beresterk


beresterk 1.0

(Gezegd van personen, vaak sportlui of sportteams)
uitermate sterk

Algemene voorbeelden


Tafeltennis blijft voor mij een schitterende sport [...]. Het is fysiek niet zo zwaar als sommige andere sporten, maar je moet wel heel erg krachtig zijn. Bij de mannen zijn de topspelers tegenwoordig beresterk. Alleen op techniek word je geen kampioen meer.

NRC,

Ik ken er die nooit aan veldrijden hebben gedaan, maar wel beresterk waren in Parijs-Roubaix.

De Standaard,

Zo golden de Galliërs inderdaad als beresterke krijgers, ook zonder toverdrank.

De Standaard,

beresterk 1.1

(Gezegd van een prestatie)
blijk gevend van de grote sterkte van de uitvoerder

Algemene voorbeelden


Wielrennen. Het loon van de regelmaat. Zanini rijdt beresterke finale; Museeuw sluit voorjaar af als WB-leider.

De Standaard,

Het eerste team van Gent speelde in Eupen tegen de landskampioen een beresterke wedstrijd die nipt verloren werd (4,5-3,5) zodat de kloof tussen de leider binnen de perken bleef.

De Standaard,

beresterk 2.0

niet of nauwelijks in een mindere staat te brengen; nagenoeg onwankelbaar

Algemene voorbeelden


Al bij al blijft de Nederlandse beurs beresterk. Onze noorderburen laten het geld rollen en dat houdt de economie draaiend, terwijl er weinig gevaar is voor ingevoerde inflatie.

De Standaard,

De communistische ideologie kalft ook in China af [...]. Maar van een georganiseerde oppositie [...] is in China geen sprake. De dissidenten zitten in de cel of in het Westen. Ze lijken tot machteloosheid gedoemd [...]. Het "systeem" lijkt daarentegen beresterk. Het kreeg ruim de tijd om de opvolging van Deng, die zijn rol al jaren achter de coulissen speelde, voor te bereiden. Ongetwijfeld volgt er gerommel aan de top, nu de man die vanop afstand het evenwicht in stand hield, is verdwenen. Maar de kans op spectaculaire veranderingen is klein.

De Standaard,

Wie onlangs obligaties of aandelen kocht in "zwakke" of dollargebonden munten, voelt dezer dagen het klappen van de zweep. Die munten moeten snel de rol lossen tegenover een beresterke Duitse mark, en bijgevolg ook tegenover de frank.

De Standaard,

beresterk 3.0

van zeer hoge kwaliteit

Algemene voorbeelden


'De glazen guillotine' is weer beresterk proza; eigenlijk is het een beetje gemeen van De Revisor om van die tantaliserende fragmenten te presenteren.

NRC,