bentisch


bentisch 1.0

( Gezegd van vissen, waterdieren en daarmee samenhangende woorden)
zich bevindend in, op of nabij de zeebodem, vaak niet al te ver verwijderd van de kust; levend in, op of nabij de zeebodem; levend in de bentische zone

Algemene voorbeelden


Waterbodems krijgen verschillende functies toegeschreven. Het organisch materiaal dat op de bodem sedimenteert, wordt afgebroken door micro-organismen. Planten en andere organismen gebruiken de bodem als voedingsbron. Bentische organismen verschuilen zich in de waterbodem.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Bij de studie van de bentische gemeenschappen houden de wetenschappers dan rekening met de diepte waarop deze diertjes zich onder de oppervlakte van de zeebodem bevinden.

http://www.mumm.ac.be/NL/Monitoring/Belgica/multicorer.php

Tijdens het practicum wordt de groep studenten ingedeeld in 5 à 6 groepjes die o.a. door veldbemonstering aan onderzoek naar de structuur van het benthische en pelagische systeem van de Waddenzee deelnemen.

http://www.biol.rug.nl/stg2_01_hfst_10d_mariene.html

In tegenstelling tot beenvissen kunnen haaien hun vinnen niet waaiervormig spreiden. De vinnen zijn stijf en kunnen slechts lichtjes bijsturen [...]. Een ver naar achteren staande eerste rugvin wijst op bodemhaaien (= bentisch type). Een ver naar voren staande eerste rugvin wijst op soorten die in volle zee leven (= pelagisch type).

http://www.vob-ond.be/Leden%20melden/haaien/kraakbeenvissen.htm

De groep vissen is te onderscheiden in 3 hoofdgroepen: bij de bodem levende vissen (bentisch); in de waterkolom levende vissen (pelagisch) en zowel op de bodem als in de waterkolom levend (epibenthisch).

www.vliz.be/imisdocs/publications/121804.pdf,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden