bedankbriefje


bedankbriefje 1.0

meestal korte brief waarin men iemand of iets bedankt voor de medewerking, een verleende gunst, een toezegging e.d.; briefje waarmee men zijn dank betuigt voor iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedankbriefje…

is een brief; is een geschrift

  • [Omvang abstract] is meestal kort

    Algemene voorbeelden


    Achteraf heb ik een bedankbriefje gekregen van voorzitter Bart De Schutter. Ik heb hem gezegd dat ik het ongepast vond. Hij was te laat met zijn dankuwel.

    De Standaard,

    De afdeling heeft de sponsors voor de prijzen en het eten een bedankbriefje gestuurd met het clubblad van het Gilde.

    http://www.jongnederland.nl/

    Bosmans kon een glimlach niet onderdrukken toen hij las dat zelfs Harry's kapper ondervraagd werd omdat de man Harry een vaag bedankbriefje gestuurd had. Later bleek dat het slechts bedoeld was als woord van dank voor het kwijtschelden van een parkeerboete.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    Het bedankbriefje dat Napoleon ooit over de Pyramide van Austerlitz schreef, is geen 7500 euro waard, zoals een handelaar eerder deze week beweerde. Dat zegt Napoleon-verzamelaar Patrick Buch.

    http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1024539,

    Vaak blijken mensen bij navraag bijvoorbeeld wel een kenteken te hebben genoteerd van een auto waarvan ze de inzittenden niet vertrouwden, maar gaven ze dat niet door uit schroom de politie onnodig lastig te vallen. Om mensen te stimuleren dat juist wel te doen, krijgen aangevers een bedankbriefje met een bos bloemen van de politie als de tip leidt tot het oplossen van een strafbaar feit en de aanhouding van de verdachten.

    Meppeler Courant,

    Aan het eind van de dag wisselden ze adressen uit, met de belofte elkaar wat interessante artikelen toe te sturen. Bedankbriefjes leidden tot een telefoongesprek, een telefoongesprek tot het voorstel elkaar eens te ontmoeten. Vanaf die tijd waren zij bevriend.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    Het beeldje had ik ongeopend met plastic tas en al naast de open haard gezet. Niet dat ik het wilde verbranden, maar het leek me verstandig het niet te openen. Mijn vrouw was beter in dat soort dingen. Ze zei ook geregeld: 'Schrijf nou maar een bedankbriefje, één regel is genoeg.' Het tijdperk dat ik cadeautjes kreeg was gelukkig voorbij.

    Fantoompijn, Arnon Grunberg,

    Toen Max Pam, Jeroen Henneman en ondergetekende ter ere van de laatste jaarwisseling een AT5-special maakten over de deplorabele staat van het sprookje van Andersen op het Museumplein tijdens een aflevering van "De Woestijn leeft", lukte 't Ton maar niet om ons een bedankbriefje te sturen wegens de voor een appel en een ei gedane moeite.

    http://www.theovangogh.nl/stuk14-20.htm,

    Dat ons werk als vrijwilliger gewaardeerd wordt blijkt wel uit de bedankbriefjes die ik krijg van mijn leerlingen die naar een ander AZC zijn verhuisd.

    http://www.geocities.com/azckollum/default.htm

    Een gesprek duurt in principe maximaal één uur. Als je je goed op het gesprek voorbereidt, levert dat de meest relevante informatie op. Het wordt op prijs gesteld als je een bedankbriefje stuurt aan de afgestudeerde en te laten weten wat je hebt gedaan met de verkregen adviezen.

    http://www.uva.nl/onderwijs/object.cfm?objectid=A63DEA96-6A4C-44D5-A7893D53689B2F14

    In de proefruimte van zijn wijnhandel 't Sluisje te Utrecht overziet hij nu een volle tafel met afscheidscadeaus en bedankbriefjes, veelal van ex-cursisten die hem als "nobel docent" betitelen.

    http://www.lekkerwijntje.nl/inframes.html?http://www.lekkerwijntje.nl/interview/interview.html?code=14,

    Bij een pakket boeken dat uitgeverij N.N. mij korte tijd later ongevraagd toestuurde (ongetwijfeld allemaal potentiële bestsellers), zat een nieuwe roman van mijn jammerlijk in vergetelheid geraakte collega P. In een keurig bedankbriefje schreef ik 'verrast' te zijn in het pakket ook 'een nieuwe roman van mijn jammerlijk in vergetelheid geraakte collega P.' aan te treffen.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    bedankbriefje 2.0

    meestal korte brief waarin men iets afwijst, afzegt of opzegt; briefje waarmee men te kennen geeft niet in te gaan op een uitnodiging, een contract of lidmaatschap opzegt e.d.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bedankbriefje…

    is een brief; is een geschrift

    • [Omvang abstract] is meestal kort

      Algemene voorbeelden


      Hoezeer Mussolioni ook gesteld was op zijn oude strijdmakker, een futuristisch banket was hem toch te bar en op een uitnodiging daarvoor schreef hij een bloemrijk bedankbriefje aan "de geniale kampioen van de italianiteit... en onvermoeibare soldaat die het vaderland een ontembare passie heeft gegeven". En zette zich daarna vermoedelijk aan een ferm bord onfuturistische macaroni.

      NRC,

      Ik heb een uitnodiging ontvangen voor een huwelijksfeest (walking dinner) [...], maar ik ben dat weekend op reis en kan dus niet gaan. Aangezien het om een poepsjieke trouw zal gaan in een "rijk milieu" om het zo maar te zeggen, weet ik niet goed hoe ik nu moet afzeggen. Volstaat een simpel bedankbriefje terug? Is het dan einde verhaal of vraagt "de etiquette" toch dat ik een geschenk of bloemen laat bezorgen?

      http://www.femistyle.be/forums/going-out/48953-niet-naar-huwelijksfeest-en-nu.html,

      Zijn laatste interland speelde Massy tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam, op 30 mei 1928 tegen Uruguay (0-2). In september 1935 ontving hij van Bob Glendenning, de Engelse bondscoach van Oranje, een uitnodiging voor de centrale training. Massy, toen werkzaam bij een meelfabriek, schreef een bedankbriefje waarin hij liet weten dat hij van zijn baas geen verlof kreeg om naar Amsterdam te gaan.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Massy,

      Hoewel de aantallen dus klein zijn, is volgens de woordvoerder het aantal mensen dat om politiek-inhoudelijke redenen opstapt wel hoger dan normaal: 30 procent van de opzeggers zond een bedankbriefje vanwege het interne gedoe rond de dissidente fractieleden in de Tweede Kamer (Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan), dan wel de formatieonderhandelingen die het CDA nu voert met de PVV van Geert Wilders.

      http://www.kajleers.nl/index.php/2010/09/cda-verliest-leden-om-commotie/,