belichter


belichter 1.0

(filmkunst en fotografie; media, communicatie en telecommunicatie; muziek; literatuur en theater)

iemand die voor zijn beroep zorg draagt voor de belichting, meestal voor televisie, film, toneel, muziekuitvoeringen of op grote feesten en festivals

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belichter…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] draagt zorg voor de belichting, meestal voor televisie, film, toneel, muziekuitvoeringen of op grote feesten en festivals
  • [Betrokkene] werkt bij televisie en film nauw samen met de cameraman
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep, soms ook wel uit liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    Schijnwerpers, al dan niet geautomatiseerd, vormen de basis, maar ook neonlicht, TL-buizen, lasereffecten, een kroonluchter, een 'brandende' kaars, een schemerlampje, een maan of sterrenhemel kunnen hun plek hebben binnen het lichtontwerp. Zelfs de projectie van een dia of film valt onder het veelzijdige vak van de belichter.

    http://www.muziektheater.nl/

    Ook moeten de belichters tijdens de voorstelling regelmatig schijnwerpers verplaatsen of van kleur veranderen, volgspots bedienen en projecties verzorgen.

    http://www.muziektheater.nl/

    De inmiddels ingeburgerde cultuur van house-parties bracht een opwaardering voor het beroep van discjockey met zich mee. Maar in zijn kielzog ontwikkelde zich nòg een voor feesten onmisbare sfeerbepaler: de belichter, oftewel de 'visual jockey' (vj). Op posters en flyers die de feesten aankondigen staat tegenwoordig in grote letters de naam van de dj - en in iets kleiner lettertype die van de vj.

    NRC,

    'Hoe ver moeten we nog naar het noorden?' vroeg de chauffeur. 'Verder nog,' zei ik, 'ik wil de sneeuw zien.' Deze eenzaamheid was door mij geschapen, door mij geregisseerd. Ik was alles. Publiek, acteur, decorontwerper, schrijver, belichter, souffleur, brandweerman, cameraman, grimeur, kaartjesverkoper. Deze eenzaamheid was mijn kunstwerk; jammer dat niemand het kon zien, het was zo mooi.

    Fantoompijn, Arnon Grunberg,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de belichters van de Reisopera

    Al tijdens het repetitieproces zorgen de belichters van de Reisopera ervoor dat zij het lichtplan van de ontwerper omzetten in een tijdens de voorstelling eenvoudig te bedienen computerprogramma.

    http://www.reisopera.nl/html/algemeen/frame_index.html

    met telwoord ervoor


    • zeven belichters

    Ook moeten de belichters tijdens de voorstelling regelmatig schijnwerpers verplaatsen of van kleur veranderen, volgspots bedienen en projecties verzorgen. Bij iedere voorstelling zijn daarom zeven belichters aanwezig, waarvan er een in de lichtcabine, terwijl de rest op het toneel en vooral ook op bruggen boven het toneel te vinden is.

    http://www.muziektheater.nl/

    met eigennaam


    De opera's worden opgevoerd in een lege gasketel en het ensceneringsteam komt uit Vlaanderen: regisseur Frank Van Laecke, scenograaf Luc de Bruyker, kostuumontwerper Marnik Baert en belichter Jaak Van de Velde. Frank van Laecke is regisseur, auteur, scenarist en organizator.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de decorateurs, de belichters, de kleedsters of de kapsters

    The camera loves her, zei iedereen die met haar gewerkt had, en er tijdens het draaien van overtuigd was geweest dat zij nog minder uitstraling had dan een bos verlepte andijvie. Mama had echter een heel andere relatie met de pellicule. Hij liet haar onveranderd. Hij maakte haar niet mooier of lelijker dan ze was, maar haar naturel maakte al wat haar omringde meteen tot nep, zowel het decor als haar medespelers. Dat lag niet aan de decorateurs, de belichters, de kleedsters of de kapsters, en ook niet aan de acteerstijl van de anderen - het lag aan mama's heel aparte en onverklaarbare présence.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    • een regisseur, een cameraman, een geluidsman en een belichter

    Probeer nooit een speelfilm in je eentje te maken, want dat wordt niks. Zorg minimaal voor een regisseur, een cameraman, een geluidsman en een belichter voor als er binnenopnames gemaakt moeten worden. En bij 'grotere' films is het niet ongebruikelijk om voor iedere functie een tweede man te hebben.

    http://www.videofilmer.nl/,

    voorafgegaan door als


    • als belichter
    • als belichter werken

    Ronald merkt op dat sommige art-directors niets begrijpen van licht. Dan krijgt hij een decor aangeleverd, waar hij zijn lampen niet in kwijt kan of waar geen ramen in zijn gebouwd. Dit zorgt wel eens voor problemen, want dan moet zo'n decor helemaal worden omgebouwd. Maar ook regisseurs en productieleiders begrijpen niet altijd hoeveel werk het is om goed licht op te bouwen. Chris Blokhuis heeft een tijdje als belichter gewerkt en er was altijd te weinig tijd.

    http://www.nftvm.nl/index.php?article=45,

    Claes Meijer werkt sinds zeven jaar als belichter op house-feesten en bij optredens.

    NRC,

    Als belichter zit je vaak tussen 2 vuren. De cameraman wil een mooi plaatje (en dat kost tijd) en de regisseur wil zijn planning halen.

    http://www.nftvm.nl/index.php?article=45,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    belichter 2.0

    (filmkunst en fotografie; business, economie en financiën; techniek en technologie)

    apparaat waarmee iets belicht wordt; apparaat dat zorgt voor de belichting
    In uiteenlopende technische toepassingen, maar vooral gebruikt in de grafische industrie en de fotografie.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een belichter…

    is een apparaat; is een werktuig; is een voorwerp

    • [Functie] dient voor de belichting van iets

      Algemene voorbeelden


      Diensten Grafische systemen: Compenic is sinds 1992 dealer van ECRM; sinds de start van de vertegenwoordiging met de VR30 hebben wij ruim 150 belichters in het veld in onderhoud.

      http://www.compenic.nl/

      Belichter chemieloze film bestemd voor: het maken van afdrukken op zilverloze film zonder gebruik van nat-chemische technieken, en bestaande uit: laserbelichter of infraroodbelichter, (eventueel) thermische ontwikkelvoorziening, (eventueel) scheidinginstallatie voor drager- en beeldfolie.

      http://www.milieutotaal.nl/index2.htm

      Afhankelijk van het drukprocede kunnen wij voor u dikstaal, dunstaal of diverse kunststofclichés snel en kostengunstig vervaardigen. Uiteraard kunt u clichés ook in eigen beheer vervaardigen. De hiervoor benodigde apparatuur zoals belichters, uitwassers of etsmachines kunnen wij u natuurlijk ook leveren. Ook onbelicht clichémateriaal kunnen wij tegen zeer scherpe prijzen leveren.

      http://www.josknoors.nl/home.php

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen