beleeftuin


beleeftuin 1.0

(neologisme)

tuin die is ingericht om mensen, vooral kinderen en oudere mensen met dementie, bewust bepaalde zintuiglijke prikkels te laten beleven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beleeftuin…

is een tuin

  • [Doel of bestemming] is ingericht om mensen bewust bepaalde zintuiglijke prikkels te laten beleven
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bedoeld voor kinderen en dementerenden

    Hoofdsemagram: tuin


    Algemene voorbeelden


    Een verpleegster die een zalfpoli voor kinderen in het leven riep en een zorgmedewerker die een 'beleeftuin' voor dementerenden bedacht zijn woensdagavond uitgeroepen tot Mooi Mens 2013 [...]. Verpleeghuismedewerker Willy Schuurman uit Papendrecht richtte bij het verpleeghuis waar ze werkt een tuin in met objecten, bloemen en planten die voor dementerenden herkenbaar zijn en die volgens haar voor een positieve prikkel zorgen. Volgens IZZ wordt de tuin nu volop gebruikt door bewoners en familie. Schuurman won met haar initiatief de publieksprijs.

    ANP,

    Stichting het Parkhuis in Dordrecht opende afgelopen september haar beleeftuin: "De Heerlyckheid van het Parkhuis". Wat eens een saai grasveld was, werd door het enthousiasme van activiteitenbegeleidster Willy Schuurman in een half jaar tijd omgetoverd in een ervaringsplek. De bewoners van de zorginstelling kunnen de tuin met al hun zintuigen beleven: er is van alles om te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen.

    http://www.innovatiekringdementie.nl/a-593/de-beleeftuin-in-dordrecht-het-is-raar-dat-dit-zo-bijzonder-is,

    Verder is er onder meer een beleeftuin met een doe-plein, waar fruit geplukt kan worden en geurige kruiden worden verbouwd.

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=60653,

    Het moest een beleeftuin worden die mensen stimuleert naar buiten te gaan en het groen te beleven, het moest de zintuigen prikkelen.

    http://www.kcgroen.nl/nl-NL/Over-KC-Groen/Nieuws/Actueel%20nieuws/Studenten%20presenteren%20Beleeftuin%20voor%20mensen%20met%20dementie.aspx

    De inrichting van het transferium Posbank (Gateways) is gestart en bevat de volgende elementen: - een uitbreiding en modernisering van bezoekerscentrum De Heuven met accent op beleving, uitstraling en duidelijk zichtbaar voor bezoekers, goed bewegwijzerd [...]; - landschappelijke fraaie structuurversterking (hagen, beleeftuin en speelbos) [...]; - aanpassing wegenstructuur.

    http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CC4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fsis.prv.gelderland.nl%2Fbrondoc%2FPS%2F2006%2FNOTITIE%2FSIS_3312.DOC&ei=pB_rVLjOFcTcPYTogOAE&usg=AFQjCNGvlI43E8dZDt4loHzGzW-qsN8Wyg,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Samenhangende woorden (betekenis) geurtuin; snoezeltuin