belastingcontroleur


belastingcontroleur 1.0

iemand die voor zijn beroep de aangifte en het betalen van de belasting controleert; ambtenaar die controleert of iemand die belasting moet betalen dit ook gedaan heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belastingcontroleur…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal een pak
  • [Organisatie of instelling] werkt voor de overheid
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is handig met cijfers
  • [Belanghebbende of begunstigde] controleert voor de overheid (en dus ook voor het algemeen belang) of belasting is aangegeven en betaald
  • [Betrokkene] controleert de papieren of administratie van iemand die belastingplichtig is
  • [Instrument] werkt met een rekenmachine en een computer
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Een belastingcontroleur mag vanzelfsprekend controles uitvoeren. Hij mag bij die gelegenheid aan de belastingbetaler vragen stellen en eventueel over bepaalde onderwerpen akkoorden afsluiten. Minder duidelijk is of hij ook al dan niet lichte druk op de belastingbetaler mag uitoefenen om hem te overtuigen akkoord te gaan met een bijkomende belasting.

De Standaard,

Volgens die plannen moeten er 43 fiscale controlecentra komen in België, waar zo'n 2.500 tot 3.000 ambtenaren zouden werken. Zij worden belast met de gezamenlijke controle van ondernemingen inzake btw en inkomstenbelastingen. Nu krijgen de ondernemingen nog twee belastingcontroleurs over de vloer: één voor de btw en één voor de inkomstenbelastingen.

De Standaard,

Een op de drie Amsterdamse cafés krijgt dit weekend bezoek van een belastingcontroleur. De controleurs zijn op zoek naar zwartwerkers. Het is de grootste 'kijkoperatie' die de Belastingdienst tot nu toe in de horeca heeft gehouden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2755014/1995/04/20/Jacht-op-zwartwerkers-Amsterdamse-cafes-geopend.dhtml,

"Mevrouw Vandemeulebroucke," zei ik, "u hebt geen job, geen inkomen, zelfs geen werkloosheidsuitkering en toch hebt u geen financiële zorgen: een mooi huis, een schoolgaande dochter... U begrijpt, mevrouw, dat de belastingcontroleur zich vragen stelt."

Mise-en-scène, Axel Bouts,

De overheid loopt per jaar zeker 200 miljoen gulden mis door onervarenheid van belastinginspecteurs. Dit zei voorzitter Van den Berg van de Vereniging van hoofdambtenaren bij de belastingdienst vanochtend op een congres van zijn organisatie in Utrecht. Volgens Van den Berg komt dat doordat veel mensen maar een paar jaar werken als belastingcontroleur of -inspecteur.

NRC,

De buit van de belastingcontroleurs bedroeg vorig jaar 178,5 miljard frank, 8,5 miljard minder dan in 1994.

De Standaard,

De belastingcontroleurs zijn hierbij gebonden aan hun onderzoeksbevoegdheden en bewijsmiddelen. Zij mogen bijvoorbeeld geen huiszoekingen verrichten. Doen zij dat toch, dan overtreden zij zelf de regels en is het eventuele bewijsmateriaal dat zij hierbij verzameld hebben, onbruikbaar.

De Standaard,

Een groot aantal Bulgaarse voetballers wordt verdacht van belastingontduiking [...]. De belastingcontroleurs gaan nakijken of de huizen, auto's en bankrekeningen van de voetballers stroken met hun opgegeven salarissen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/2038211/2009/12/22/Fiscus-onderzoekt-Bulgaarse-voetballers.dhtml,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • omkopen

Volgens de akte van beschuldiging hebben drie ondernemingen van Fininvest (Mediolanum, Videotime en Mondadori) en het betaaltelevisiestation Telepiu, waarvan Fininvest 10 procent bezit, tussen 1989 en 1992 belastingkontroleurs omgekocht.

De Standaard,

Vandaag stond er weer een artikel over de maffiapraktijken van de Sabam in De Tijd. Blijkbaar hebben ze nu ook al een belastingcontroleur omgekocht.

http://peterdedecker.eu/blog/2006/09/05/nexit,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding