beroepsbokser


beroepsbokser 1.0

iemand die voor zijn beroep de bokssport beoefent; iemand die bokst voor zijn beroep; profbokser

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beroepsbokser…

is een bokser; is een persoon

  • [Geslacht] is meestal een man, maar kan ook een vrouw zijn
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] bokst voor zijn beroep

    Hoofdsemagram: bokser


    Algemene voorbeelden


    Hitler kon razen en tieren als hij aan politiek deed, maar dat was beroepshalve; verder was hij de wellevendheid zelf, net als een beroepsbokser, die thuis ook niemand tegen de grond slaat.

    Siegfried, Harry Mulisch,

    Joe Frazier was in 1971 wereldkampioen. Eerder was Mohammed Ali wereldkampioen geweest, maar hij was de titel kwijtgeraakt omdat hij had geweigerd in dienst te gaan. Ali wilde de titel in 1971 heroveren maar hij slaagde niet in zijn missie. Frazier won de 'partij van de eeuw' op punten. Een unicum want het was voor het eerst dat Mohammed Ali als beroepsbokser een gevecht verloor. Het gevecht werd wereldwijd door zeker 300 miljoen mensen op televisie bekeken.

    http://historiek.net/bijna-300-000-euro-voor-bokshandschoenen-mohammed-ali/44135/,

    Er staan echt niet veel vrouwen te springen om beroepsbokser, bouwvakker of infanterist te worden.

    De Standaard,

    De eerste beroepsbokser van ons land, zo schreef Het Vaderland na zijn overlijden. Henry Placké was bij leven al een legende. Bokser, zeker, maar ook worstelaar, zwemmer en circusartiest.

    http://www.sportgeschiedenis.nl/2010/12/08/de-eerste-beroepsbokser-van-nederland.aspx,

    Ook vanuit het kickboksen is de Amsterdamse Corrine Geeris in 1999 begonnen met een loopbaan als beroepsbokser.

    http://www.boksen.nl/damesboksen.htm

    Als beroepsbokser behoorde Bep van Klaveren lange tijd tot de besten van Europa: hij bokste 102 wedstrijden, waarvan hij er 77 won; hij verloor er 18, terwijl 7 partijen onbeslist eindigden.

    http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn5/steenhor,

    Begin jaren vijftig vloerde beroepsbokser Herman Uilenberg heel wat branieschoppers in zijn bokstent op de kermis. Herman lokte overmoedige kermisbezoekers de boksring in om met hem te vechten en met zijn indrukwekkende torso versierde hij 'in ieder stadje een ander schatje'.

    http://www.tv-corner.be/2012/08/30/vrijdag-in-vermist-zoon-beroepsbokser-zoekt-halfzus/,

    De beroepsboksers en promotors/managers hebben zich losgemaakt van de Nederlandse Boks Bond. De afscheiding hing al enige tijd in de lucht. De profs verenigden zich nu in de Nederlandse Beroeps Boks Federatie.

    NRC,

    Beroepsboksers Ana Laura 'La Monita' Esteche (23) uit Argentinië en Yohana 'Yoki' Giménez (25, met roos haar) hebben hun coming-out gedaan als koppel. Ze zijn de tweede en derde profbokser die uit de kast komen, na Orlando Cruz. Esteche deed haar coming-out nadat ze net de wereldtitel lichtgewichten had gewonnen (externe link) van regerend kampioene Monica Silvina Acosta.

    http://www.holebi.info/phpnews/nieuws2.php?action=fullnews&id=12011,

    De invoering van een nieuwe neuropsychologische test vorig jaar stuitte [...] op hevige weerstanden van de beroepsboksers.

    https://deneuroloog.nl/jaargangen/1994/1/boksers-boos-op-neuropsychologische-keuring.html,

    De boksers en hun helpers wisten vaak niet waar zij moesten uitkomen. Zij en de wedders trokken van een afgesproken punt in de stad naar de plek, die door de geldelijk meest belanghebbende was uitgekozen. Daagde de politie op dan vluchtte men haastig. Natuurlijk drukte dit verborgen en heimelijke gedoe zeer op het karakter van de beroepsbokser. De boksers zelf bleven voor het overgrote deel eenvoudige kerels. Doch hun omgeving vertoonde een steeds lager zedelijk gedrag.

    http://www.boksen.nl/geschiedenis.htm

    In Nederland wordt de bokssport in wedstrijdverband beoefend door ongeveer 800 mannen (en vrouwen). Ook zijn er nog zo'n 25 beroepsboksers, welke georganiseerd zijn in een aparte vereniging voor het profboksen (VPBN = Vereniging ProfBoksen Nederland). Voordat je als wedstrijdbokser de ring in kunt, gaat er wel de nodige training aan vooraf.

    http://www.boksen.nl/damesboksen.htm

    Op het gemeentehuis zeiden ze: 'Wat kom jij hier doen? Jij bent toch beroepsbokser, we zagen je laatst nog op de TV'. Hoe komen jullie daar nou bij, antwoordde ik. Ik ben gewoon amateur. Ze moesten weten wat ik aan reclame-inkomsten verdiende.

    NRC,