beleveniswinkel


beleveniswinkel 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

grote winkel, meestal gewijd aan een merk of product, waar extra aandacht besteed wordt aan dit merk of product door bijvoorbeeld speciale reclameacties, muziek, video's en de ontwikkeling van afgeleide producten en diensten bij dit merk of product, met de bedoeling om de klanten dit merk of product als een belevenis of 'way of life' te laten ervaren; winkel waar productbeleving centraal staat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beleveniswinkel…

is een winkel; is een bedrijf; is een organisatie

  • [Afmeting] is meestal een grote of groots opgezette winkel
  • [Doel of bestemming] is bedoeld om klanten een bepaald product of een bepaalde dienst als een belevenis of 'way of life' te laten ervaren
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is meestal gewijd aan een merk of een product

    Hoofdsemagram: winkel


    Algemene voorbeelden


    De winkel laat mensen op diverse manieren het Heineken-merk ervaren. De wereldwijde privileges van het merk worden toegankelijk gemaakt voor iedereen. Herwin van den Berg, marketing directeur Heineken Nederland: "Heineken The City is géén horecazaak, maar een beleveniswinkel waarin alle zintuigen worden geprikkeld en échte Heineken wannahaves te koop zijn. We willen 'Heineken. Serving the planet' letterlijk tot leven brengen in deze winkel. Het Heineken-merk maakt met mooie producten en exclusieve diensten het leven een stuk plezieriger."

    http://www.dutchcowboys.nl/crossmedia/14329

    Beleveniswinkel is 'Hart voor de stad'. Rabobank daagt Amsterdammers uit om hun hart voor Amsterdam te laten zien en te spreken. De 'beleveniswinkel' is meer dan een bankwinkel. Het maakt zichtbaar wat de bank voor de stad doet.

    http://www.reclameweek.nl/nieuws/marketing/246/rabobank-opent-eerste-beleveniswinkel.html

    "Flagship stores, zogeheten beleveniswinkels waar grote fabrikanten alle aandacht schenken aan hun eigen merk, zijn sterk in opkomst," merkt Retailtrend op. "Bijna elk zichzelf respecterend merk heeft er eentje, van Nike en Adidas tot Sony en Apple."

    http://managing21.skynetblogs.be/archive/2005/01/30/beleveniswinkel-is-goed-marketinginstrument.html

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Periode opkomst 2000