beroepsgebonden


beroepsgebonden 1.0

gebonden aan een beroep of beroepen; samenhangend, verbonden met een beroep of beroepen; gerelateerd aan een beroep of beroepen

Algemene voorbeelden


Beroepsgebonden blootstelling aan verschillende stoffen kan astma doen ontstaan.

http://www.astrazeneca.be/nl/sante/ares_1.htm

De vraag naar vakspecialisten van controllers, juristen tot bouwvakkers en secretaresses is zo groot dat "ook als de economie wat minder draait", alleen een drastische verandering in de arbeidsverhoudingen de bedrijven uit de gevarenzone kan houden. De vergrijzing is er debet aan dat de schaarste voorlopig niet zal overgaan. De schaarste is 'beroepsgebonden' en gaat dwars door alle branches heen.

De Telegraaf,

De combinatie van een groot aantal werkzoekenden en een reeks niet-ingevulde betrekkingen in de ondernemingen is een complex verschijnsel, dat niet alleen informatieproblemen weerspiegelt, maar ook wijst op geografische en beroepsgebonden hiaten tussen het arbeidsaanbod en de vraag naar arbeid.

http://meta.fgov.be/pdf/pd/nldf29a.pdf,

De Belgische wettelijke sociale zekerheid voor werknemers vindt zijn oorsprong in een aantal wetten die vlak na de tweede wereldoorlog uitgevaardigd werden. Het stelsel dat toen werd ingevoerd, wordt gekenmerkt door een professionele opbouw. Het is erop gericht het inkomen uit arbeid te beschermen tegen bepaalde risico's die typisch zijn voor de arbeidende bevolking, de zogenaamde "sociale risico's". Naar het eind van de jaren zestig toe, kwam men tot het besef dat door deze beroepsgebonden structuur heel wat mensen er niet in slaagden in hun essentiële behoeften te voorzien.

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/35n3/eeckloo.htm

Beroepsgebonden allergenen: cement, lijmen, harsen, exotisch hout, chroomhoudende producten (kleurstoffen, inkten, leerlooierijprodukten), enz.

http://www.astmafonds.nl/,

Een opdeling van de huidige sociale zekerheid (SZ) in twee delen, een algemeen stelsel gefinancierd met belastingen, en een beroepsgebonden deel dat gefinancierd blijft met sociale bijdragen, zoals premier Jean-Luc Dehaene voorstelt, is volgens de studiedienst van de Franstalige kristen-demokraten wel verdedigbaar.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • beroepsgebonden kennis
  • beroepsgebonden vaardigheden

Naast beroepsgebonden kennis en vaardigheden bezitten audiovisuele medewerkers in ruime mate kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek en licht-, geluids- en beeldapparatuur waardoor zij door kunnen stromen naar functies als licht-, geluids- en beeldtechnicus.

http://www.goc.nl/webshellCapp/kwalificatiestructuur/pdf%5C10344_b.pdf

De beroepsgebonden kennis en vaardigheden moeten onder verschillende omstandigheden kunnen toegepast worden volgens de aard en de wensen van de doelgroepen en in diverse keukencomplexen. De grootkeukenkoks moeten niet alleen hun vaktechnieken beheersen maar zij moeten ook verantwoordelijkheid nemen, probleemoplossend denken en handelen, sociale en commerciële vaardigheden bezitten en inspelen op de nieuwste ontwikkelingen in hun beroep.

http://www.spijker.be/vti_sp/stud_ri/hotel.htm

  • beroepsgebonden klachten

Fysarbo richt zich op preventie, behandeling en reïntegratie bij beroepsgebonden klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (werkplekaanpassing, behandeling, cursussen, belastbaarheidstraining, etc.).

http://home.wanadoo.nl/fysio/frame-aandoeningen.html

ARBO-jaarplan en -jaarverslag - beroepsziekten, beroepsgebonden klachten en verzuimredenen - modellen "belasting-belastbaarheid" en "verwerkingsvermogen" - toepassing van bedrijfsfysiotherapie binnen ARBO- en bedrijfsgezondheidszorg.

http://home-3.worldonline.nl/~nvbf/Beroepsprofiel.html,

  • beroepsgebonden risico's

Het socialistische ABVV blijft tegen het voorstel van het kristelijke ACV de sociale zekerheid op te delen in twee pijlers - enerzijds beroepsgebonden risico's als pensioenen en werkloosheid (betaald met sociale bijdragen op arbeid) en anderzijds volksverzekeringen als ziekteverzekering en kinderbijslagen (betaald met belastingen).

De Standaard,

  • een beroepsgebonden verzekering
  • beroepsgebonden verzekeringen

De Franstalige kristen-demokratische studiedienst ziet drie mogelijke scenario's voor de hervorming van de sociale zekerheid. Ten eerste de opdeling ervan in twee delen: een volksverzekering die voor iedereen geldt (gezondheidszorg, kinderbijslag) en die gefinancierd wordt met belastingen, en een beroepsgebonden verzekering (werkloosheid, pensioen, enz.) die gefinancierd blijft met sociale bijdragen.

De Standaard,

Twee pijlers staatssubsidie [...] bij voorrang voor gezondheidszorg en kinderbijslag; deel staatsgeld voor pensioenen en werkloosheid (vakbonden), opdeling SZ in beroepsgebonden verzekeringen (vervangingsinkomens als pensioenen, arbeidsongevallen, werkloosheid), gefinancierd met sociale bijdragen op arbeid, en persoonsgebonden verzekeringen (aanvullende inkomens als kinderbijslagen, ziekteverzekering), gefinancierd via fiskaliteit.

De Standaard,

  • beroepsgebonden ziekten

De WAO is alleen nog voor beroepsgebonden ziekten.

BN/De Stem,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • functiegebonden of beroepsgebonden
  • functiegebonden, beroepsgebonden en beroepsonafhankelijk

In het tweede spoor representeren kwalificaties de structuur van de beroepspraktijk. Immers, termen als functie- of beroepsgebonden kennis en vaardigheden suggereren dat de demarcatie tussen kwalificaties in de breedte van een functie of een beroep gevonden moet worden.

http://www.kenniscentrumevc.nl/site/documenten/kernboodschap_leeractiviteiten.htm

Zo heeft het onderscheiden van functiegebonden, beroepsgebonden en beroepsonafhankelijke kennis en vaardigheden alleen betekenis in een omgeving waarin constructen als functies en beroepen met elkaar in verband gebracht kunnen worden.

http://www.kenniscentrumevc.nl/site/documenten/kernboodschap_leeractiviteiten.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding