bedgebondenheid


bedgebondenheid 1.0

(neologisme)

( Gezegd van patiënten, langdurig of chronisch zieken)
het bedgebonden zijn; het aan bed gebonden zijn; het aan het bed gekluisterd zijn; bedlegerigheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bedgebondenheid…

is een toestand

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de toestand waarin iemand door ziekte aan het bed gekluisterd is

    Algemene voorbeelden


    Het streven is de fase van bedgebondenheid steeds zo kort mogelijk te houden en iedere patiënt binnen 72 uur na het ontstaan van het CVA te mobiliseren.

    http://www.fysionet-evidencebased.nl/index.php/evidence-statements/richtlijnen/beroerte/praktijkrichtlijn-2/therapeutische-proces/b2-fase-van-immobilisatie

    In de basisopleiding voor de gezondheidszorg wordt naast de basisleerstof extra aandacht besteed aan de specifieke situaties en risico's die zich in de verschillende instellingen van de gezondheidszorg kunnen voordoen (o.a. bedgebondenheid, medicinale zuurstof, gesloten afdelingen en personele bezetting tijdens de nacht). Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor hoe om te gaan met cliënten die zich verzetten tegen evacuatie, cliënten die na evacuatie weer naar binnen willen, en cliënten die zich verstoppen.

    http://www.opleidingsinstituut-jti.nl/page10.php,

    Bij de begroting van deze immateriële schade wordt rekening gehouden met de pijn en spanning van de ten onrechte ondergane behandeling en de littekens daarvan, de ziekenhuisopname in Nederland (21 dagen) en de operatieve behandelingen in verband met de wondontsteking en het lekkend vocht, de tijdelijke toename van de spasticiteit, de duur van de herstelperiode tot het dichten van de wond (ruim 3 maanden) en de bedgebondenheid in die periode.

    http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BP2954,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • volledige bedgebondenheid

    Nadat op grond van dit onderzoek een behandeling met dieet en supplementen werd ingezet, veranderde haar lichamelijke conditie langzaam maar zeker van volledige invaliditeit; volledige bedgebondenheid, (ze kon niet meer zitten, staan, lopen, een lepel of vork optillen etc.) naar op dit moment (na een behandeling van nu ruim 1 1/2 jaar) ong. 8 uur per dag (met rusten tussendoor) bezig te kunnen zijn, waarbij zelfs dansen weer tot de mogelijkheden behoort.

    http://www.me-gids.net/Forum-printview-t-1558-start-15.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    ( Vooral in samengetrokken vorm.)
    • rolstoelgebondenheid of bedgebondenheid

    Een aanzienlijk deel van deze patiënten doorloopt een lang traject in het medische circuit, waarbij vaak rolstoel- of bedgebondenheid en arbeidsongeschiktheid voorkomen.

    http://www.pijn-revalidatie.nl/ontwikkelcentra/hetroessingh

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004