bedotten


bedotten 1.0

( Met betrekking tot personen)
voor de gek houden; bedriegen; belazeren

Algemene voorbeelden


De zakelijke avonturen lopen minder goed af: slimme Koeweiti's profiteren van zijn naïviteit en bedotten hem.

De Standaard,

Het Sinterklaasfeest mag dan wel de herdenking zijn van de geboorte van een heilige, langzamerhand is het een enigszins ludiek feest geworden, waarbij je elkaar lekkernijen en cadeautjes gaf en ook op vriendschappelijke wijze bedotte.

Meppeler Courant,

Meer in het algemeen interpelleert het boek uiteindelijk ook de vele kiezers die, in Frankrijk zoals elders, stemmen voor kandidaten "die doen dromen", om dan achteraf te klagen dat "de politici liegen" en dat ze bedot zijn.

De Standaard,

Weliswaar schrijft de wet voor dat de politie haar activiteiten vastlegt in een proces-verbaal, maar het hof zei het te billijken dat er geen verslag was gemaakt van de acties die geen bewijsmateriaal hebben opgeleverd. Bovendien hadden de rechters niet de indruk gekregen dat de politie aanvankelijk zaken heeft verzwegen om het hof te bedotten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: door

  • zich (niet) laten bedotten door iets

Evert ten Napel veronderstelt dat sommige kijkers in eerste instantie blij zullen zijn "eens even verlost te zijn van die kritische zeurzakken van de NOS"'. Maar op den duur, beweert Ten Napel "laat de voetbalkijker zich niet bedotten door kritiekloos commentaar".

NRC,

  • zich laten bedotten door iemand
  • bedot zijn door mensen

Hermans had zijn auto dus zwaar onder de prijs verkocht en zich bovendien jarenlang laten bedotten door zijn garagist.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Nijdig is Guignard omdat hij ervan overtuigd is uitgezogen en bedot te zijn door mensen die erger zijn dan aasgieren.

De verdwazing, Andreas Roels,

Voorzetsel: met

  • bedotten met iets

Als overbruggingsregeling zullen dit jaar de Zwarte Pieten van Surinaamse of Marokkaanse afkomst zijn, ten eerste als gebaar naar de minderheden, ten tweede om de kinderzieltjes niet langer te bedotten met schoensmeer en kromme praat.

Kriblijn, Barber van de Pol,

De dokters hadden haar gewaarschuwd dat indien ze zoveel chocolade bleef eten, haar lever het eerder vroeg dan laat zou begeven. Ze probeerden haar met namaakchocolade te bedotten, maar het was onmogelijk haar te foppen.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


  • de bedotte koper
  • de bedotte werkgever

Vele vele mensen gingen u voor met problemen, omdat ze toch maar wel een hondje kochten bij een broodfokker of een dierenspeciaalzaak. "Ja, diep in mijn hart wist ik wel dat het niet klopte, maar mijn zoontje wilde zo graag". Duurkoop waar de hond en u de dupe van worden! "Waarom doet u daar niks aan?" … zo huilt de zoveelste bedotte pupkoper door de telefoon.

http://www.boxerherplaatsing.nl/e107/article.php?69.255

De betrokkene had een contract ondertekend, maar kort voor de aanvangsdatum droogweg afgebeld. Zoiets gebeurt tegenwoordig wel vaker, maar deze keer trok de bedotte werkgever naar het gerecht.

http://www.6minutes.net/nl/carriere/0102.htm

overig


  • bedot, bedonderd en bedrogen zijn
  • belazerd, bedot, bedonderd en bedrogen zijn
  • uitgezogen en bedot zijn

Ik moet de hele week zo lachen om die Diana en Charles. Die zoen op dat balkon, die foto waarop hij een Schotse rok draagt en ze zo innig op een landweg struinen, de geboorte van de kinderen en alle andere sprookjestaferelen: het blijkt nep te zijn geweest. We zijn bedot, bedonderd en bedrogen.

NRC,

Toen vertelde ze dat Ino gelijk had. Sinterklaas bestaat niet. Woedend was ik. Vol kokende tranen verdween ik naar mijn kamer. Al die jaren was ik dus belazerd, bedot, bedonderd en bedrogen en dat nog wel door mijn eigen ouders, broers en zusjes.

NRC,

Nijdig is Guignard omdat hij ervan overtuigd is uitgezogen en bedot te zijn door mensen die erger zijn dan aasgieren.

De verdwazing, Andreas Roels,

  • zich laten bedotten

Dat zich 4 piloten, waaronder vroegere gevechtspiloten, en hun bemanning door speeltuigwapens zouden laten bedotten of overmeesteren is uitgesloten.

http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

Van hoofdstuk tot hoofdstuk, in elk van zijn lotgevallen, bleek hij de eeuwige groen te zijn, altijd nog de pummel die zich liet bedotten; hij bleek misbruikt, uitgebuit en opgelicht te zijn door bijna alle ronselaars, kapiteins, shipchandlers en reders waar hij mee in contact kwamen hoewel nu, een halve eeuw later, zijn ijzersterk geheugen hem nog alle feiten en omstandigheden feilloos aanreikte, beschreef hij die ellendelingen toch nog als prettige en achtbare mensen.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

'Rebalancing kan mensen die in hun hoofd zitten, helpen om meer te voelen.' [...]. Een behandeling kost 120 gulden.' Als ik dit land naar mijn idealen mocht inrichten, zou iemand die zijn medemensen zo in de boot neemt, in de gevangenis belanden wegens flessentrekkerij. Je gelooft je ogen niet dat anno 2000 bosjes mensen daar in tuinen. Maar als u zich ondanks mijn waarschuwingen vrijblijvend wilt laten bedotten, is een column als deze misschien toch niet aan u besteed.

Algemeen Dagblad,

De dreiging van de Servische autoriteiten om het aanhoudend straatprotest de kop in te drukken kon niet verhinderen dat gisteren opnieuw duizenden studenten in Belgrado de straat optrokken tegen president Slobodan Milosevic. [...]. "Op de universiteit worden we geleerd zelf te denken, maar nu verwachten Slobo en zijn vrienden dat we ons verstand op nul zetten wanneer zij spreken. Alleen een vijfjarig kind laat zich zo bedotten", zegt een filosofie-student.

De Standaard,

In een andere droom is er een munt van 4 eurocent die de droomster aan het twijfelen brengt: klopt dit wel, of heb ik per ongeluk door onbekendheid met deze munten me laten bedotten?

http://www.droomcentrum.nl/niveau1/niveau2/artikelen/gelddromen.html

  • zich niet laten bedotten

Het lijkt een lege schelp. Maar laat u niet bedotten. Na verloop van tijd zal de bewoner zich laten zien door zijn poten naar buiten te steken. Gebeurt dat, dan heeft u waarschijnlijk een Clibanaris erythropus in uw hand één van de meest voorkomende hermietkreeft van de Middellandse zee.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm

Evert ten Napel veronderstelt dat sommige kijkers in eerste instantie blij zullen zijn "eens even verlost te zijn van die kritische zeurzakken van de NOS"'. Maar op den duur, beweert Ten Napel "laat de voetbalkijker zich niet bedotten door kritiekloos commentaar".

NRC,

  • zich bedot voelen

Toen nadien bleek dat niet Flor Peeters maar Armand Preud'homme aan het orgel had gezeten, kon de oprechte lof over het muziekfeest niet op, men voelde zich niet eens bedot.

http://home.tiscali.be/dfgrash/brig/br7_jun.htm#zuid,

  • proberen te bedotten

"We hebben niet de indruk dat winkeliers de boel proberen te bedotten" zegt Willy Dassen, projectmanager euro-omwisseling bij De Nederlandsche Bank.

Haagsche Courant,

De dokters hadden haar gewaarschuwd dat indien ze zoveel chocolade bleef eten, haar lever het eerder vroeg dan laat zou begeven. Ze probeerden haar met namaakchocolade te bedotten, maar het was onmogelijk haar te foppen.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

  • weten te bedotten

De partizanenkrant had diezelfde dag haar foto getoond, het bijschrift gewaagde van haar opofferingen, haar moed en de lovenswaardige slinksheid waarmee ze de kampleiding soms had weten te bedotten ten gunste van de kampbewoners.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

  • (niet) kunnen bedotten

Begrijpt u nu waarom de supermarkten van die 32 eurocenten afwillen? Ik zal u dat vertellen. Ze willen weer afronden. Ze willen de klanten geld uit de zakken kloppen. Maar mij kunnen ze niet bedotten. Dat lukt ze mooi niet. Ik kies mijn boodschappen zo uit dat het totaal op 9 euro 32 of 12 euro 77 uitkomt, desnoods laat ik een pak melk staan.

De garderobier, Donald Niedekker,

  • willen bedotten

Natuurlijk bleek het een of andere bijklusser te zijn die met zijn particuliere bestelbusje argeloze toeristen wilde bedotten. Voor twintigduizend Rupiah (vijf gulden) wilde hij ons wel brengen, maar voor ons was het: geen meter en ons ook nog eens voorliegen, dus tot ziens.

http://www.timmietv.nl/ind/index.asp?id=5,

  • zitten bedotten

Blijkbaar waren alle centen opgesoupeerd en achterhaalde Jacques – toch een ex-bankier – dat zijn schoonzoon nooit iets had belegd, dat hij hoegenaamd geen contacten had met Zwitserse banken, dat hij iedereen achttien jaar lang had zitten bedotten.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

  • zullen bedotten

Minstens even uitgebreid is het gamma van lookalikes: de worstjes die probleemloos in de casting van een hotdog kunnen, de getransformeerde wortels die elke américain-freak zullen bedotten of de seitanburgers met hun McDonald's-potentieel.

De Morgen,

Vaste verbindingen