde student heeft zijn heiligdom niet meer betreden sinds 1995, toen hij zonder aanklacht werd veroordeeld tot elf jaar cel wegens staatsondermijnende activiteiten.

De Standaard,

Hun films kosten hooguit drie tot vier miljoen dollar, maar meestal veel minder, en ze zijn ook inhoudelijk zo goedkoop dat het weer leuk wordt. In hun grootste hit, The Toxic Avenger, valt een bebrilde student in een vat met radioactief afval en muteert tot een monster, die eerst zijn plaaggeesten en dan alle schurken op gruwelijke wijze afslacht.

NRC,

Bovendien is het imago van de computerspecialist de afgelopen jaren drastisch veranderd. Het beeld van de saaie, bebrilde werknemer met weinig carrièrevooruitzichten is vervangen door dat van succesvolle multimiljonairs à la Bill Gates.

De Standaard,

Voorzitters van schoolverenigingen vroegen wie het toch eigenlijk waren die dit feest gaven en in de pauze zat ik trots in een kleine kamer samen met Marinus en enige bebrilde, deftige gymnasiasten met linten en penningen om, voorzitters van schoolverenigingen.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Met jeugdige helden die op een affiche een boek zitten te lezen, zoals Jakhals-vrouw Isolde Hallesleben in een kruiwagen en BNN-ster Dennis Storm op een speedboot, probeert het CPNB het beeld neer te zetten dat lezen niet alleen voor bebrilde nerds is.

https://www.volkskrant.nl/archief/zon-zee-zuipen-en-ook-een-boek~a350644/,

Het inleidende praatje was een hutspot van Freud, markies De Sade, provo, vrijheid en het damesblad Libelle. Andreas keek aandachtig rond. Er waren vooral mannen op afgekomen. Maar ook een paar vrouwen. Was er iets van zijn gading bij? Lelijke vrouwen met grote borsten, puistige en bebrilde studentes, maar ook nieuwsgierige mooie meisjes.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

De twee bebrilde veertigers zingen de blues over het arme tapijt, dat gedoemd was om al die veranderingen te overleven, slijtend en vaal wordend net als zijzelf.

NRC,

  • zijn bebrilde hoofd
  • een bebrild gezicht
  • bebrilde ogen

Achter zijn bebrilde, intelligente hoofd trekt in de stof- en rookwaas de stoet voorbij.

NRC,

Als de man met open armen naar me toekomt, kijk ik in een vriendelijk bebrild gezicht.

http://www.karenwalthuis.nl/coachen/dankbaarheid/,

Nu moeten we naar een strip-teasetent, op een bepaald uur, voor geld, met een bende en alleen onze slaafse en bebrilde ogen worden tot het schouwspel toegelaten.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

met eigennaam


De bebrilde Edwards maakte tijdens de Olympische Spelen in Calgary (1988) furore als schansspringende clown.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • bebrild en besnord

Bibliothecarissen en -ressen waren niets meer of minder dan muffige heren en dames, bebrild en niet zelden beiden besnord, die steevast geruisloos achter je opdoemden om dan met enige spot te vragen: "En? Gevonden?!" - nét als jij gretig je eerste blik durfde te werpen in Happy Hooker, Mijn Eigen Verhaal. Maar dit beeld is inmiddels achterhaald.

NRC,

Zonder zich ook maar één keer te vergissen, koos ze uit de parade van gespierde, donkerharige, blonde, lange, korte, bebrilde en besnorde en naar haar lijf hongerende mannen, de drinkers, de snuivers, de verknipten.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

  • puistig en bebrild

Het inleidende praatje was een hutspot van Freud, markies De Sade, provo, vrijheid en het damesblad Libelle. Andreas keek aandachtig rond. Er waren vooral mannen op afgekomen. Maar ook een paar vrouwen. Was er iets van zijn gading bij? Lelijke vrouwen met grote borsten, puistige en bebrilde studentes, maar ook nieuwsgierige mooie meisjes.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


bebrild 1.1

( Gezegd van een gefotografeerd hoofd of gezicht)
met een tekening voorzien van een bril; voorzien van een getekende bril

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Hij zag papieren uit de zak steken. Nieuwsgierig trok Niel ze te voorschijn. Het bleken fotokopieën van een portret van Kinzensberg, sporen van lijm op de achterzijde en op de voorzijde bloemen, slingers, vlaggetjes. Ook balpenstrepen, kapot gekraste ogen en 'Fuck you'. Niel bladerde geamuseerd door, zag op een bebrild en besikt papier de toevoeging 'Walter Schweke???'

Franklin, Thomas Lieske,