belatafeld


belatafeld 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; eufemistisch)

belazerd; betoeterd; bedonderd; gek
Vooral in combinatie met het werkwoord zijn en vrijwel altijd als uitroep, meestal in de vorm "Ben je (helemaal) belatafeld", "Is hij (helemaal) belafeld", "zijn zij (helemaal) belatafeld" e.d.
Zie ook : belatafelen

Algemene voorbeelden


Belatafeld is een typisch geval van een gereformeerde achtergrond waarbij je een krachtterm kon gebruiken en toch netjes blijven. Vergelijk met "Pot...voordekoffie" ipv potverdomme, of "God...fried Bomans"!

https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/taal/vraag/308610/woord-belatafeldvandaan/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • belatafeld zijn

Een van de vele Griekse verzetsaffiches: '19 oktober de hele dag gesloten. De handel is tegen en zegt Nee tegen de troika' (de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF). PvdA-woordvoerder Plasterk riep uit dat de Grieken nu kennelijk helemaal belatafeld waren, terwijl ook D66, normaal toch een warm pleitbezorger van het referendum, er met zoveel woorden schande van sprak.

https://www.sp.nl/spanning/2011/spanning-november-2011-gemiste-kans-van-griekenland,

'Jullie gaan uit elkaar!' Ik begon te huilen. 'Wie zijn "jullie"?' vroeg hij, oprecht verbaasd. 'U en mama,' antwoordde ik. 'Waar haal je die gekkigheid vandaan! Ben je weer nerveus? Moet je misschien niet weer eens naar die dokter of ben je weer erger gaan stotteren?' 'Nee, nee,' huilde ik. 'Ze kwam het vanmiddag zelf zeggen. Ze is al naar de rechter geweest.' 'Rechter, rechter? Is die vrouw nou helemaal belatafeld!' Mijn vader rende mijn kamer uit. Beneden hoorde ik hem schelden en tieren. 'Wat scheiding!'

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

Omdat 'ben je besodemieterd' en 'ben je belazerd' nog wel als grof wordt opgevat heb ik mijzelf aangewend 'ben je belatafeld' te gebruiken, net zoals 'chips' in plaats van 'shit'. Het klinkt gewoon net wat milder ook. Door de toon waarop ik het zeg met de bijbehorende gezichtsuitdrukking begrijpen ze meestal de betekenis.

https://beelddenker.com/blog2015/11/04/dan-komt-de-aap-uit-de-mouw-36/,

'ACHTDUIZEND EURO?' Ome Ed spuugt de zin hard uit. 'Zijn ze nou helemaal belatafeld?' Het schuim staat op zijn mond.

https://www.ad.nl/den-haag/ze-worden-miljonair-door-op-de-bank-te-zitten-niet-bij-de-abn-of-de-rabo-maar-in-de-dug-out~a047472a/,

Geen beter nieuws dan een boosmaker. Dus geen goed nieuws, maar een bericht dat de kijkers thuis tijdens het schillen van de aardappels doet opveren van verontwaardiging: zijn ze nou helemaal belatafeld!

https://www.parool.nl/nieuws/rik-van-de-westelaken-had-zijn-blik-op-standje-serieus-gezet~b93676bd/,

Het statige Kennemerpark is in rep en roer. Het is hommeles. De mensen pikken het niet. Zijn ze nu helemaal belatafeld, daar bij de gemeente. Ten aanval!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180921_36537317?utm_source=google&utm_medium=organic,

Ten eerste leidde de bureaucratisering en daarmee de teloorgang van goede zorg tot collectieve verontwaardiging onder de beroepsgroep. Zo wilden en konden wij ons werk niet doen, zijn ze nou helemaal belatafeld in Den Haag.

http://janfasen.nl/2014/02/12/kantelen-of-kapseizen/,

Grappige is dat die jonkies ons ouwe knakkers vaak ook weer niet kunnen volgen. Zelfs je eigen kinderen staan nog met hun oren te klapperen. Let maar op. Want welk 'kind' begrijpt nog de uitdrukking 'Ben je nou helemaal belatafeld'. Of besuikerd. Of betoeterd. Probeer het maar eens.

https://franska.nl/moet-al-spullen/,