behartigenswaardig


behartigenswaardig 1.0

((vooral) geschreven taal)

waard om te behartigen; waard om ter harte genomen te worden; het behartigen waard
De synoniemen behartenswaardig en behartenswaard worden niet door alle taalgebruikers en taalkundigen als correct aanvaard, hoewel vooral behartenswaardig in de levende taal relatief vaak voorkomt.

Algemene voorbeelden


Behartigenswaardig is ook het pleidooi van Rik Herngreen voor ruimte voor het onbenoemde, apocriefe landschap, dat door een overmaat aan canonisering en branding sterk onder druk komt te staan.

http://www.cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/u6/Koersdocument%20Discussiestuk%20februari%202011.pdf,

Behartigenswaardig is het commentaar van de koptisch-christelijke schrijver en student internationale betrekkingen Monique Samuel (van Egyptische komaf), in het NRC Handelsblad van vandaag (31 januari).

http://ikje.blogspot.com/2011/01/meerderheid-egyptenaren-voor-politieke.html,

Ayaan moet dus nog een beetje beter nadenken. Maar laten christenen haar oproep intussen zeer serieus nemen. Wat zij zegt over de zoektocht van moslims, en het gevaar van de radicale islam, blijft behartigenswaardig.

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=13928.15,

"Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelf de steen", dat lijkt een simpele en behartigenswaardige waarheid, maar als we goed om ons heen kijken zien we dat dit voor velen niet zo gemakkelijk is.

http://www.consortgroep.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=16&Itemid=24

'Hoe meer efficiency we in zowel de "echte" economie als de beleveniseconomie nastreven, hoe groter het risico dat we de tussentijd vernietigen'. Die waarschuwing is behartigenswaardig, maar je vraagt je wel af hoe scherp die tegenstellingen nu eigenlijk zijn: zijn planning en ontspanning per definitie overenigbaar of alleen lastig te combineren?

http://www.nrcboeken.nl/recensie/troetelen-in-de-tussentijd,

Menig opinion leader van diverse pluimage trok fronsend zijn pocket calculator om het gewogen gemiddelde van de subsidie-index te berekenen. "Dit gaat te hard jongens!" mompelde Jan Jansen van Gobbel, die al geruime tijd bezig was met een diepgravend journalistiek onderzoek naar het clubblad van ADO/Den Haag. "Zo kan Bruin het niet meer trekken. Moeten we morgen weer terugkomen, op deze manier schiet mijn project nooit op!" Zijn behartigenswaardig bezwaar ging helaas verloren in de volgende "Ding-Dong". "Wil nummer ... 1013, [...] zich melden bij de ballotage-commissie. Dank U," sprak de stem een stuk minder zoetgevooisd.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • behartigenswaardige dingen (lezen, zeggen, zeggen over, schrijven, schrijven over)

Nu lees ik in jouw hoofdstuk 'De internationale lakmoesproef' veel behartigenswaardige dingen.

http://users.pandora.be/jan.van.duppen/j_gelezen.htm#12,

Over de verdringing van de seksualiteit heeft hij (blz. 296 van de vijfde druk) behartigenswaardige kritische dingen gezegd, met name inzake het perverteren van de menselijke ziel door de erotische onderdrukking.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Zeker blijft het feit overeind staan dat de massa onvoldoende begrip heeft voor de enorme inzet, welke aan een grote prestatie voorafgaat. Bettine Vriesekoop zegt daar behartigenswaardige dingen over. Wij zouden meer respect moeten opbrengen voor de bloedserieuze vechters die er alles aan doen om uit hun sport te halen wat er in zit.

NRC,

Waarschijnlijk is het al te laat. Die conclusie zou je kunnen trekken als je een hooggeleerde spreekster (40) hoort die bijzonder interessante en behartigenswaardige dingen zegt, in overvalst Poldernederlands.

http://www.hum.uva.nl/poldernederlands/index.htm

Verder negeert de schrijver de techniekfilosoof Lewis Mumford, die over disciplinering en technologie behartigenswaardige dingen heeft geschreven.

NRC,

  • behartigenswaardige tips
  • behartigenswaardige woorden

En zo staan er nog 48 behartigenswaardige tips in het boek, dat 135 pagina's telt, 11 hoofdstukken en 12 auteurs, allen met een grote staat van dienst op het gebied van ontwikkeling en onderzoek van diabeteszorg.

http://www.medicalfacts.nl/2011/01/30/vijftig-tips-beschikbaar-voor-optimale-diabeteszorg/,

De meerderheid der Joden (en de meerderheid van het christelijke kerkvolk) zal een zo diepgaande studie naar de groei en de vertakkingen van het anti-judaïsme in het Nieuwe Testament waarschijnlijk niet meteen aanspreken, maar de grote betekenis ervan voor de joods-christelijke betrekkingen (zowel theologisch als sociaal) is evident. In zijn slothoofdstuk schrijft Tomson daarover behartigenswaardige woorden, met name in de paragraaf 'Omgaan met nieuwtestamentisch anti-judaïsme'.

http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

  • een behartigenswaardig doel
  • een behartigenswaardig principe

Zo is ekonomische welvaart een behartigenswaardig doel, maar als de middelen ertoe leiden tot een ekologische ramp, moet de doelstelling zelf -- en niet alleen het middel -- opnieuw bekeken worden.

http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2317/nussba.html

Zijn beginselen waren dat foto's van mensen haast vanzelf interessanter werden dan andere en dat je altijd je onderwerp zo dicht mogelijk moest benaderen. Van de schroom die menig amateurfotograaf verhindert dit laatste, zeer behartigenswaardige principe in praktijk te brengen, had hij geen last. Hij ging op zijn modellen af alsof ze hem geroepen hadden, liet zich trouwens ook zo gauw mogelijk als 'dokter' aanspreken.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

overig


  • iets behartigenswaardigs
  • veel behartigenswaardigs

In de regel, die sinds de 13e eeuw geldt voor de orde van de Franciscanen, staat iets behartigenswaardigs over arbeid. Heel kort samengevat komt het erop neer: loop jezelf niet voorbij!

http://www.preken.be/201006149802/Thematisch/vakantie-2010.html,

Bij AC Milan werd Van Basten een wereldster, en in Italië voltrok zich de tragische ondergang van de chronisch geblesseerde spits. Er moeten tientallen Italianen zijn die veel behartigenswaardigs over 'San Marco' te zeggen hebben.

http://www.nrcboeken.nl/recensie/poule-a-van-basten,

Het ligt misschien niet erg voor de hand om de filosoof Kant te consulteren over een huis-, tuin- en keukenachtige kwestie als "commentaar op het eten". Aan de andere kant, waarom ook niet? Zolang het iets behartigenswaardigs oplevert, zijn alle inspiratiebronnen bruikbaar.

http://www.nrcboeken.nl/recensie/de-huisman-in-kant,

Tegelijk heeft Casimir veel behartigenswaardigs te zeggen over wetenschap en maatschappij, zorgvuldig onder woorden gebracht, blijk gevend van een sterke bewogenheid, geestig, ouderwets èn actueel.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding