behandelaar


behandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep patiënten of cliënten behandelt, hetzij in de medische zorgsector, hetzij in andere branches van de gezondheidszorg zoals de psychologische begeleiding of de logopedie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een behandelaar…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] behandelt patiënten of cliënten in de medische zorgsector, hetzij in andere branches van de gezondheidszorg zoals de psychologische begeleiding of logopedie

    Algemene voorbeelden


    Naast de huisarts, de tandarts en de medisch specialist zijn er heel wat andere behandelaren in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld de fysiotherapeuten, de oefentherapeuten Cesar, de oefentherapeuten Mensendieck en de logopedisten. Deze beroepsbeoefenaren behoren tot de groep paramedici.

    http://www.zvn.nl/index.html

    De ziekenfondsen moeten in 2005 het volledige risico gaan dragen van curatieve - behandelende - zorg, zoals die van huisarts, fysiotherapeut of ziekenhuis. Op die manier worden de verzekeraars financieel geprikkeld om scherp te onderhandelen met de behandelaars.

    Het Financieele Dagblad,

    Psychologen kunnen ook aan de slag als psychodiagnosticus, behandelaar, methodiekontwikkelaar en organisatieontwikkelaar in instellingen van de [...] gezondheidszorg zoals: [...] tehuizen voor ouderen, jongeren en zwakzinnigen, justitiële behandelingsinstellingen [...], opvangtehuizen voor jongeren [...], psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen [...], Consultatiebureau's voor Alcohol- en Drugsverslaafden.

    http://www.fsw.leidenuniv.nl/psychologie/organisatie/kgn/klinische/over/beroepsmogelijkheden.html,

    In een kleine stad als Dordrecht is door voortvarende samenwerking van diverse instellingen een exclusief voor chronische psychiatrische patiënten bestemd zorgsysteem tot stand gebracht. Daarin wordt onder centrale regie alle psychiatrische behandeling geboden, van ambulante en 24-uurs crisishulp tot en met opname op een gesloten afdeling. De patiënten hebben overal met dezelfde behandelaar te maken, ongeacht of ze thuis zijn of opgenomen.

    NRC,

    In 2006 zou het elektronische patiëntendossier landelijk moeten zijn ingevoerd: een centraal bijgehouden medisch dossier waartoe alle behandelaars toegang hebben.

    http://www.kantel.nl/Z5_Aktueel/Z5099_Artikel/A27_De%20pati%C3%ABnt%20in%20de%20computer.htm/URL,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen