begindag


begindag 1.0

dag waarmee enig evenement of een periode begint, of die zich situeert in het eerste gedeelte daarvan; eerste of een van de eerste dagen van iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een begindag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Duur] duurt 24 uur
  • [Tijd] vormt de eerste dag van iets of valt in het eerste gedeelte daarvan

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Op het begin van de astronomische lente moeten we nog even wachten. Deze begint dit jaar op 20 maart en eindigt op 20 juni. De begindag is bepaald op basis van de verhouding tussen dag en nacht. Wanneer de dag en de nacht even lang zijn, wordt dit astronomisch gezien als het begin van de lente.

    http://www.hoicentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=2995,

    Er ontstond een discussie over de begindag van onze trekking. Matoke Tours had al lang van tevoren voor ons geregeld dat we morgen zouden beginnen, maar dat is een dinsdag en nu wordt er door de plaatselijke official beweerd dat dat onmogelijk is omdat er geen tochten op dinsdag beginnen. Uiteindelijk geeft een gehandtekend bonnetje met daarop de begindatum ons gelijk.

    http://www.matoketours.nl/reisverhaal_rwenzori_1.htm,

    In een terugblik op het EK noemt de UEFA de slechte weersomstandigheden tijdens de begindagen van het toernooi en de verkoop van toegangsbewijzen op de zwarte markt de twee grootste minpunten.

    http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/74C8A855-20F5-4D31-9DBF-C9EDC740E028/0/20080308herfstrelatiemagazine.pdf,

    Vaste verbindingen