bedrijfsongeval


bedrijfsongeval 1.0

ongeval dat tijdens de werkzaamheden in een bedrijf plaatsvindt; ongeval tijdens werktijd; bedrijfsongeluk; arbeidsongeval; arbeidsongeluk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfsongeval…

is een ongeval

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een ongeval dat plaatsvindt tijdens de werkzaamheden op een bedrijf

    Hoofdsemagram: ongeval


    Algemene voorbeelden


    Wat betreft bedrijfsongevallen blijkt slechts eenderde van de ongevallen gemeld te worden, terwijl de werkgever de verplichting heeft ongevallen te melden bij de bedrijfsvereniging.

    NRC,

    In de jaren 1770-1775 stierf bijvoorbeeld gemiddeld 23% van de opvarenden tijdens een reis naar Indië. Naast ziekten waren er vele andere oorzaken van sterfte zoals bedrijfsongevallen, gevechten en schipbreuk.

    http://www.atem.nl/VOC/VOC000.HTM

    'Wat zijn dat voor medicijnen?' vroeg Trophonios. Terwijl Karl-Heinz de chef, die juist langs kwam, verwittigde dat hij even ging pissen, legden Claus, die erover was begonnen, Wolfgang die aan de machine stond en de chef, die zolang even Karl-Heinz' controletaak overnam, Trophonios uit dat zij in de kelder nog een restant zeer bijzondere medicijnen hadden, voor bedrijfsongevallen in het algemeen en lichte hersenschudding in het bijzonder.

    De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

    Flynn wil werkgeversorganisaties en vakbonden vooral wijzen op het economische aspect van bedrijfsongevallen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • levens kosten
    • zich voordoen

    Bij Cindu Chemicals in Uithoorn heeft zich gisteren voor de tweede keer in een week tijd een bedrijfsongeval voorgedaan.

    NRC,

    Bedrijfsongevallen kosten jaarlijks achtduizend levens in Europese Unie.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een bedrijfsongeval betreffen
    • een bedrijfsongeval krijgen
    • bedrijfsongevallen verzekeren

    Kreeg een arbeider een ongeval tijdens zijn werk, dan moest hij voordat hij de operatiezaal werd ingereden, op de brancard een bewijs tekenen dat het geen bedrijfsongeval betrof maar een ongeluk veroorzaakt door eigen schuld en nalatigheid.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    Niet lang nadat Gerard met een nieuwe hartklep was 'gerestaureerd', kreeg zoon Jan een bedrijfsongeval, waardoor het bakkervak voor hem onmogelijk werd.

    Meppeler Courant,

    Als getuige herinnerde hij zich echter alleen dat De Graaf voorstelde alleen bedrijfsongevallen te verzekeren.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een bedrijfsongeval bij

    Politie en brandweer moesten maandagmiddag in Staphorst in actie komen na een bedrijfsongeval bij Brink trekhaken BV.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: op

    • een bedrijfsongeval op een scheepswerf

    Tengevolge van een bedrijfsongeval op de scheepswerf, waar hij werkzaam was, besloot de heer Jongste een "zand-zeep en soda" winkeltje te beginnen met daarnaast een handel in voornamelijk petroleum.

    http://www.jongste.nl/

    in voorzetselgroep


    • schuldig zijn aan een bedrijfsongeval

    'De richting die je in de rechterlijke praktijk al ziet is dat schuldaansprakelijkheid geleidelijk vervangen wordt door risicoaansprakelijkheid. Bij de eerste moet een werkgever schuldig zijn aan een arbeidsongeval of een beroepsziekte wil hij aansprakelijk kunnen worden gesteld, bij de tweede is die schuldvraag helemaal niet meer nodig.'

    http://www.penoactueel.nl/arbeidsrecht/%E2%80%98wettelijke-aansprakelijkheid-werkgever-moet-ingrijpend-veranderen%E2%80%99-4785.html,

    • bij een bedrijfsongeval
    • eerste hulp bij bedrijfsongevallen
    • hulpverlening bij bedrijfsongevallen
    • betrokken zijn bij bedrijfsongevallen
    • gewond raken bij een bedrijfsongeval
    • letsel oplopen bij een bedrijfsongeval
    • om het leven komen bij een bedrijfsongeval

    In hoeverre heb je nog voordeel van je medische kennis als specialist in eerste hulp bij bedrijfsongevallen?

    http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

    Ze vrezen namelijk dat ze zelf moeten opdraaien voor de ziektekosten als ze als klompendragers voetletsel oplopen bij een bedrijfsongeval.

    De Standaard,

    Een 37-jarige inwoner van Meppel is vanmorgen om kwart voor vijf in Staphorst zwaar gewond geraakt bij een bedrijfsongeval.

    Meppeler Courant,

    Jan Padding moest afzeggen wegens blijde familieomstandigheden en Eric Folio is woensdag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval.

    Meppeler Courant,

    Een van die dwangarbeiders was zijn broer, die bij wat een bedrijfsongeval heette, een omvallende stellage, maar wat waarschijnlijk een afranseling is geweest, om het leven was gekomen.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Het is niet overdreven te stellen dat een BHV'er levens kan redden. En dat hij of zij bijvoorbeeld het verschil kan uitmaken tussen een tijdelijke blessure en blijvende invaliditeit van het slachtoffer. Of tussen een klein binnenbrandje en een alles verwoestende brand. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen bij welk bedrijfsongeval dan ook weet wie de BHV'er is en hoe deze bereikt kan worden.

    http://www.arbo.nl/publications/campaigns/arbocampagne2000.stm#bedrijfshulpverlening,

    De overheid werd geïnteresseerd waardoor in 1910 bij Koninklijk Besluit een staatscommissie werd ingesteld voor het samenstellen van richtlijnen voor cursussen voor hulpverlening bij bedrijfsongevallen.

    http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

    Het gaat om een bedrijfsongeval waarbij een jonge metselaar betrokken is.

    http://home.pi.be/~dh608496/moppen2/ziektes.htm

    Werkgevers investeren niet in hun flexwerkers, doen nauwelijks aan scholing, en informeren ze vaak slecht over wat ze precies moeten doen. Het is niet voor niks dat er relatief zoveel uitzendkrachten betrokken zijn bij bedrijfsongevallen.

    http://www.janmarijnissen.nl/publicaties/effedimmen_employability.stm

    • gehandicapt raken door een bedrijfsongeval
    • uitvallen door een bedrijfsongeval

    Maximale premiedifferentiatie is het meest doeltreffend: bedrijven betalen dan naar rato van hun eigen uitstoot naar de WAO. Vaak is dit echter onredelijk, omdat werknemers uitvallen door problemen in de privésfeer, en niet door een bedrijfsongeval.

    NRC,

    Aangezien ik door een bedrijfsongeval 'gehandicapt' was geraakt, bekeek ik de mogelijkheden om de aanpassing, lessen en de benodigde prothese vergoed te krijgen door mijn werkgever.

    http://www.mmvg.nl/welkom.htm

    • na een bedrijfsongeval

    De Hengeloër mist na een bedrijfsongeval een been en beweegt zich voort op krukken.

    http://www.dierenambulancerotterdam.nl/nieuws/20010621_02.html,

    Meer dan de helft van de ongevallen doet zich voor in de privé-sfeer, 1,1 miljoen ongevallen is het gevolg van sporten, 340.000 mensen hebben medische hulp nodig na een verkeersongeval en 230.000 na een bedrijfsongeval.

    NRC,

    • bescherming tegen bedrijfsongevallen
    • verzekeringen tegen bedrijfsongevallen

    De regels op het vlak van de elektrische veiligheid worden steeds strenger, maar de Fluke 80-serie V is hier volledig op voorbereid en biedt een effectieve bescherming tegen bedrijfsongevallen.

    http://www.fluke.be/comx/press_release.aspx?locale=benl=2757

    En Bernal Herrera zei tegen Candelaria hier krijg je niks voor niks, wat je nodig hebt moet je zelf verdienen, hier declareren ze kosten en baten naar eigen inzicht, hier zijn geen verzekeringen tegen bedrijfsongevallen en geen medicijnen, geen pensioen, geen compensatie voor huwelijk, zwangerschap of dood, het is een grote gunst voor ons, dat is alles.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    • tijdens een bedrijfsongeval

