belastingplichtig


belastingplichtig 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

( Gezegd van personen en bedrijven)
verplicht om belasting af te dragen; verplicht om belasting te betalen

Algemene voorbeelden


Betaalt de Koningin belasting? Het inkomen dat de Koningin voor de uitoefening van haar functie ontvangt van het Rijk is een netto-inkomen en dus niet belastbaar. Evenzo zijn de vergoedingen ter bestrijding van personele en materiële kosten voortvloeiende uit de Koninklijke functie onbelast. Voor het overige is de Koningin net als iedere Nederlander belastingplichtig. Zo betaalt de Koningin ook gewoon belasting over haar privé-vermogen.

http://www.koninklijkhuis.nl/vragen/vragen-intro.html

Ruim zes miljoen mensen in Nederland zijn belastingplichtig. De meesten krijgen alleen te maken met de inkomstenbelasting en motorrijtuigenbelasting.

http://www.belastingdienst.nl

Al jaren wordt in Turkije dan ook gediscussieerd over de noodzaak om zowel de belastingopbrengst te verbeteren als de belastingwetgeving te hervormen. Onder druk van het groeiende begrotingstekort lijkt premier Tansu Çiller deze twee vliegen nu in één keer te willen vangen: ze legde de natie in een televisietoespraak eerder deze maand uit dat belastingbetalen een nationale plicht is die er heel wat aangenamer op wordt na de invoering van haar nieuwe systeem. En om de controle te verscherpen, krijgen alle belastingplichtige Turken binnenkort een fiscaal nummer.

NRC,

U kunt als ondernemer van de FARBO-regeling gebruik maken wanneer uw onderneming in Nederland belastingplichtig is voor de Inkomstenbelasting of voor de Vennootschapsbelasting.

http://www.vebidak.nl/

De problematiek rond de behandeling van de diverse groepen belastingplichtigen, te weten zij die het gehele jaar binnenlands belastingplichtig zijn, zij die een gedeelte van het jaar binnenlands belastingplichtig zijn en zij die buitenlands belastingplichtig zijn, is mede in het licht van de ontwikkeling in de arresten van het Hof van Justitie geanalyseerd [...]. Uitgangspunt van het gekozen stelsel is dat natuurlijke personen die het gehele jaar binnenlands belastingplichtig zijn, recht hebben op alle tegemoetkomingen uit de Wet IB 2001.

http://www.cbhome.nl/index.php,

Ook wordt de fiscus strenger voor bedrijven die belastingvrijstelling genieten omdat ze al in het buitenland belastingplichtig zijn.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


belastingplichtig 1.1

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

( Gezegd van een periode)
waarover belasting afgedragen moet worden; waarover belasting betaald moet worden

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Overigens is bij het aanpakken van drugsrunners door de Belastingdienst het hebben van een belastingschuld een belangrijke voorwaarde. De kans hierop is groter naarmate iemand ouder is en de belastingplichtige periode navenant langer.

http://www.intraval.nl/nl/b/b12_h6.html,