belastingbrief


belastingbrief 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in België)

formulier waarmee men zijn belatingaangifte doet; aangiftebiljet voor de belasting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belastingbrief…

is een formulier; is een geschrift

  • [Functie] dient voor de belastingaangifte

    Algemene voorbeelden


    Ten laatste op 30 juni moeten de bruine enveloppen met de belastingbrief binnen zijn. Als een belastingplichtige de fiches pas later krijgt, kan hij eventueel uitstel vragen voor het indienen van zijn aangifte.

    De Standaard,

    Kamerlid Willems stelt in zijn vraag dat heel wat belastingplichtigen met hun belastingbrief in de knoei raken omdat ze pas enkele dagen voor de indiening de nodige fiches krijgen.

    De Standaard,

    Aan ieder van de aanwezige tekenaars op de opening stelde Van Overstraeten dezelfde vraag: "Wat inspireerde u het sterkst in 1970". De antwoorden variëerden van "mijn belastingbrief", "het rode boekje", "onkreatieve politiek" tot "de toestand in de kerk" of "de verslaving aan tv".

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • zijn belastingbrief indienen

    Minister van Financiën Philippe Maystadt geeft alle belastingplichtigen tot maandag de tijd om hun belastingbrief in te dienen.

    De Standaard,

    • een belastingbrief invullen

    Van Vreckem is eveneens de grondlegger van het projekt dat tot doel heeft heel wat belastingplichtigen te verlossen van de jaarlijkse worsteling met allerlei papiertjes om de belastingbrief ingevuld te krijgen, het zogenaamde Belcotax-systeem. Het projekt is twee jaar geleden gestart bij 200.000 gepensioneerden. Die ontvingen in plaats van een belastingbrief die ze moesten invullen een voorstel van aanslag.

    De Standaard,

    'Uw pa, dat was ook zo'n serieuze kerel altijd. Die kon ook staan kijken precies of hij moest zijn belastingbrief nog invullen.'

    Sluitertijd, Erwin Mortier,

    Uit een antwoord van minister van Financiën Philippe Maystadt op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Luc Willems (CVP) blijkt dat werkgevers in principe al vóór 1 maart de fiches 281 moesten afleveren aan al wie in 1995 voor hen gewerkt heeft. Op die fiche staan de cijfergegevens over loon, bedrijfsvoorheffing en dergelijke, die nodig zijn om de belastingbrief in te vullen.

    De Standaard,

    'Als alternatief denken we aan een voorstel van aangifte. Dan vult de fiskus de belastingbrief in de vertrouwde bruine envelop al in met de cijfers waarover hij beschikt en kan de belastingplichtige nog aanvullingen doen waar nodig.'

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • indiening van zijn belastingbrief
    • in zijn belastingbrief vermelden

    In zijn antwoord zegt de minister dat een belastingplichtige die niet tijdig de fiches ontvangt, uitstel van indiening van zijn belastingbrief kan vragen bij de belastingdienst waarvan hij afhangt.

    De Standaard,

    De burger die in zijn belastingbrief een buitenlandse rekening vermeldt - en wie het bestaan ervan verzwijgt, maakt zich schuldig aan fraude - mag zich meteen aan een "vraag tot inlichtingen" van zijn belastingcontroleur verwachten in de zin van: "Geef me eens al die uittreksels."

    De Standaard,

    belastingbrief 2.0

    (politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in België)

    formulier waarmee men door de belastingdienst voor een bepaald bedrag aangeslagen wordt; aanslagbiljet van de belasting
    Minder gebruikelijk dan de betekenis 1.0.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een belastingbrief…

    is een formulier; is een geschrift

    • [Functie] dient voor de belastingaanslag

      Algemene voorbeelden


      Veel gepensioneerden die meer dan één uitkering trekken, zetten uit slimheid of door ervaring geleerd maandelijks wat opzij voor de belastingbrief die ze achteraf kregen.

      De Standaard,