bedankbrief


bedankbrief 1.0

brief waarin men iemand of iets bedankt voor de medewerking, een verleende gunst, een toezegging e.d.; brief waarmee men zijn dank betuigt voor iets
Vaak ook in de verkleiningsvorm bedankbriefje.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedankbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om iemand te bedanken voor iets
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men iemand bedankt voor iets; bevat een dankbetuiging

    Algemene voorbeelden


    De transplantatiecoördinator spreekt met de familie, bespreekt om welke organen het gaat. Van hem ook krijgt de familie enkele weken later een bedankbrief waarin informatie wordt gegeven over de organen en over de patiënt die met de transplantatie is geholpen.

    NRC,

    Ik moest mijn nachten in het ziekenhuis blijven maken, er lagen geen lezers in slaapzakken voor mijn voordeur (maar junks), ik kreeg van koningin Beatrix geen bedankbrief voor het prachtige boek dat ik had geschreven.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Achter hem lag de half uitgepakte koffer op de vloer, nog verder naar achteren zat Machteld aan haar bureau bedankbrieven te schrijven, de eerste aan meester Todaro, voor de onvergetelijke privé-lessen.

    Spitzen, Thomas Rosenboom,

    Pas heden kregen we te horen dat sommige van de overdadige versieringen in het boekje zijn aangebracht door onze Isa. Jouw portret heeft zij eveneens toegevoegd, wat ons een kinderlijk bewijs lijkt dat de logeerpartij geslaagd te noemen is. Isa heeft het duidelijk naar haar zin gehad en zou zo terug willen. Dat zij in de spullen van een ander heeft gezeten, heeft natuurlijk geen pas en wij hebben haar dat duidelijk gemaakt. Toch lijkt het ons verstandig dat je de papieren zonder commentaar teruggeeft. Quos jacet lovi... nietwaar? Isa zal je zelf een bedankbrief sturen. Het zal wel een -je worden.

    Franklin, Thomas Lieske,

    Voormalig SS'er krijgt bedankbrief. Het joodse herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem heeft besloten de voormalige SS'er Alfons Zündler, die in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam diverse joden voor deportatie heeft behoed, daarvoor alsnog schriftelijk bedanken. Volgende week zal de brief waarin deze waardering tot uitdrukking komt aan hem vanuit Jeruzalem worden verstuurd.

    NRC,

    De beide voorstellingen die daar gespeeld werden waren bomvol, en weken daarna kwam er een bedankbrief van het tehuis met de mededeling dat het een "schoon spektakel" was en het personeel zeer goed had geholpen door de kinderen met rolstoelen een goede plaats te bezorgen.

    http://www.renz.nl/

    Het Bestel dateert van 1930, en wordt dit jaar dus 65. Een mooie leeftijd. Een bedankbrief, een afscheidsreceptie en een koninklijke onderscheiding zijn allemaal op hun plaats. Maar dan is het tijd voor een nieuw, voor een echt visioen.

    NRC,

    Aan een lijst van persoonlijke adressen werkte Ryans secretaris nog; die zou zo spoedig mogelijk volgen [...]. Een week later kwamen de adressen. Broos schreef een hartelijke bedankbrief naar Ridgefield, en borg de papieren op.

    Met voorbedachten rade, Henri Knap,

    Toen hij eershalve promoveerde heb ik hem, omdat ik dat toch collegiaal vond, telegrafisch gelukgewenst. Ik ontving daarop een bedankbrief, één of twee regels schrift behelzend. Voor mij bleef hij, de arts, de musicoloog, de theoloog, de romancier, de verteller, de dichter, een dood element in de literatuur.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bedankbrief 2.0

    brief waarin men iets afwijst, afzegt of opzegt; brief waarmee men te kennen geeft niet in te gaan op een uitnodiging, een contract of lidmaatschap niet verlengt e.d.
    Vaak ook in de verkleiningsvorm bedankbriefje.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bedankbrief…

    is een brief; is een geschrift

    • [Functie] dient om iets af te wijzen, af te zeggen of op te zeggen
    • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men te kennen geeft niet in te gaan op een uitnodiging of iets niet langer te willen continueren

      Algemene voorbeelden


      Als je je uit de sollicitatieprocedure bij een bedrijf wilt terugtrekken, is het belangrijk dat je het bedrijf hiervan zo snel mogelijk op de hoogte stelt. Dit kan telefonisch, maar ook schriftelijk met een bedankbrief.

      http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/afronding/terugtrekken-uit-sollicitatieprocedure

      Wanneer u het lidmaatschap wilt opzeggen dient u dat schriftelijk of via e-mail te doen voor 31 mei van het lopende seizoen. Elke andere vorm van opzeggen (wegblijven, mondeling, via-via etc) is niet geldig. Indien uw bedankbrief is ontvangen, zal per omgaande een bevestiging aan u worden gezonden. Voorwaarden voor het uitschrijven zijn dat aan de financiële verplichtingen van het gehele seizoen is voldaan en eventuele door L.M.O. in bruikleen gegeven sponsormaterialen zijn teruggegeven.

      http://www.rvvlmo.nl/introductie/contributie.htm

      De hele afdeling Tilburg van de Centrum-democraten (CD) heeft bedankt voor het lidmaatschap [...]. Directe aanleiding voor de bedankbrief is het incident rond enkele CD-medewerkers en een verslaggever van RTL in het Tweede-Kamergebouw.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2654709/1994/09/16/CD-afdeling-Tilburg-zegt-lidmaatschap-van-partij-op.dhtml,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding