bedrijfsrevisor


bedrijfsrevisor 1.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn werk de financiën en jaarrekening van een bedrijf, onderneming of organisatie controleert; financieel expert en controleur; registeraccountant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfsrevisor…

is een persoon

  • [Uiterlijk] ziet er meestal netjes gekleed uit
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is precies
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft economie, toegepaste economie of accountancy gestudeerd
  • [Activiteit of handeling] helpt bij financiële zaken zoals waardebepalingen, controleert jaarrekeningen en brengt daar verslag over uit
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een bedrijf, onderneming of organisatie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Bevoegdheid] is bevoegd tot het goedkeuren van jaarrekeningen en boekhoudingen
  • [Gezag] staat geregistreerd bij het Belgische IBR, het Instituut der Bedrijfsrevisoren
  • [Gelijkenis] wordt in een vergelijkbare functie in Nederland registeraccountant genoemd

Algemene voorbeelden


Er is toch een essentieel onderscheid tussen een bedrijfsrevisor en een accountant, die een controlerende functie hebben - ook op fiscaal gebied - en een belastingconsulent, die een adviserende functie heeft.

De Standaard,

Gebeurt inbreng in natura, dan moeten de oprichters, vòòr de oprichting van de vennootschap een onafhankelijke deskundige, een bedrijfsrevisor, aanstellen. Die stelt een controleverslag op. Daarin beschrijft hij vooral elke inbreng in natura en bepaalt de waarde ervan.

http://www.droit.fundp.ac.be/etudiants/2001-2002/couteau/commercial.html,

Ze hielden al maanden rekening met een slechte afloop. Vooral na een onheilspellend verslag van de bedrijfsrevisor, die wees op de financiële zwakte van het staalkonstruktiebedrijf.

De Standaard,

Voorts liet ook bedrijfsrevisor Didier Claes, die eind vorig jaar van de rechtbank de opdracht kreeg het bedrijf door te lichten, weten dat zijn plan voor een herstart niet meer haalbaar is.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • rekeningen certificeren
  • controleren
  • nazien

Het Beheerscomité benoemt, conform de ziekenhuiswet artikel 80, een bedrijfsrevisor die de jaarrekening van de universitaire ziekenhuizen controleert.

http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/reglement/tb-i12a.htm,

Dat is onder meer de reden waarom onze rekeningen het hele jaar door zowel in Brussel als op het terrein gecontroleerd en gecertificeerd worden door bedrijfsrevisoren.

http://www.azg.be/nl/overazg/wat.htm

De uitgaven van de gesteunde programma's, samen met de boekhouding en de rekeningen van het F.W.O.- Vlaanderen, worden gecontroleerd door een bedrijfsrevisor.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

De rekeningen worden onderworpen aan de goedkeuring van de raad van bestuur en gecontroleerd door externe bedrijfsrevisoren van Price Waterhouse.

De Standaard,

Ten eerste wordt de boekhouding van het bedrijf jaarlijks nagezien door een bedrijfsrevisor, die bij ernstige fouten de nodige instanties moet waarschuwen [...]. Ten derde moet voor beursgenoteerde bedrijven stelselmatig nagegaan worden of er geen kwalijke praktijken uitgeoefend worden.

http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

  • verslag uitbrengen

De betrokkenen worden [...] opgeroepen bij een ter post aangetekende brief, waarin plaats, dag en uur van de zitting worden medegedeeld. Zij kunnen worden bijgestaan door de bedrijfsrevisor die verslag over het financieel verslag heeft uitgebracht.

http://www.lachambre.be/nederlands.html

Anderzijds wordt aan de politieke partijen met minstens één rechtstreeks verkozen federaal parlementslid - om hun onafhankelijkheid te garanderen - een jaarlijkse dotatie toegekend, met dien verstande dat een bedrijfsrevisor ook jaarlijks verslag uitbrengt over alle inkomsten en uitgaven van die politieke partijen.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • accountant, boekhouder of bedrijfsrevisor
  • accountant, bedrijfsrevisor of interne auditor
  • advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren, accountants en boekhouders
  • advocaten, notarissen en bedrijfsrevisoren
  • boekhouder, accountant en bedrijfsrevisor

De accountant, boekhouder of bedrijfsrevisor die u helpt bij de waardebepaling van uw zaak zal zich aan zijn geheimhoudingsplicht houden.

http://www.geerts-law.be/info.htm

Het doel van de specialisatieopleiding is universitairen meer inzicht te geven in en eventueel voor te bereiden op het beroep van accountant, bedrijfsrevisor of interne auditor.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

Advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren, accountants en boekhouders die lid zijn van hún instituut zouden echter wél nog bijkomend fiscaal advies, aangiften en vertegenwoordiging mogen doen, en de advocaten mogen ook de belastingplichtigen verdedigen bij fiscale rechtsmachten.

De Standaard,

De wettelijke bescherming van de twee titels betekent niet dat beoefenaars van andere vrije beroepen, zoals advocaten, notarissen en bedrijfsrevisoren, zich niet meer met fiscale zaken mogen bezighouden of geen fiscaal advies meer mogen geven.

De Standaard,

In 1985 werd een nomenclatuur ingesteld voor boekhouder, accountant en bedrijfsrevisor.

http://www.schamper.rug.ac.be/schamper387/387-economie.phtml,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen