beiaard


beiaard 1.0

((vooral) in België)

muziekinstrument dat bestaat uit een aantal in een bepaalde toon gestemde klokken in een toren die bespeeld worden door middel van een klavier dat bestaat uit houten stangen; carillon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beiaard…

is een muziekinstrument

      Algemene voorbeelden


      En dan wordt het stil, zo stil dat Boenders beneden in het Vlietbos het melodieuze gefluit van merels en verder, op de rechteroever, de beiaard van de kathedraal kan horen.

      Cargo, Patrick Conrad,

      Ik volgde haar naar een klein zijkamertje met een groot bed, haar kamerjas gleed als water van haar af en even later kwamen de liefste van alle klanken door het open raam naar buiten gevooisd, om samen met de heldere tonen van de beiaard onsterfelijk over de huizen heen te trekken en als grote, zachte sneeuwvlokken op de mensen neer te komen.

      De wekker, André Janssens,

      Het West-Vlaamse beiaardpatrimonium bestaat uit zestien beiaarden, plus nog twaalf kleinere automatische klokkenspelen, die regelmatig worden bespeeld.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de beiaard bespelen

      Marcel Siebers is vanaf 1987 de beiaardier van de gemeente Cuijk, sinds juni 1997 van de gemeente Venlo en vanaf oktober 2000 bespeelt hij de beiaard van Emmerich.

      http://www.marcelsiebers.nl/

      als subject bij een werkwoord


      • spelen
      • weerklinken

      De beiaard speelde: 'zeg, kwezelke, wilde gij dansen?'. De donkergroene ruitjes van het raam wierpen een onwezenlijk licht op Vlieghe's vader, de man in de notaris zijn stoel.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      In heel wat steden in het zuidwesten van de DDR weerklonken in die tijd nieuwe beiaarden, alleen in Halle niet, ondanks herhaalde inspanningen van het stadsbestuur.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen