beledigde


beledigde 1.0

iemand die beledigd is of zich beledigd voelt; iemand die in woord of gebaar gekwetst is in zijn eer of goede naam; iemand wiens eergevoel door een ander of anderen is aangetast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beledigde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in zijn eer aangetast door een ander of anderen

    Algemene voorbeelden


    Het hart van Van Zolder begon sneller en sneller te bonken en het hart van het heertje waarschijnlijk ook en voor hij begreep wat hij eigenlijk deed, stak Van Zolder zijn gezonde roze tong uit naar het mannetje. De beledigde was ziedend van woede, hij trommelde met zijn vuist op het raam en riep iets, maar op dat moment vertrok een van de treinen.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    Ingeval de belediger onmiddellijk inzag dat hij te ver was gegaan in zijn uitspraken en er spijt van had, kon hij alsnog zijn woorden terugtrekken en verklaren dat het hem speet. Hij moest dan geen straf ondergaan maar wel openbaar de beschimping herroepen. Bij een halsstarrig overtreder verplichtte de schepenbank hem als bijkomende straf om aan de beledigde in het openbaar herroeping te doen.

    http://users.pandora.be/ludo.verhaert/koeriertjes/mrt2002.htm,

    In een artikel in Ravage van 3 mei 1996 had Edel o.m. beweerd dat B'nai B'rith een "stimulerende invloed" heeft "op het nazistische denken". Op 18 november 1998 werden Edel en de redacteur van Ravage vrijgesproken, omdat de "klacht is gedaan door een viertal loges van B'nai B'rith in Nederland en een aantal leden daarvan, zonder een daartoe strekkende volmacht van de beledigde."

    http://www.cidi.nl/html/antisem/asr-nl-04.frameset.html,

    Al deze beschimpingen en scheldwoorden konden aanleiding gaven tot vervolging. De juridische stappen werden soms echter gestaakt wanneer de beledigde naderhand met de belediger lachte, speelde, at, hem kuste of vriendschappelijk groette.

    http://users.pandora.be/ludo.verhaert/koeriertjes/mrt2002.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de beledigde spelen

    Vreemd genoeg ging van dit alles de suggestie uit dat het dienstmeisje achterna was gezeten door de motorrijder, wat natuurlijk onmogelijk was en waarschijnlijk werd veroorzaakt door de hand van de motorrijder, die te lang rustte op de rug van het dienstmeisje. Dat kwam de gedienstige goed uit, die met fijn instinct de beledigde wilde spelen, maar dit teniet zag gaan doordat buiten de motor weer werd gestart. Er zijn maar weinig motorrijders die zich realiseren wat zij binnenskamers kunnen uitrichten.

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    in voorzetselgroep


    • de naam van de beledigde zuiveren

    Betichtingen van toverij komen bij de vredeleggingen voor naast betichtingen van onkuisheid, beunhazerij en andere aantastingen van iemands goede naam. De arbitrageprocedure voor de burgemeesters zuiverde in al deze gevallen de naam van de beledigde.

    http://www.xs4all.nl/~pvrooden/Jo/1986b.htm,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • beledigden en gekwetsten

    Het boek is onaangenaam omdat de toon overwegend zuur en rancuneus is. Het is alsof Treglown Dahl onafgebroken postuum de les leest. De reden hiervoor blijft onopgehelderd. Mogelijk hoort de biograaf tot de stoet van beledigden en gekwetsten die met de overledene nog een appeltje te schillen hebben.

    NRC,