bedrijfsongeluk


bedrijfsongeluk 1.0

ongeluk dat tijdens de werkzaamheden in een bedrijf plaatsvindt; ongeluk tijdens werktijd; bedrijfsongeval; arbeidsongeval
Zie voor de combinatiemogelijkheden het meer gangbare synoniem bedrijfsongeval.
Zie ook : bedrijfsongeval

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfsongeluk…

is een ongeluk

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een ongeluk dat plaatsvindt tijdens de werkzaamheden op een bedrijf

    Hoofdsemagram: ongeluk


    Algemene voorbeelden


    Vorig jaar augustus werden de milieu-eisen definitief opgesteld, maar inmiddels zijn ze weer scherper geworden. De overheid ging hiertoe enkele jaren geleden over na een bedrijfsongeluk bij het chemisch concern Sandoz in Bazel waardoor de Rijn ernstig werd vervuild.

    Meppeler Courant,

    Jaarlijks lopen talloze bedrijfsongelukken veel slechter af dan nodig is. Niet omdat ambulances te langzaam rijden, dokters niet adequaat reageren of de brandweer met onvoldoende materieel uitrukt. Die ongelukken lopen slecht af vanwege het gebrek aan kennis bij uw personeel.

    http://www.arbo.nl/publications/campaigns/arbocampagne2000.stm#bedrijfshulpverlening,

    Aangezien de meeste dwarslaesies ontstaan bij polytrauma's (frequent verkeersongevallen, valpartijen en bedrijfsongelukken), gaat de aandacht van de zorgverlener in eerste instantie naar de levensbedreigende problemen.

    http://www.health.fgov.be/vesalius/factory/publication/decubitus/nl/revalidatie.htm

    Bedrijven hebben daarom vaak een concurrentiebeding in de afspraken met hun personeel en de nieuwe Europese Commissie, bijvoorbeeld, heeft een 'ethics committee' ingesteld dat toestemming moet geven wanneer een Europese commissaris binnen twee jaar na zijn aftreden een baan zoekt in het bedrijfsleven. Een overeenkomstige regeling is er nog niet in Amsterdam en nu is verdorie dit jaar precies hetzelfde bedrijfsongeluk nog een keer voorgevallen.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    Hij nam Christian Wahnschaffe, een boek dat hij sinds zijn jonge jaren was blijven herlezen, mee naar zijn leunstoel en keek terloops naar buiten, in de verwachting de monteurs bij hun zoveelste koffiepauze te betrappen. Daardoor gaf het hem een lichte schok aan de overkant een drom mensen te zien staan. Uit hun gedragingen leidde hij af dat er iets was voorgevallen. Misschien een bedrijfsongeluk.

    De val, Marga Minco,

    Door de hogere kans op een bedrijfsongeluk te combineren met het gemiddeld wat hogere salaris wordt de schatting mogelijk van de waarde die werknemers impliciet hechten aan een iets langere levensverwachting.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    Hij ging varen. Binnenkort. Over een paar dagen. Misschien verdronk hij wel, of kwam hij om in een bedrijfsongeluk. Maar gáán deed hij. Dat kon niemand, ook zij hem niet afnemen.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    Maandag bedrijfsongeluk bij Brink Alarm in Staphorst na leksteken gifvat. Politie en brandweer moesten maandagmiddag in Staphorst in actie komen na een bedrijfsongeval bij Brink trekhaken BV.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bedrijfsongeluk 2.0

    (eufemistisch)

    kleine fout met negatieve gevolgen; vergissing die of misverstand dat een goede gang van zaken belemmert
    In deze betekenis ook vaak in de verkleinvorm bedrijfsongelukje.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Een gevaar voor de maatschappij was hij kennelijk niet. Nog niet. Misschien zou hij wel nooit een gevaar worden, niet voor zichzelf en niet voor anderen. Dat oog was een uitzondering, een bedrijfsongeluk. Zijn vrouw had gezegd: 'Ik kan je nu niet alleen laten.'

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    De vaste vraag móet haast wel opkomen: was dat München - Hochburg des bedrängten Deutschtums - niet al klaar voor Hitler vóór hij er aankwam? Anders gevraagd: was Hitler een 'bedrijfsongeluk' of paste hij in een historische Duitse continuïteit, als de sleutel in het Duitse slot?

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding