belastingconcurrentie


belastingconcurrentie 1.0

(recht en misdaad)

concurrentie tussen landen met verschillende belastingstelsels, waarbij de verschillende landen proberen kapitaal of economische bedrijvigheid aan te trekken door tegen elkaar op te bieden met fiscale faciliteiten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Belastingconcurrentie…

is concurrentie; is een verschijnsel

  • [Waardering] wordt door sommigen als iets onwenselijks gezien
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft concurrentie tussen landen met verschillende belastingstelsels, waarbij de verschillende landen proberen kapitaal of economische bedrijvigheid aan te trekken door tegen elkaar op te bieden met fiscale faciliteiten
  • [Betrekking of relatie] is aanwezig tussen landen met verschillende belastingstelsels

    Algemene voorbeelden


    De veronderstelling van Van Rooy dat er belastingconcurrentie gaande is in Europa. "Die vraag is door het Centraal Planbureau en onderzoekers negatief beantwoord", aldus Hindriks. Oppositiepartij GroenLinks reageert furieus op de bevindingen van Van Rooy. "Een schandalig rapport", aldus fractiespecialist Vendrik. "De subsidie voor lage lonen kan best worden afgeschaft, maar om deze klakkeloos ten gunste te laten komen van het grootbedrijf is ongekend."

    NRC,

    Belastingconcurrentie, excessieve staatssteun en sociale dumping moeten worden aangepakt.

    http://www.vanhulten.net/

    Het idee dat die concurrentie slecht is, is gebaseerd op het idee dat overheidsbestedingen beter zijn dan particuliere uitgaven en dat de belastingconcurrentie de mogelijkheden van de staat om de belastingen regelmatig te verhogen en daarmee de welvaartsstaat te vergroten, blokkeert.

    http://www.libertarian.nl/wp/2003/01/de-hoop-op-belastingconcurrentie/

    Daniel Mitchell van www.freedomandprosperity.org vraagt ons zijn laatste YouTube (www.youtube.com/watch?v=nJW) over belastingconcurrentie te promoten op het Europees continent.

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/01/belastingconcurrentie-is-goed-voor-u/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • schadelijke belastingconcurrentie
    • scherpe belastingconcurrentie

    Onder schadelijke belastingconcurrentie verstaat de organisatie wetgeving die internationale handel en investeringen verstoort.

    ANP,

    Het is van belang in Europa afspraken te maken om scherpe belastingconcurrentie (met arme overheden als gevolg) en oneerlijke loonconcurrentie (met dalende lonen als effect) te voorkomen.

    http://www.maxvandenberg.nl/inhoud/beleid.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tussen

    • belastingconcurrentie tussen lidstaten

    Het Centraal Planbureau (CPB) heeft stevige kritiek op de strenge fiscale gedragscode van de Europese Unie en vreest dat deze de belastingconcurrentie tussen de lidstaten juist enorm zal kunnen verhevigen.

    De Telegraaf,