    De campagne Bedrijfshulpverlening is erop gericht dat uw mensen gaan vragen wie hun bedrijfshulpverlener is. Wanneer ze dat eenmaal weten en de BHV'er 'een gezicht' krijgt, is een belangrijke stap in de goede richting gezet. Dan zullen uw mensen tijdens een bedrijfsongeval of bij een brand onmiddellijk weten tot wie ze zich moeten wensen.

    http://www.arbo.nl/publications/campaigns/arbocampagne2000.stm#bedrijfshulpverlening,

    Als haar dochter en kleindochter plots vernemen dat Otar tijdens een bedrijfsongeval om het leven kwam, besluiten ze het nieuws geheim te houden voor Eka.

    http://www.filmsalon.be/depuisotar.html,

    • het gevolg van een bedrijfsongeval
    • als gevolg van een bedrijfsongeval
    • het risico van bedrijfsongevallen

    Tegenwoordig wordt het risico van bedrijfsongevallen vrijwel geheel bij de werkgever gelegd.

    (onbekend) ,

    Kijk naar een land als België; daar is het percentage arbeidsongeschikten als gevolg van een bedrijfsongeval veel hoger dan bij ons, terwijl je toch niet kunt zeggen dat de arbeidssituatie en -omstandigheden wezenlijk verschillen.

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,

    Uit internationale verdragen vloeit echter voort dat er wel degelijk recht op WAO bestaat als de (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een bedrijfsongeval of beroepsziekte.

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,

    • aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval

    Hiertoe beschikt ArboClaim onder meer over een fonds waaruit zij de juridische kosten betaalt als een verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval of beroepsziekte niet wil erkennen.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een bedrijfsongeval of beroepsziekte
    • bedrijfsongevallen en ziekte
    • bedrijfsongevallen en beroepsziekten

    Als bedrijven de loyaliteit verbreken oogsten ze cynisme. Het is al jaren aan de gang. Het aantal ontslagzaken dat in Nederland aanhangig is gemaakt is sinds 1990 verviervoudigd. Voor bedrijfsongevallen en ziekte moet het nog beginnen, maar de conferenties en symposia over het onderwerp worden al gehouden.

    NRC,

    Essentieel was dat het onderscheid tussen bedrijfsongevallen, beroepsziekten en ziekten en ongevallen die buiten het werk worden opgelopen, verviel.

    http://www.nos.nl/archief/nieuws/dossiers/ wao/algemeen/achtergrondartikelen/chronologie1.html

    Dit zal ertoe leiden dat werknemers de oorzaak van hun arbeidsongeschiktheid in een bedrijfsongeval of beroepsziekte zullen gaan zoeken, daar dit een betere inkomensbescherming oplevert.

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,

    Uit internationale verdragen vloeit echter voort dat er wel degelijk recht op WAO bestaat als de (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een bedrijfsongeval of beroepsziekte.

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,

    Hiertoe beschikt ArboClaim onder meer over een fonds waaruit zij de juridische kosten betaalt als een verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval of beroepsziekte niet wil erkennen.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    • verkeersongevallen en bedrijfsongevallen

    Daarnaast kan naar de mening van het provinciaal bestuur de spoedeisende hulpverlening in Drenthe met name bij grote verkeers- en bedrijfsongevallen sterk worden verbeterd door de oprichting van een regionaal traumacentrum.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bedrijfsongeval 2.0

    (eufemistisch)

    kleine fout met negatieve gevolgen; vergissing die of misverstand dat een goede gang van zaken belemmert
    In deze betekenis ook vaak in de verkleinvorm bedrijfsongevalletje.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Politici blijken vaak meesters in het bespelen van de kleine instabiele ruimte. Bedrijfsongevallen niet meegerekend natuurlijk.

    http://www.raadvenw.nl/data/999159024.pdf,

    'Het papier bleef in mijn broekzak achter en die broek werd gewassen door mijn vriendin', gaf de Meppeler als reden voor het verzuim. Officier van justitie mr. Ch van der Bas wilde daar niet aan en eiste 500 gulden. Politierechter Weenink: 'Ik geloof u wel. Dit is een bedrijfsongeval.' Hij vonniste conform het schikkingsvoorstel.

    Meppeler Courant,

    In maart 1998 moet de Minister van Justitie na vragen uit de Tweede Kamer toegeven dat een kopie van de beweerde 'oproep' niet in het dossier voorkomt, maar dat vindt zij een 'te betreuren bedrijfsongeval'.

    http://www.het-klankbord.vuurwerk.nl/bur-kok5.htm,

    Films, foto's, bruine, zwarte en groene uniformen, wapens, etalages met nazipamfletten, antisemitische en antilinkse schotschriften en boeken, verkiezingsplakkaten, vlaggen en vaandels maken in het Stadtmuseum een vlucht in de verdringing onmogelijk. Werd de stad destijds opgescheept met een 'bedrijfsongeval' of viel Hitler juist in München als de sleutel in het Duitse slot?

    NRC,

    In opkomst is de yorkshireterriër, door mijnwerkers in elkaar geknutseld om vossen en dassen uit hun hol te pesten. Allemaal bedrijfsdieren, bijna allemaal in handen van amateurs, met alle bedrijfsongevallen van dien.

    Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

    In hun angst van antropomorfisme te worden beticht kiezen onderzoekers de meest vreemde verklaringen. Zo zou infanticide in het wild geen opzet zijn, maar een 'bedrijfsongeval'. En zo zijn de ideeën over macht, vaderschap en sekseverhoudingen bij dieren inmiddels uitgegroeid tot een spraakverwarring die de Toren van Babel in de schaduw zet.

    http://www.animalfreedom.org/paginas/column/carienoverdijk.html,

    De auto was inderdaad total loss, maar Arthur had binnen enkele dagen een knappe tweedehands Volvo-break op de kop getikt, 'nog strak op de bandjes'. Van een betaling door Agnes wilde hij niet weten, hij noemde hun ongeluk een bedrijfsongeval en bovendien was hij verzekerd, loog hij.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • bedrijfsongevallen hebben

    Kohnstamm erkent dat er bij de vorige verkiezingen veel nieuwe D66-bestuurders in de gemeenteraden hebben moeten plaatsnemen die mogelijk onvoldoende ervaring hadden. "Sommigen hadden gezegd: 'Zet mij maar op de lijst, maar ik wil niet in de raad'. Door de grote klapper die de partij toen maakte - in sommige gemeenten is het aantal raadsleden verviervoudigd - kwamen zij er wel in. De ommezwaai is moeilijk geweest, en we hebben de afgelopen vier jaar wat bedrijfsongevallen gehad. Die situatie zal zich niet meer voordoen."

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een procedureel bedrijfsongeval

    Het moest een meesterzet worden om een dreigende botsing af te wenden tussen de D66-Kamerfractie en de D66-minister van economische zaken, H. Wijers. Het ontaardde in een chaos waarin die botsing juist pijnlijk zichtbaar werd. Wijers schudde het hoofd en sprak van een "procedureel bedrijfsongeval".

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als bedrijfsongeval de boeken ingaan
    • iets als bedrijfsongevallen afdoen

    De zedenzaak-Dutroux en de moordzaak-Cools staan niet op zichzelf, vindt de VLD. "Ze komen voor in een verziekt politiek klimaat en institutionele chaos", meent Jaak Gabriëls, Vlaams-Parlementslid voor de VLD. Hij vindt dat de regering te veel een houding aanneemt van een toevallige toeschouwer die de twee kwesties afdoet als bedrijfsongevallen.

    De Standaard,

    Bij de Amerikanen of Engelsen zou een dergelijke schietpartij als bedrijfsongeval de boeken ingaan en niet eens CNN halen. De betrokken commando zou een maandje naar huis worden gestuurd and that's it. Maar nee hoor, Nederland wil weer eens wereldkampioen ethiek zijn en dus zit de betrokken marinier - die een onberispelijke staat van dienst heeft - nu in het cachot, verdacht van moord.

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/001397.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding