belediger


belediger 1.0

iemand die een ander of anderen beledigt; iemand die in woord of gebaar de ander in zijn eer of goede naam kwetst; iemand die het eergevoel van een ander of anderen aantast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belediger…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beledigt een ander of anderen; kwetst de ander in zijn eer of goede naam

    Algemene voorbeelden


    Er is angstwekkend veel waar je in Nederland niks van mag zeggen. Actiegroepen, belangenorganisaties en privé-personen staan bij het minste of geringste in de rij voor de rechter. Want oh oh oh, er is misschien wel iemand beledigd. En ze hebben het tij mee. Kijk maar naar het openbaar ministerie dat tegenwoordig helemaal uit zichzelf tot in het absurde achter beledigers aan gaat, terwijl ze daar toch waarachtig wel andere dingen te doen hebben.

    http://www.theovangogh.nl/zeg.htm

    Enkele van de beste beledigers die ik ken begeleiden hun vlijmzachte zinnen met een superieure ironische glimlach. Hoewel zij hiermee doorgaans bevredigende resultaten boeken, ben ik van oordeel dat er gevaar schuilt in deze mimiek. Ironie is een wezenlijk ingrediënt van de geslaagde schoffering, dat is waar, maar de effectiefste vorm van ironie is als een laagvliegende Stealth-bommenwerper die onzichtbaar blijft voor de vijandelijke radar.

    Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

    Al deze beschimpingen en scheldwoorden konden aanleiding gaven tot vervolging. De juridische stappen werden soms echter gestaakt wanneer de beledigde naderhand met de belediger lachte, speelde, at, hem kuste of vriendschappelijk groette. Van de belediger werden geen verontschuldigen aanvaard. Zelfs niet wanneer de verwijten juist waren als hij hiermee de bedoeling had de andere te belazeren en te treffen.

    http://users.pandora.be/ludo.verhaert/koeriertjes/mrt2002.htm,

    Ingeval de belediger onmiddellijk inzag dat hij te ver was gegaan in zijn uitspraken en er spijt van had, kon hij alsnog zijn woorden terugtrekken en verklaren dat het hem speet. Hij moest dan geen straf ondergaan maar wel openbaar de beschimping herroepen.

    http://users.pandora.be/ludo.verhaert/koeriertjes/mrt2002.htm,

    Belediger aangehouden. Een 21-jarige man uit Nuland is zondagmorgen omstreeks 03.20 uur op de Zevenhuis te Zeeland aangehouden i.v.m. belediging van politieambtenaren.

    http://www.kliknieuws.nl/default.asp?ID=93901637-4A58-4EB5-AE48-1C3CFC07C05B,